Vasemmistovetoinen hallitus vie Suomen kankkulan kaivoon

Eduskuntavaalit 2023 tulevat olemaan Suomen lähihistorian tärkeimmät vaalit. Tulevan hallituksen poliittinen väri tulee ohjaamaan Suomen taloudellista kehitystä vuosikausiksi. Mikäli vasemmistovihreät ryhmittymät (SDP, vihreät ja vasemmisto) jatkavat hallituksessa, Suomi tulee ajautumaan taloudelliseen kaaokseen. Valtion velkaantuminen tulee kasvamaan entisestään ja ainoat vaihtoehdot tulevat olemaan verolajien lisääminen, byrokratiapöheikön kasvattaminen ja mm. yhteisö- ja tuloverotuksen kiristäminen. Turhia ja tuottamattomia ilmastoprojekteja syntyy kuin sieniä sateella, ja tuottava yksityinen sektori näivettyy. Näinhän Suomea on johdettu jo vuosien ajan.

Suomi tarvitseekin ennen kaikkea kriisiajan johtajuutta ja parempaa talouden realiteettien sisäistämistä tulevien päättäjien keskuudessa. Päätöksenteon on oltava yksinkertaisesti ammattimaisempaa.

Perussuomalaisten ja Kokoomuksen varaan rakennettu hallitus on ainoa järkevä vaihtoehto. Kokoomuksen talouspoliittinen linja on parhaiten soviteltavissa perussuomalaisten tavoitteiden kanssa. Kokoomuksen mainostamat veronkevennykset eivät ole ratkaisu, mikäli julkisyhteisöjen velkakuormaa ja nykyisiä budjetteja ei saada kevennettyä. Siksi tärkeimmät painotukset pitää olla kustannusten karsimisessa.

Suomessa veronkanto on maailman tehokkainta, minkä takia valtion kassa kiertää tehokkaasti. Ongelmana on turhat ei-välttämättömät menot, jotka rasittavat valtion ja kuntien hallintoja.

On välttämätöntä, että aloitamme yhteiskunnallisen keskustelun siitä, onko kaikki julkisen sektorin velvollisuudet oleellisia, voidaanko nykyisiä velvoitteita keventää ja miten julkinen sektori saadaan aidosti kustannustehokkaaksi sekä vastaamaan modernin nykyajan tarpeita.

Suomessa raha on rakenteissa. Julkisen sektorin vuosittaiset hankinnat ovat noin 45 miljardia. Leikattavaa ja paremmin kilpailutettuja hankkeita maassamme siis riittää. Vihreän siirtymän painotuksia pitää hankinnoissa ja kilpailutuksissa keventää, jotta kustannuksia saadaan alas ja yrityksiä laajemmin osallistumaan julkisiin hankkeisiin.

Julkisista varoista jaetaan vuosittain satoja miljoonia kolmannelle sektorille ja poliittisille sidosryhmille mm. järjestöavustuksina, toimitilavuokrina, säätiöavustuksina ja muina tulonsiirtoina. Rahan ohjaaminen valtion ja kuntien budjeteista poliittisille sekä ideologisille intressiryhmille on saatava kuriin. Vaikka päätökset ovatkin demokraattisesti päätettyjä niin, ne ovat usein kansalaisten oikeudentajun ja moraalin vastaisia. Kolmannen sektorin avustuksia  on leikattava rajusti ja päätökset on saatava läpinäkyviksi. Avustuksien koordinointia ja seurantaa on ohjattava yhdestä virastosta tai ministeriöstä.

Ahvenanmaata rahoitetaan vuosittain yli 300 miljoonalla eurolla. Vuosikymmeniä maksetut tasoitusmaksut ja varustamotuet ovat esimerkki heikosta johtamisesta. Ahvenanmaan sopimukset on purettava yksipuolisesti ja itsemääräämisoikeutta lisättävä tai Ahvenanmaa liitettävä osaksi Manner-Suomea tasavertaisena maakuntana.

Kuntien määrää on myös vähennettävä. Alle 100 kuntaa onkin riittävä määrä pyörittämään 5,5 miljoonan asukkaan maata. Tätä varten kunnille on rakennettava tiekartta ja tavoitteet. Hallintoa karsimalla, turhia virkoja vähentämällä ja yhdistelemällä saadaan kuntatalouteen tehokkuutta.

Oikeistopuolueita Suomessa on aina yhdistänyt huoli velkaantumisesta ja yli varojen elämisestä. Julkisen talouden tasapainottaminen on nyt elintärkeää. Valitettavasti en usko, että vasemmistopuolueet tähän pystyisivät.

Pidetään hallinto laihana ja lahjakkaana, niin kaikki on mahdollista.

Tuukka Saimen

Yrittäjä, valtuutettu ja kaupunginhallituksen jäsen

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu