Joku tolkku Suomen ratahankkeisiin
Suomeen on suunnitteilla peräti kolme suurta raideliikennehanketta: rata Helsingistä Turkuun, Suomi-rata Helsingistä Tampereelle ja rata Helsingistä Porvoon kautta Kouvolaan. Ratojen rakentamisen hintalappu olisi yli kymmenen miljardia euroa linjauksista riippuen.
Valtiovarainministeriö ja liikenneministeriö ovat tutkineet niiden rahoitus- ja investointimahdollisuudet. Tulos oli tyly.
Ratahankkeiden tulot eivät kattaisi kustannuksia eikä mikään kolmesta hankkeesta nousi liiketaloudellisesti kannattavaksi, kertoi valtiovarainministeriön kansliapäällikkö Juha Majanen (HS 25.1.2023).
Ratojen rakentamista on perusteltu matka-aikojen nopeutumisella, mutta esim. uusi Turun rata nopeuttaisi matkaa Helsingistä Turkuun vain kahdeksan minuuttia. Suomi-radankaan matka-aika Helsingistä Tampereelle ei vähenisi merkittävästi verrattuna kunnostetun pääradan matka-aikaan.
Toinen peruste ratojen rakentamiselle on ollut, että ilmastopäästöt vähenisivät. Raportin mukaan hankkeiden ilmastopäästöjen laskennallinen takaisinmaksuaika liikennöinnistä saatavilla päästövähenemillä olisi jopa 140–330 vuotta. Ylivoimaisesti pisin aika olisi Suomi-radalla. Emme edes tiedä, miten liikumme 330 vuoden päästä. Todennäköisesti nykyisen kaltaiset junaradat ovat silloin auttamattoman hitaita ja vanhanaikaisia.
Suomi-ratahanke on käsittämättömin ja sulaa hulluutta. Helsingistä lentoasemalle menisi rinnakkain kaksi junarataa: maan alla kulkeva Lentorata ja maan päällä jo nyt hyvin toimiva Kehärata. Jos Suomi-rata rakennettaisiin, Vantaan keskus Tikkurila sekä moni muu kaupunki, kuten Kerava, Hyvinkää, Riihimäki ja Hämeenlinna, jäisi sivuraiteille.
Valtiovarainministeriön laskelmien mukaan ratahankkeiden vuosittaiset kustannukset julkiselle taloudelle olisivat yhteensä keskimäärin 133 miljoonaa euroa 65:n vuoden ajan. Pelkästään Helsingistä ja Tampereelta lentokentälle kulkevia matkustajia tuettaisiin 50 miljoonalla eurolla per vuosi.
Ratojen rakentamisen vaihtoehdot ovat selvät. Junaliikenteen selkäranka eli päärata on kunnostettava kasvavan tavaraliikenteen takia.
Tieliikennettä tarvitaan harvaan asutussa maassa joka tapauksessa, sillä junaratoja ei mene kaikkialle. Huonossa kunnossa olevat päätiet on korjattava ja niistä on jatkuvasti pidettävä huolta. Pitää muistaa, että tulevaisuuden tieliikenne tulee olemaan lähes päästötöntä.
Järkyttävintä on, että ratoja suunnittelevat hankeyhtiöt jatkavat työtään ilman huolen häivää, vaikka päätöksiä ratojen rakentamisista ei ole tehty. Väkisin mieleen tulee kotikaupunkimme Vantaa, ratikan suunnittelu kaavarunkoineen jatkuu, vaikka päätös ratikan rakentamisesta tehdään vasta kesällä.
Vantaan Perussuomalaisten valtuustoryhmä on alusta lähtien johdonmukaisesti vastustanut Suomi-radan rakentamista. Syyskuussa kaupunginhallituksessa esitimme hylkäystä, kun muut puolueet kannattivat, että Vantaa jatkaa Suomi-ratahankkeen rahoittamista.
Tuukka Saimen
Yrittäjä, kaupunginvaltuutettu ja kaupunginhallituksen jäsen
Kai-Ari Lundell
kaupunginvaltuutettu, kaupunginhallituksen jäsen
Pelkkiä purukasaprojekteja.
Purukasalle kun on tyypillistä, että siinä kun pyörii aina siitä jotain vaatteisiin tarttuu.
”…Ratojen rakentamisen hintalappu olisi yli kymmenen miljardia euroa…”. Kun tuo on pelkkä halpa markkinointiarvaus, lopullinen hinta, jos nuo toteutettaisiin olisi maan tavan mukaisesti 2-3-kertainen.
”…Turun rata nopeuttaisi matkaa Helsingistä Turkuun vain kahdeksan minuuttia….”.
Tulee siinä minuutille hintaa eikä siltikään pelota puuhamiehiä ja -naisia. Sama aikasäästö saataisiin varmaan, jos Turun junat pysyisivät aikataulussa ? Huonosti junauutisoitia seuranneena tuntuu, että aikataulu pettää, jos on kevät, kesä, syksy tai talvi.
Ilmoita asiaton viesti
Lisää junavuoroja, niin Turusta pääsee pääkaupunkiin silloin kun haluaa, eikä tarvitse odotella tuntikausia, eikä illallla tarvi jäädä yöksi, ja aamulla ehtisi tarpeeksi aikaisin, Nämä ovat junamatkustajien ykköstoiveita, että olisi oikeaan aikaan oikeassa paikassa, eikä niin, että 8 minuuttia säästyisi.
Ilmoita asiaton viesti
Nämä kolme ratahanketta toteutuu joka tapauksessa
ennemmin tai myöhemmin
Hki-Turku
Hki-Tampere
Hki- Kouvola.
Parempi ennemmin kuin myöhemmin.
Ilmoita asiaton viesti
Helsinki – Turku radasta tärkein osa eli lisäraide Leppävaarasta Kirkkonummelle olisi laitettava heti työn alle, koska suunnitelmat ovat valmiit ja tarve selvästi nähtävänä niille, jotka aamuin illoin ja päivisin tuota rataa käyttää.
Jopa seisomapaikatkin ovat usein täynnä, vaikka junia menee niin tiheäasti, että Junavuorojen lisäyksellä asia ei hoidu, koska päärautatieasema ei pysty enempää suoritttamaan.
Ilmoita asiaton viesti
Sinulla on erittäin hyvä pointsi tässä!
Kaikki kolme hanketta auttavat paljon pääkaupunkiseudun liikennttä ja
ne pitää panna alulle heti. Rakennetaan sitten loppuun, kun rahaa on.
Vielä kerran: nämä radat kyllä rakennetaam ennemin tai myöhemmin.
Eikä tämän päivän numeroihin pidä tuijottaa ikuisesti.
Ilmoita asiaton viesti
Hiilidioksidipäästöjä tähän asiaan on turha kytkeä. Niillä ei ole oikein vaikutusta mihinkään muuhun kuin positiivisesti ruokamme kasvuun.
Ilmoita asiaton viesti
Rahahanat kiinni kannattamattomilta hankkeilta niin pian kuin suinkin. Hankeyhtiöt ymmärtänevät asian siinä vaiheessa kun verovaroilla leikkiminen lakkaa.
Ilmoita asiaton viesti
Tuntuisko tutulta jos pukisi sanoman näin:
” Vanhat puolueet” ovat yli 30 vuotta toimineet viherväittämien ja liikennemaantiedon toteuttamisiksi niin että ilmastolle, valtion taloudelle ja energian säästöillä tehokkaimman liikennemuodon volyymejä on tietoisesti siirretty laivaliikenteestä ¨kalliimpaan ja tehottomanpaan liikennemuotoon rekoille ja raiteille.
Ja hallitukset yksi toisensa jälkeen ovat tehostaneet tätä valintaa mikä on saanut nyt Sipilän hallituksen tekemänä viherväittämät siihen malliin että raideliikenteen tahdotaan olevan ainoa tulevaisuuteen panostettava liikennemuoto rekka liikenteen lisäksi Suomalaisessa liikenne infra hankkeissa seuraavan sadan vuoden ajaksi.
Tämä on tuonut sivuvaikutuksena sen että Järvi Suomen alue pysyy vienti ja tuonti liikenteen osalta rannikkosatamien takamaa alueina , josta miljardien vuotuiset edut valuvat rannikkokaupungeille. Ja siten Järvi Suomen noin 8000 km valmiita sisävesiliikenne väyliä ei tutkita niiden EU ssa sovittujen tukien saamiseksi infra rakentamisiin ja alue pysyy kilpailukyvyttömänä Suomalaisena logistiikka alueena josta vienti ja tuonti tapahtuu ainoastaan enemmän tai vähemmän valtion monimuotoisesti (infra ,liikenteen ujlkoiset kulut , ja muut tukimenettelyt ) tukemana kalliina raide ja maantieliikenteenä , suoralaivausten sijaan, koska poliittisesti on tehty tietoiset poikkeamat EU ssa sovituista liikenne infran tutkimuksista tavoitteista ja toteutuksista- pelkästään raideliikenteen kehittämisiksi.
Sopimus on EU liikennestrategia – siinä edellytetyt liikennevolyymi siirrot maanteiltä raiteille ja vesiliikenteeseen joista mm EU tilintarkastustuomioistuin on edellyttänyt seuraavaa: sivu 12 kohta 13
https://www.eca.europa.eu/Lists/ECADocuments/LR_TRANSPORT/LR_TRANSPORT_FI.pdf
lisätieoa : http://www.sisavesi.fi/
https://www.sisavesiliitto.fi/
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/author/bionavigaattori/
https://www.facebook.com/groups/584335666763574
Ilmoita asiaton viesti
Tervehdän ilolla järkevää miestä! Ratahankkeet tosiaan ovat hivenen harhaista touhuilua. Suomen rakentamisen aika on ollut ja mennnyt, nyt pitää alkaa sopeutua väestön pienenemiseen, omavaraisuuteen, puolustuskykyyn ja paikallisesti ohjautuvaan hallinnointiin.
Ilmoita asiaton viesti
Suomi velkaantuu.
Ei ole varaa tunnin juniin ym. suuriin hankkeisiin.
Ilmoita asiaton viesti
Jos ja kun halutaan vähentää kumipyöräliikennettä, niin rataliikenne on vaihtoehto.
Hki-Tampere rata on ykkösvaihtoehto ja samalla se toisi hyvinvointia liike-elämälle radan varteen sillä hesaan ei kaikki mahdu.
Ilmoita asiaton viesti