Joulun sähköevankeliumi
Sähköyritykset eivät myy tappiolla. Markkinoille tuodut uudet tuotteistetut sähkön myyntihinnat ovat silmänlumetta. Arvio tulevan kevään ja kesän sähköpörssin hintatasoon on jo tiedossa, ja siksi myyntiyhtiöt sitouttavat kansalaisia kohtuuttoman pitkiin määräaikaisiin sopimuksiin. Vaikka poliitikot ovat kilvan kiitelleet alennettuja hintoja, voittaja on edelleen kunnan kasvoton energiantuotantolaitos, jonka veronmaksajat omistavat.
Keinotekoinen kilpailutilanne ajaa yhtiöt tekemään keinotekoisia ratkaisuja. Taustalla on laaja yhteiskunnallinen ongelma. Lähes kaikki tuotantolaitokset myyvät tuotetun sähkön pörssiin, vaikka mikään laki ei sitä velvoita. Syynä on satumaiset tuotot, joita voidaan kutsua ”lisäveroksi”. Kyse on valtakunnalliset rajat ylittävästä kartellista, jota kilpailuviranomaiset eivät ryhdy tutkimaan, koska valtiot ja kunnat ovat taloudellisia hyötyjiä sähkömarkkinoiden monopolipelissä.
Suomessa ja Ruotsissa sähkön hintaa on myös tietoisesti yritetty vedättää ylöspäin. Suomessa Olkiluoto 3 ja Porin hiilivoimala on pidetty kiinni ja Ruotsissa ydinvoimaloiden huollot on ajoitettu keskitalveen. Kansalaisten pelastukseksi talvi on Skandinaviassa ollut yllättävän lauha, ja olemme säästyneet härskeimmiltä hinnannousuilta.
Sähkö on veden ohella kylmässä pohjolassa välttämätön hyödyke. Korkeat sähkön markkinahinnat ovat ajaneet perheitä taloudellisiin vaikeuksiin. Kansalaisia on painostettu luopumaan fossiilisista lämmitysjärjestelmistä ilmastoepidemian takia. Moni perhe onkin luopunut ahdingossaan sähkölämmitteisestä asunnostaan ja muuttanut kaukolämmitteisiin asumismuotoihin.
Sähkön ja veden tuominen perustuslakiin ihmiselle välttämättöminä hyödykkeinä on ihmisoikeusasia. Tietoisesti manipuloitu korkea sähkönhinta rikkoo YK:n ihmisoikeuksien yleismaailmallisen julistuksen artiklaa 25: ”jokaisella on oikeus elintasoon, joka on riittävä turvaamaan hänen ja hänen perheensä terveyden ja hyvinvoinnin.”
Muistutuksena: Skandinaviassa ja Baltian maissa sähköntuotantokustannukset eivät ole nousseet Venäjän hyökkäyssodan takia. Oman kuntani sähköntuotantolaitoksen Vantaan Energian tuotantohinnat ovat jopa laskeneet joissakin yksiköissä, koska poltettavan materiaalin toimittajahintoja on nostettu tietoisesti. Kansalaisten ahdinkoa käytetään siis härskisti hyväksi, koska heikot sekä korruptoituneet poliitikot eivät tunne toimintaympäristöään.
Tuukka Saimen
yrittäjä, valtuutettu ja kaupunginhallituksen jäsen (PS)
Näin se on, EU on täynnään kartelliviranomaisia, eivätkä pysty purkamaan länsieuroopan suurinta kartellia, sähköpörssiä, joka on kahta kauheempi kuin OPEC, jota on siunailtu vuodesta 1973, mutta sen tuotteet ovat olleet puolet halvempia, kuin sähköpörssin, osuu omaan nilkkaamme, kun vientiyritysten toiminta sakkaa ja tätäkautta työllisyys muuttuu työttömyydeksi, mutta rälssi naureskelee.
Ilmoita asiaton viesti
Blogin tekstissä on runsaasti väärinymmärryksiä, joista lukijan on mahdoton tietää ovatko ne tarkoituksellisia vai ihan vilpittömiä. Yksi tosilause löytyy:
Suomessa ja Ruotsissa sähkön hintaa on myös tietoisesti nostettu.
Venäjän toimeenpanema sähkön ja kaasun vientikielto Suomeen sekä rajut toimitusrajoitukset Eurooppaan ovat olleet tietoista hintojen nostamista.
Ilmoita asiaton viesti
Kommentissasi ei ole yhtään tosilausetta. Koko kommenttisi perustuu todellisuuden väärinymmärrykseen.
Ilmoita asiaton viesti
Nyt suomalaisia opetetaan, että 25 c/kWh tulee olemaan ns. normihinta sähkölle, jos ei jopa halpa.
Ilmoita asiaton viesti
Näin ja lisätään eritellyt, siirrot veroineen, plus sähkövero, niin ollaan rahastuksen ytimessä, mutta kauanko, ei kovin pitkään, kun markkinat kuivuvat ja EU hajoaa poliitikkojen ahneuteen ja palataan markkinatalouteen, sanoisko ” kreksit ”, mutta jäihän kymmeniätuhansia Kiinalaisia tuulimyllyjä koristeeksi.🌞
Ilmoita asiaton viesti
”Suomessa Olkiluoto 3 ja Porin hiilivoimala on pidetty kiinni ja Ruotsissa ydinvoimaloiden huollot on ajoitettu keskitalveen. ”
Kuulemmeko tässä salaliittoteorioita?
Ilmoita asiaton viesti
”Kuulemmeko tässä salaliittoteorioita?”
Suuret sähkön tuottajat ovat voineet ”haistella tuulta” ja tunteneet saaliin hajun, eli niiden satumaisten voittojen hajun, ihan ilman keskinäisiä spimuksiakin.
Kun tiedetään että sähkön kulutusta ei juurikaan voida vähentää, sähkö on välttämätön hyödyke, kuten ruoka, niin väännetään tiettyjä hanoja kiinni, kun tiedetään että niistä toisista hanoista, niistä auki olevista, saadaan siten parempi tuotto ja myynti on silti yhtä hyvää.
Ilmoita asiaton viesti
Jaa että nousevat hinnat johtavatkin tarjonnan supistumiseen? Täällähän kirjoitetaan taloustiedettä uusiksi.
Ilmoita asiaton viesti
Taidat tulkita väärin. Vantaan Energia tekee jätteistä energiaa. Poltettavan materiaalin tuontihintoja jäteyhtiöille on nostettu 2022
Ilmoita asiaton viesti
Miten tämä liittyy väitteeseen, että ydinvoimaloita pidettäisiin tieten tahtoen poissa tuotannosta?
Ilmoita asiaton viesti
”Jaa että nousevat hinnat johtavatkin tarjonnan supistumiseen? ”
Jos tarjonnan supistaminen ei johda kysynnän tyrehtymiseen ja jos kapasiteettia kysynnän tyydyttämiseksi silti riittää, se on ihan hyvä liiketoimi. Öljyn tuottajat käyttävät sitä konstia koko ajan.
Sitäpaitsi yksityiselle sähkön tuottajalle se on yksi lysti jos sähköstä tuleekin pulaa, ei se heitä mitenkään haittaa vaikka tulisi niitä parin tunnin käyttökatkoja, vaikka osa tuotantolaitoksista on kiinni. Sähköä käytetään silti lähes maksimiteholla ja hintaa on korkealla, mikäs sen parempaa.
Ilmoita asiaton viesti
Öljyntuottajilla on kartelli. Sähkömarkkinoilla tällaista ei ole.
Ilmoita asiaton viesti
”Öljyntuottajilla on kartelli. Sähkömarkkinoilla tällaista ei ole.”
Mistäs sen tietää. Jokatapauksessa tämä nykyinen systeemi toimii aivan kuin kartelli.
Sähkön tuottajat toimivat samalla alalla, heillä on samat ajatukset, ne ymmärtää toistensa ajatukset ja toimivat samalla tavalla, ikäänkuin olisi kartelli, vaikka yhtään virallista tai salaista keskinäistä sopimusta ei oltaisi tehty.
Ilmoita asiaton viesti
No sen tietää mm siitä, että hintataso määrätään pörssissä.
Ydinvoimalat toimivat Mankalaperiaatteella ja niiden muuttuvat kustannukset ovat pienet. Omistajina on energiayhtiöitä, jotka myyvät sähkön eteenpäin, ja teollisuutta, joka käyttää sähkön itse. On täysin absurdi väite, että kummankaan edun mukaista olisi pitää satumaisen kallis investointi poissa tuottamasta. Kenties joulukinkun ylensyönti on sumentanut kykyäsi loogiseen ajatteluun.
Ilmoita asiaton viesti
”On täysin absurdi väite, että kummankaan edun mukaista olisi pitää satumaisen kallis investointi poissa tuottamasta.”
Samoilla omistajilla on omistuksessaan paljon voimaloita, niiden sähkön tuotanto on turvattu niillä muilla voimaloilla vaikka OK3 onkin poissa pelistä. Vaikka OK3 on pois pelistä kuluttajat käyttävät saman verran sähköä, mutta sähkön hinta on korkeampi kuin jos OK3 olisi mukana. Sähkö tuotetaan siis niillä muilla vehkeillä mutta korkeaan hintaan. Onhan se sillä tavalla kannattavaa tässä tilanteessa jossa ollaan.
Jos tilanne normalisoituu, eikä OK3:n tuottama sähkö enää vaikuta sähkön hintaa alentavasti, voisaan OK3 käynnistää ja niitä kalliimpia sähköntuotantomuotoja jossain keski-euroopassa putoaa pois pelistä.
Sitäpaitsi, ei ole pois suljettua että salaisia sopimuksia on sähkön tuottajien kesken solmittu sähkön hinnan pitämisessä ylhäällä ja sellaisia keinoja ilmanmuuta olisivat ydinvoimaloiden alasajot ”huoltotarkoituksisssa” tai niiden käyttöönoton viivästyttäminen.
”Kenties joulukinkun ylensyönti on sumentanut kykyäsi loogiseen ajatteluun.”
Kenties, mutta ehkä se ”ylensyönti” on voinut myös terävöittää sitä ajattelua. Kuka tietää miten se on siihen vaikuttanut. 🙂
Ilmoita asiaton viesti
Fingrid ilmoittaa päivästä toiseen ”tilanteen olevan normaali”.
Jos pörssihinta sahaa jossain 30-70 €/MWh ei se millään voi olla normaali, ei ainakaan tavallisen tossunkuluttajan kannalta. Mutta minkä vihervas. porukalle teet, mutta kun äänestät heitä taas keväällä.
Kyllä siellä osataan Suomi ajaa taloudellisesti alas, ”on se Suomi ensin ajattelu niin väärin, niin väärin”.
Ilmoita asiaton viesti