Vantaan ratikkahanke tulee kaatumaan
Vantaata johdetaan kuin Italiaa. Johtavat virkamiehet ja perinteisten puolueiden päättäjät pelaavat suunnitteilla olevan ratikan osalta venäläistä rulettia ja luovat turhia taloudellisia jännitteitä ja pelkotiloja vantaalaisten harteille.
Vantaan kaupungin verkkosivuilla ratikkaa markkinoidaan harhaanjohtavasti. Ratikan rakennuskustannukseksi esitetään vuoden 2019 esitettyä kustannusarviota (293 milj. €). Miksi inflaatiokerrointa rakennuskustannuksille ei ole kyetty päivittämään? Verkkosivuilla väitetään myös, että ratikan varikko- ja vaunukustannuksia ei tule Vantaan vastattavaksi. Väittämä on täysin perusteeton. Kuntalaiset maksavat varikko- ja vaunukustannukset HSL:n Vantaan kuntaosuudessa. Tulot näihin saadaan Vantaan kuntaverokertymästä. Kustannuslaskelmista puuttuu myös Tikkurila-tunneli. Alkuperäinen hinta-arvio oli 20 milj. Rakennusteknisten haasteitten takia tunnelin arvioitu loppuhinta on tällä hetkellä noin 100 milj.
Kiinteistötaloudelliset tuottolaskelmat on laatinut ratikkareitin varrelle asuntoja rakentava Newsec. Kun laskelmia verrataan Tampereen vastaaviin kiinteistötaloudellisiin tuottolaskelmiin, niin samankaltaisuutta ei voi olla huomaamatta. Onko Vantaan tuottolaskelman luvut suoraan kopioituja vastaavasta Tampereen laskelmasta? Onko Newsec raitiovaunun rakentamisesta suoraan hyötyvänä osapuolena ylipäätänsäkin oikea ja puolueeton taho tekemään kiinteistötaloudellisia tuottoarvioita?
Kaupunginhallituksen jäsenenä en ymmärrä kaupunginjohdon kovapäistä toimintaa. Tikkurila-tunnelin välittömässä läheisyydessä olevien asunto-osakeyhtiöiden kanssa on tehty kirjallisia sitovia maavuokrasopimuksia. Nyt niille viitataan kintaalla. Taloyhtiöt ovat vieneet riidat hallinto-oikeuden ratkaistavaksi ja tarvittaessa hakevat oikeutta käräjäoikeudesta.
Myös ratikan yleissuunnitteluun varattujen määrärahojen käytössä on epäselvyyksiä. Vuodelle 2022 myönnettyjen määrärahojen käytöstä on valitettu hallinto-oikeuteen. Virkamiehet saivat Vantaan valtuustolta 16.12.2019 valtuudet tehdä yleissuunnitelmia. Tästä huolimatta tehdään lopullisia rakennussuunnitelmia, joihin valtuuksia ei ole olemassa.
Kaupunginjohto on ratikan lisärakentamisen perustelemiseksi laatinut ratikan kaavarunkoja. Nämä yltiötiivistämistä tarkoittavat yksityiskohtaiset suunnitelmat ovat käytännössä osayleiskaavoja. Ne ovat nykyisen yleiskaavan ja hyväksyttyjen asemakaavojen vastaisia. Laki ei näitä tunne eikä niihin siitä syystä voi hakea muutosta. Niillä on tarkoituksena perustella ratikan taloudellisuutta kuvitellulla lisärakentamisella kuten sadussa Keisarin uusista vaatteista.
Perussuomalaiset ovat esittäneet huolensa useista rikkomuksista. Itse en Vantaan hallituksenjäsenenä tule allekirjoittamaan vuoden 2022 tilinpäätöstä edellä mainittujen rikkomusten ja epäselvyyksien takia.
Tulevat eduskuntavaalit ovat erittäin tärkeitä vantaalaisten hyvinvoinnin ja verotuksen kannalta. Valtion kassa on tyhjä ja julkinen velka ennätyslukemissa. Korkean inflaation ja korkeiden korkojen takia vanhanaikaisesta sekä kalliista raideinvestoinneista on luovuttava.
Tuukka Saimen
Eduskuntavaaliehdokas
Yrittäjä, valtuutettu ja kaupunginhallituksen jäsen
Kiinnostavaa, että perussuomalaisten vantaalaisen kaupunginvaltuutetun kirjoituksesta puuttuu keskeinen detalji eli se, että hän ja muut kaupunginvaltuutetut tulevat äänestämään raitiovaunun rakentamisesta juurikin tänä vuonna, jolloin hanke viedään kaupunginvaltuuston päätettäväksi.
Eli jos perussuomalaisella ryhmällä on siihen hankkeeseen jokin kanta, niin ehkä juuri äänestyspäivänä ei parane enää jäädä kotisohvalle laiskottelemaan. Vai onko tällainen liikkeelle vaivautuminen puheenvuorolaiselta ja hänen ryhmätovereiltaan jotenkin liikaa vaadittu?
Ilmoita asiaton viesti
Tämä on tosiaan ihan aiheellinen kirjoitus, näin vantaalaisten kannalta.
Sellaisia uusia kalliita ja todellakin vanhanaikaisia investointeja ei tulisi enää nykymaailmassa tehdä. Mitään järjellistä selitystä ratikkahankkeen puolesta on kyllä aika vaikeaa keksiä.
Sen lisäksi, että kyseinen hanke on puhtpoliittinen, kiskot kolisee ja raideliikenne on tunnetusti altis erilaisille häiriöille.
Ilmoita asiaton viesti
”Ratikan suosio ylitti Tampereella kaikki odotukset – ruuhka-ajan täpötäysiin vuoroihin luvassa apua kuitenkin vasta 2025”
https://yle.fi/a/74-20019190
X
Ilmoita asiaton viesti
Kaupunkilaisten keskustelussa esiin on noussut paljon muutakin.
Kuten se, että ratikkahanke on järjetön ja Tampereesta on tullut turhan kallis pikkukylä, jossa häiriökäyttäytyminen yleistyy sitä mukaan kun asuinalueita kiskojen varrelle tiivistetään.
Ilmoita asiaton viesti
Mkähän siinä ratikassa on vanhanaikaista? Tamperelaiset ovat muuten hyvin tyyytväisiä omaansa.
Ilmoita asiaton viesti
Tampereen liikenneongelmat on nyt ratkaistu kun Tompereellakin on nyt rataverkko (sarkasmia).
Luulisi että vähemmälläkin pääsisi Hervantaan ja takaisin.
Ilmoita asiaton viesti
Positiivisen ongelmanhan ne jo ovat Tampereella ratikasta saaneet:
”Esimerkiksi tiistaina yhdellä linjalla tehtiin noin 34 600 matkaa ja toisella 15 500. Yhteen ratikkaan mahtuu noin 300 matkustajaa. Jos lisävuoroja halutaan, tarvittaisiin myös lisää ratikoita.”
https://yle.fi/a/74-20019190
X
Ilmoita asiaton viesti
Turhaa hehkuttaa näitä medisssa esitettyjä mainosloruja.
Hyvin voi sanoa, että tietyt eturyhmät siinäkin politiikkassa ovat saama puolella ja kansa senkun maksaa ja saa kantaa seuraukset.
Pitääkö Suomen kaikkiin kaupunkeihin saada samat ongelmat jotka liittyvät ratikkahankkeisiin?
Eli kallis asuminen, johon liittyy ahtaasti rakennetut asuinalueet jotka johtaa häiriökäyttäytymisen lisääntymiseen..
Liian monen tamperelasen mielestä ratikka on järjetön, hyödyttää lähinnä gryndereitä samalla kun lapset ovat homekouluissa.
Kannattaa itse kysellä Tampereella asuvilta mitä mieltä oikeasti ovat. Suosittelen.
Ilmoita asiaton viesti
Vantaan ratikka on sairaassa mielessä syntynyt suunnitelma.
Pääradan alitse kulkeva ratikka. Jonka toinen pää on lentoasemalla jonne pääsee junalla ja toinen pää ikimetsässä mitä ei EU salli rakennettavaksi uusiksi lähiöiksi.
Ilmoita asiaton viesti
Eikös ratikan reitille voisi laittaa myös kumipyörillä kulkevia bussin näköisiä ratikoita. Muistan joskus kauan sitten, että Helsingissä oli sähköbusseja, jotka saivat sähkönsä langasta, joka kulki kadun päällä.
Näyttää noita olleen joskus muinoin Tampereellakin:
https://fi.wikipedia.org/wiki/Johdinauto
Ilmoita asiaton viesti
Ratikassa välityskyky on aivan eri luokkaa. Jos halutaan rakentaa kaupunkimaista ympäristöä, enkä nyt tarkoita Los Angelesin kaltaista autokaupunkia, ei bussit riitä. Sitten jos vantaalaiset on sitä mieltä että kaupunki saa pysyäkin pienenä, niin nuiva suhtautuminen ratikkaan on ymmärrettävä.
Ilmoita asiaton viesti