Tuomio tuli – Vaarallisia jätteitä ei saa polttaa Vantaalla

Vaasan hallinto-oikeus on oikeutetusti pysäyttänyt Vantaan Energian suunnitelmat rakentaa vaarallisten jätteiden polttolaitos keskelle pääkaupunkiseutua. Taisteluni vantaalaisten hyvinvoinnin puolesta ei ole ollut turhaa. Vantaan Energian suunnitelmat ryhtyä polttamaan muun muassa Italiasta tuotuja vaarallisia jätteitä kriisiajan vesivarantojen vieressä, vilkkaan kehätien ja omakotialueen läheisyydessä on nyt pysäytetty.

Onnittelut Vantaan Omakotiyhdistyksen keskusjärjestölle ja Vesiluonnon Puolesta ry, jotka tekivät ammattimaisen valituksen.

Hallinto-oikeuden perustelut ovat laajat – Vantaan asukkaat voivat huokaista helpotuksesta

Vantaan Energia suunnitteli polttavansa jopa 370 eri nimikkeellistä vaarallista jätettä, mukaan lukien elohopeapitoisia ja orgaanisia halogeeniyhdisteitä sekä kierrätyskelvottomia rejektejä ja fluffeja. Jätteiden vastaanotto, varastointi, polttoprosessi ja sekoittaminen oli suunniteltu tehtävän ympäristöä vaarantavalla tavalla.

Vantaan Energian esittämät päästörajojen arvot olivat sekavia, eikä niitä ollut suunniteltu riittävällä ammattitaidolla. Huolestuttavaa on, että Vantaan Energia ei tehnyt laitoksen ympäristön riskiarviointia riittävällä laajuudella. Myöskään laitoskokonaisuuden yhteisvaikutuksia tai niin sanottujen domino-onnettomuuksien riskejä ja niiden hallintamahdollisuuksia ei ole selvitetty riittävästi. Lähin asutus on 300 metrin päässä ja 1–2 kilometrin päässä asuu yli 10 000 asukasta.

YVA-menettelyssä viranomainen puuttui hankkeen puutteellisiin meluselvityksiin ja logistiikan tuomiin riskeihin. Sipoonkorven kansallispuistoon kohdistuvat meluhaitat oli myös sivuutettu täysin.

Hallinto-oikeuden perustelut ovat laajat ja niihin voit tutustua [tästä linkistä]. https://oikeus.fi/hallintooikeudet/vaasanhallinto-oikeus/fi/index/hallinto-oikeudenkuulutukset/paatoskuulutukset.html

Mitä seuraavaksi?

Vantaan Energialla on kolme vaihtoehtoa:

  1. Valittaa korkeimpaan hallinto-oikeuteen. On mahdollista, että lupaa ei myönnetä, koska hallinto-oikeuden vastaus on perusteellinen ja ammattimainen.
  2. Tehdä uudet korjaavat hakemukset ja yrittää korjata aikaisemman hakemuksen virheet. Tämä johtaa vääjäämättä uusiin valituskierroksiin ja tulee kestämään vuosia.
  3. Myöntää reilusti ja rehdisti, että virheitä on tehty. Tämä on paras vaihtoehto kuntalaisten osalta. Toimiva johtokin voi vielä säilyttää asemansa, kun tehdyt virheet tunnustetaan reilusti.

Halveksuntaa ja naureskelua – Sivistys on kaukana Vantaan valtuustossa

Aloitin kuntapoliitikon urani vuonna 2021. Vantaan Energian kunnianhimoiset, mutta riskialttiit hankkeet kiinnittivät heti huomioni. Kuntalaiset ottivat minuun laajasti yhteyttä Vantaan Energian suunnitelmien takia, koska tiesivät kykyni puuttua asioihin tehokkaasti. Taistelu terveemmän ja taloudellisesti kestävämmän Vantaan puolesta on ollut yksinäistä taistelua.

Vantaan Energian vaarallisten jätteiden laitoksen kaatamiseksi tukea on tullut muilta valtuutetuilta heikosti. Yhdellä kädellä voin laskea ne valtuutetut, jotka ovat aidosti olleet huolissaan Italiasta tuotavien vaarallisten jätteiden polttamisesta keskellä kaupunkia.

Vantaan valtuusto, hallitus ja konsernijaoston jäsenet naureskelivat, kun yhdessä PS-valtuutettu Kai-Ari Lundellin kanssa esitimme huolia ja muutosehdotuksia. Ympäristöstä huolissaan olevien valtuutettujen halveksunta ja riskien vähättely oli kuitenkin hämmentävintä. Taitaa olla hiljaista porukkaa seuraavassa valtuustossa.

Vantaan Energia on kunnianhimoinen yhtiö, ehkä jopa liiaksikin. Haaveena lienee ollut listata yhtiö tulevaisuudessa Nasdaq-pörssiin. Tätä hanketta kannatan, sillä jotenkin menneiden aikojen valtuutettujen aiheuttamat Vantaan mittavat velat pitää maksaa pois.

Uuden Suomen moderaattoreille toivon jatkossa parempaa harkintaa. Olen tehnyt Vantaan Energian kyseenalaisista hankkeista useita kirjoituksia, ja monet niistä poistettiin täysin aiheetta. Hallinto-oikeuden päätös on hyvä vakuutus siitä, että olen ollut oikeassa.

Nyt kohti seuraavia haasteita, kuten Vantaan Ratikan kaatamiseen ja minuun kohdistuneen vaalihäirinnän ja sen takia rikoksiin syyllistyneiden henkilöiden saattamiseen oikeuden eteen.

 

PS. Vuoden kuntakirjan voit ennakkovarata tästä linkistä.

www.tuukkasaimen.fi

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu