Vantaalla demarit vie ja muut vikisee

Vuoden 2021 kunnallisvaalien tulos Vantaalla oli hyvä. Porvaripuolueet saavuttivat historiallisen Vankan enemmistön Vantaan kaupunginvaltuustossa, saaden 38 paikkaa 67 mahdollisesta paikasta.

Porvaripuolueilla olisi ollut mahdollisuus tehdä yhteistyötä tällä valtuustokaudella periaatteella pidetään palveluista ja yhteiskunnan heikompiosaisista huolta samalla Vantaata uudistaen. Alla on esimerkinomaisesti muutama asia, joita olisi voinut porvariyhteistyön avulla edistää.

Olisimme voineet karsia turhia, usein johonkin ideologiseen näkemykseen perustuvia kustannuksia. Turhilla kustannuksilla tarkoitan sellaisia kustannuksia, jotka eivät paranna Vantaan asukkaiden palveluja tai muutenkaan aidosti hyödytä Vantaata ja sen asukkaita.

Porvaripuolueiden yhteistyönä olisimme voineet järkiperäistää Vantaan kustannuksia ja talouden rakennetta. Kuntaveroa olisi voitu alentaa ja sotesta johtuvien mittaavien verotulojen (- 740 milj.) menetyksestä johtuen vuodelle 2023, olisimme voineet aloittaa kuntahallinnon tehostamisen ja sopeutus ohjelman.

Vantaan budjettiesityksen toimintamenot vuodelle 2022 ovat 1,849 miljardia euroa, sisältäen viiden prosentin kasvun vuoteen 2021 verrattuna. Samalla budjettiesitys on alijäämäinen n. 20 miljoonaa euroa, joka tarkoittaa Vantaan velkaantumisen lisääntymistä. Talouspuolueena itseään mainostavat siis tukevat samanaikaisesti sekä ensi vuoden kustannusten-, että velkaantumisen lisäämistä. Vantaan talousarvioesitys muistuttaakin rakenteeltaan enemmän hallituksen toiveiden tynnyriä ilman huolta huomisesta, kuin kansantalouden suhdanne realiteetit huomioivaa talousarvioesitystä.

Perinteisten valtuustoryhmien päätöksentekijät ovat kuitenkin hylänneet porvaripuolueiden yhteistyön ja vanha sulle mulle politiikka, joka ei kestä päivänvaloa jatkaa elämäänsä. Tästä kehityksen suunnasta on meidän kaikkien Vantaalaisten oltava huolissamme. Varsinkin kun muistelemme Vantaan synkkää historiaa, kuinka poliisi noutaa Vantaan kaupunginvaltuutettuja poliisin kuultaviksi kesken kaupunginvaltuuston kokouksen.

Yhteistyö sosialistien kanssa ei ole ongelma, jos saavutetaan talouttamme turvaavia toimenpiteitä. Vantaalla valitettavasti tämänlaista näkymää ei ole odotettavissa. Satojen miljoonien raitiovaunuhanke ja lukuisat muut investoinnit vaarantavat Vantaan talouden vuosikymmeniksi eteenpäin.

Elämme tällä hetkellä keskellä nousukautta ja tällöin Vantaan tulisi maksaa pois velkoja ja leikata kustannuksia, jotta kaupungilla olisi laskusuhdanteessa varaa ottaa lisää velkaa laskusuhdanteen negatiivisten vaikutusten hillitsemiseksi. Edellä mainittua toimintamallia kutsutaan suhdannepolitiikaksi ja se on aina ollut tärkeä julkisen sektori työkalu talouden hallinnassa.

Tuhannen taalan kysymys onkin, millä tavalla perinteisten porvaripuolueiden tavoitteet ns. ”kädenjälki” näkyy Vantaan ensi vuoden budjettiesityksessä. Mitkä olivat olleet tavoitteet ennen budjettineuvotteluita ja mitä niillä on neuvotteluissa saavutettu? Miksi puolueet hyväksynevät Vantaan seuraavassa valtuuston kokouksessa suhdannepolitiikan periaatteiden vastaisen vuoden 2022 talousarvioesityksen?

Porvarillisia puolueita Suomessa on aina yhdistänyt huoli velkaantumisesta ja yli varojen elämisestä. Vaikuttaakin siltä, että Vantaan moni valtuustoryhmä on irtaantumassa tästä porvaripuolueiden historiallisesti yhdessä hyväksi todetusta toimintaperiaatteesta.

Tuukka Saimen

yrittäjä, kaupunginhallituksen jäsen ja kaupunginvaltuutettu. PS

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu