Viimeinen varoitus – Pörssisähkön hinta nousee pilviin
Viimeinen varoitus – Pörssisähkön hinta nousee pilviin
Sähkön hintaa ennustavat futuurinhinnat menevät romukoppaan, kun turvallisuusympäristö muuttuu radikaalisti Lähi-Idässä ja/tai, mikäli Venäjä päättää laittaa vivun kiinni Ukrainan läpi virtaavissa kaasuputkissa.
Hauras Nord Pool -sähköpörssi reakoi herkästi muuttuviin markkinatilanteisiin ja sähkönhinta Suomessa voi räjähtää ennen näkemättömiin lukemiin.
Mikäli Israel joutuu usean rintaman sotaan ja siviiliuhrien määrä kasvaa, niin öljyn markkinahinnan nousulta on vaikea suojautua. Tämä johtaa maakaasun hinnan nousuun ja korkeista fossiilisten raaka-aineiden markkinahinnoista hyötyy Venäjä.
Kun Venäjän sotakassa vahvistuu, niin houkutus laittaa Eurooppaan virtaavat kaasuhanat talvella kiinni kasvavat.
Eurooppa kylmenee, kun Putin rankaisee
Kaasulla tuotetun sähkön osuus Euroopassa vuonna 2022 oli 19,6 %. Venäjän tuottamaa maakaasua tuodaan edelleen Eurooppaan suuria määriä. Vaikka määrät ovat pudonneet vuodesta 2021 vuoteen 2022 noin 20 %, niin 50 mrd. m³ v:ssa on liikaa.
Italiassa yli 50 % sähköstä tuotetaan Venäjän maakaasulla. Itävallassa 23 % ja Itä-Euroopassa Venäjän maakaasu on lämmön ja sähkön perusta.
Suomessa poliitikot vetävät lonkkaa – kansa palelee kodeissaan
Edellisen hallituksen toimet korkean sähkönhinnan hillitsemiseksi olivat pehmeitä. Tuhannet vähävaraiset suomalaiset tekivät hädissään pitkiä ja kalliita määräaikaisia sähkösopimuksia viime talvena. Korporaatioiden ”juoksupoika” Kokoomus on pitänyt huolen, että ratkaisuja sähkövankilan ratkaisuksi ei ole esittää.
Lobatun Energiaviraston ja heikon Kuluttaja- ja kilpailuviraston esittämät toimet olivat aivan liian pehmeitä. Nykyistä sähkönmyynnin toimintaympäristöä ei haluta muuttaa ja sähkömarkkinalain muutokset olivat kosmeettisia.
Kansa odottaa jännityksellä onko viime talvesta opittu mitään.
https://tuukkasaimen.fi/viimeinen-varoitus-porssisahkon-hinta-nousee-pilviin/
Ei siihen korkeaan sähkön hintaan tarvita, että Venäjä vääntää kaasuhanoja kiinni.
Riittää, että tammikuussa Suomen ylle parkkeeraa laaja korkeapaineen alue moneksi päiväksi. Silloin pakkanen kiristyy pitkäksi aikaa ja Suomen sähkönkulutus nousee noin 15 000 MW tasolle. Sillloin hinta on taivaissa ja tulee sähköpula.
Nimittäin silloin tuulivoima ja aurinkovoima eivät tuota sähköä ainakaan mainita saakka ja Suomeen on rakennettu ydinvoimaa aivan liian vähän (kokonaisteho noin 4300 MW). Haitallista sattumavoimaa tuulivoima on jo kapasiteetiltaan yli 6000 MW, vaan silloin ei tuule riittävällä tuulennopeudella, että tuulivoimalat tuottaisivat sähköä. Ja tammikuussa aurinkokaan ei juuri auta.
Ilmoita asiaton viesti
Mihinkä se viime vuonna nousi?
Juttusi on ollut esillä liian monesti. Viime talvena itkit verta,kun korkeapainetta ei tullutkaan.
Haittaako yhtään kun meidät on opetettu säästämään sähköä?
Ilmoita asiaton viesti
Nämä ”mainita saakka” -myyntipuheet on kuultu moneen kertaan. On kuitenkin otettava huomioon, ettei sähkö ole maksanut kuukausiin juuri mitään, ei ainakaan mainita saakka. Itse olen maksanut viimeisten kuukausien ajan vajaan kympin sähkölaskuja, luultavasti minulla on sitten varaa maksaa pakkaskuukausista vaikka satasen verran per kuukausi, jos saan taas loput kuukaudet maksella kympin laskuja.
Suurin yksittäisen kuukauden pörssisähkölasku on ollut alle kolmekymppiä. Toki yksinäisen ihmisen on helppo katsoa ulos ja napsauttaa sähkösauna päälle tuulisena päivänä ja sovittaa pyykkipäivät tuulten mukaan.
Ilmoita asiaton viesti
Turhaan sähköntuotantoa alat mollaamaan. Ei sitä persut päätä. Tälläkin hetkellä käytännössä pärjäämme omillamme.
Kapasiteettia on niin lämpö-teollisuus kuin varavoimassakin. Ruotsista piuhat on saatu uudistettua. Ja siellä on kapasiteettia.
Kansa tykkää järkevästä keskustelusta provosoinnin sijaan.
Ilmoita asiaton viesti
Taitaa Putkinen olla kuitenkin pessimismissään oikeilla jäljillä. Nimittäin tuo keskitalven sää on merkittävä tekijä sähkön hinnalle.
Ilmoita asiaton viesti
Toki vastasin Saimenille. Sinä taisit vastata persuille.
Taisin kertoa millä se selätetään. Jätin vielä kertomatta Viron mahdollisen 1000 MW
Kyllä me pärjäämme ihan varmasti ilman jatkuvaa provosointiakin. Talvella usein tuulee.
Ja ellei kotimainen ja naapurista saatu sähkö riitä niin tehdään tarvittavat toimenpiteet.
Ei se sen vaikeampaa ole.
Ilmoita asiaton viesti
Silloin kun on pakkasta, yhdistetty lämmön ja sähkön tuotanto toimii maksimiteholla, eli pehmentää pakkasjakson vaikutusta. Lisäksi Tornion jaloterästehdas suorittaa vuosihuoltonsa tuolloin mikä on huomattava osa suomalaisesta sähkön kulungista.
Tässä taannoin YLE ja muut uutisoivat, että edellisenä talvena suomalaiset onnistuivat säästämään sähköä. Onko se säästöä jos laitetaan tuotantolaitoksia kiinni, mene tiedä. Kurkkua ja tomaattia ei paljon viljelty ja puusepäntehtaitakin meni yövuoroon. Säästäminen on jotain muuta.
Ilmoita asiaton viesti
Itse viime talvena puolitin sähkönkulutukseni suorasähkötalossani. Mentiin seisemästä kwtunnista 3,550kilowattituntiin.Se onnistui nätisti pistämällä patterit kiinni, ja lämmittämällä taloamme tarvittaessa niillä neljällä tulipesällä. Joka aamu oli vähintään 23 astetta plussalla. Oli mukava laittaa hellaan valkea kuin ennenvanhaan ja nostaa kahvipannu tulille.
Pesutiloihin toki jätimme sähköllekin mahdollisuuden lämmittää lattiaa. En sitä kuitenkaan havainnut,kun termostaatisssa oli 24 astetta.
Ilmoita asiaton viesti
Noin se yksilötasolla toimii, jos on kunnon varaavat tulisijat ja tietysti aikaa lämmittää. Aika harvalla omakotiasujalla on noin hyvä tilanne.
Ilmoita asiaton viesti
Silloin kun 80-luvulla rakensin ,niin se oli enemmän sääntö kuin poikkeus. Jokaisen kuvittelisi ymmärtävän mistä puhutaan. Se oli kuitenkin reaaliteetti maaseuturakentamiseen tuolloin
Ja se oli käsittääkseni vallalla ympäri maaseutua.
Varautua piti.
Ilmoita asiaton viesti
Kurkunviljelystä en tiedä oikeastaan mitään mutta rakennuksista jotain, ja sillä puolella saatiin ihan oikeita säästöjä aikaiseksi. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että automatiikat katselmoitiin, poikkeamiin puututtiin ja erityisesti aikaohjelmat päivitettiin ajan tasalle. Toki voidaan sanoa, että hyvin hoidetuissa rakennuksissa tällaisten asioiden pitäisi jo lähtökohtaisesti olla kunnossa, mutta kun sähkön hinta on vuosikausia ollut muutaman sentin per kWh, ei sille ole ollut pakottavaa tarvetta.
Ilmoita asiaton viesti
Hienoa Hytönen. Sinähän olet kohta ihmeessä persujen kanssa………..Tietysti olisit halutessasi voinut kyseenalaistaa Saimenin toiminnan. Jostain syystä et sitä kuitenkaann tehnyt.
Ilmoita asiaton viesti
Minä nyt kommentoin lähinnä Putkisen kommenttia ja eiköhän Putkinen ole vahvasti Kokoomuksen miehiä. Mutta kommentit menivät hieman sekaisin, pahoittelen huolimattomuutta.
Sinänsä Saimen taas ampuu yli pelottelussaan.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos Juha
Ilmoita asiaton viesti
Ranskan ydinvoimaloiden tuotanto on noussut odotettua hitaammin, mutta silti ensi vuonna tuotannon ennustetaan olevan 15 TWh tätä vuotta suurempi.
https://www.spglobal.com/commodityinsights/en/market-insights/latest-news/electric-power/072423-edf-confirms-2023-nuclear-forecast-range-sees-gradual-increase
Saksan kaasuvarastot ovat huomattavasti täydempiä kuin viime syksynä.
https://www.bundesnetzagentur.de/EN/Areas/Energy/SecurityOfSupply/GasSupply/start.html
Vesivarastot Pohjoismaissa ovat täynnä.
Olkiluoto 3 on tuotannossa. Tuulivoimaa on lisätty. Viime talven kaltaisia ongelmia ei ole nähtävissä, mutta tuulettomina päivinä hinnat silti nousevat.
Ilmoita asiaton viesti
Aikamoista pelottelua.
Viime talvi oli ensimmäinen Ukrainan sodan aiheuttama energiakriisitalvi. Liki yhdessä yössä sähkön tarjonnasta Suomessa poistui 1,5 GW venäläistä siirtolinjasähköä ja tähän Venäjän kaasu päälle. Samaan aikaan OL3:n koekäyttö takkuili ja vesivarastot Pohjoismaissa olivat alhaalla. Silloin olikin huoleen aihetta
Tulevana talvena tilanteemme on olennaisesti parempi. OL3 näyttää toimivan hyvin, tuulivoimakapasiteettia on 1,5 GW enemmän ja monet viime vuonna toteutetut toimenpiteet sähkönkulutuksen säästämiseksi vaikuttavat edelleen.
Tämä näkyy myös markkinahinnoissa. Heleniltä saa kahden vuoden sopimuksen 9 snt/kWh.
Ilmoita asiaton viesti
Kalevi: ”tuulivoimakapasiteettia on 1,5 GW enemmän”
Se ei auta mitään, sillä kun Suomen yllä on tammikuussa laaja korkeapaineen alue, niin tuulivoimalat EIVÄT tuota sähköä ainakaan mainita saakka.
0x0=0
10×0=0
100×0=0
jne.
Ilmoita asiaton viesti
Sen takiako se nousee,että lähdit haastemiestä puoleksai vuodeksi Thaimaaseen karkuun?
On käsittämätöntä,että rikoksista syytetyt persut kuvittelevat provosoinnillaan olevansa muita parempia.
Jotkut keskustalaisetkin haluavat näköjään samaan kuormaan Se on meitä keskustalaisia kohtaan äärettömän epäoikeudenmukaista.
Ilmoita asiaton viesti
Nytkin Suomi tuottaa enemmän kuin käyttää.
Kai persut kuvittelevat valehtelemalla saavuttavansa jotakin.
Ilmoita asiaton viesti
Ei tuota enää.
Ilmoita asiaton viesti
Sattumavoimasta eli tuulivoimasta on tullut sähkön hintaheiluri. Siitä ei päästä yli eikä ympäri. Kova pakkasjakso tulee ilman muuta nostamaan pörssisähkön hintaa.
Ennen asiat olivat toisin terveellä pohjalla aina vuoteen 1998, jolloin Imatran Voimasta tehtiin Nesteen kanssa pörssiyhtiö. Nykytilanteeseen johtuva ”villitys” sai silloin alkunsa.
Terve yhteiskunta huolehtii siitä, että energian hinta on terveellä pohjalla. Meillä ei näin ole valitettavasti enää. Suomi-neito on joutunut ”niskalenkkiin.”
Kaikki talvet eivät ole samanlaisia, kuten oheista linkistä selviää.
https://www.karjalainen.fi/saan-armoilla/pohjois-karjala-oli-suomen-kylmyysnapana-l%C3%A4hes-viikon-tammikuussa-1987-hytistiin-kaikkien-aikojen-hyisimm%C3%A4ss%C3%A4-s%C3%A4%C3%A4ss%C3%A4-kun-reilustai-yli-40-astetta-pakkasta-mitattiin-kuutena-p%C3%A4iv%C3%A4n%C3%A4-per%C3%A4kk%C3%A4in
Etteikö tämä toistu, niin siitä ei ole epäilystäkään.
Ilmoita asiaton viesti
”Sattumavoimasta eli tuulivoimasta on tullut sähkön hintaheiluri. Siitä ei päästä yli eikä ympäri.”
Eli sähkömarkkinat toimivat.
Ilmoita asiaton viesti
Sähkömarkkinoille on luotu tuotannon pullonkaula.
Kun hinnanhajonta vuorokausitasolla on suurta, niin sähkömarkkina ei toimi!
Ilmoita asiaton viesti
Hinnanvaihtelu kertoo siitä, että markkina toimii. Seuraa kysyntää ja tarjontaa.
Ilmoita asiaton viesti
Minä pelkään enemmän sähköfirmojen pomojen intoa korottaa sähkön hintoja, kuin sitä, että niitä on pakko nostaa sään tai ilmaston vaikutuksesta.
Tytti Tuppurainen myi valtion 100%:sti omistaman Nevel Oy:n ranskalaisille suursijoittajille. Firma omistaa maassamme yli 130 energiatuotantolaitosta ja vastaa yli 40 kaukolämpöverkon toiminnasta. Heti myynnin jälkeen alkoi hintojen korotus ja sitä jatkuu ja jatkuu. Tuppuraisen liikkeenjohdolliset taidot on tunnustettu korkealle. Koska maassamme ei ole tapana kehua onnistuneita projekteja, niin tämä on sitä mitä suurimmassa määrin. Ranskalaiset ovat erittäin tyytyväisiä..
Ilmoita asiaton viesti
Karmeaa touhua!
Ilmoita asiaton viesti
Jukka Leskelä sanoo, että on tärkeää, että ilmastotoimista pidetään kiinni. Ei kuitenkaan perustele, miksi se on tärkeää.
Toki ymmärän, että energiateollisuus haluaa veronmaksajien (laina)kukkarolle, mutta muuta perustetta en tälle kannalle keksi.
Ilmoita asiaton viesti
Unohdat päästöoikeudet joita myydään jatkuvasti vähemmän. Fossiilisilla polttoaineilla tuotettu energia on jatkuvasti kalliimpaa että pitäisi jatkuvasti saada vähennettyä päästötonneja. Muuten siinä käy se hintaohjaus, että köyhät jätetään ilman sähköä.
Ilmoita asiaton viesti
Kello 10.45 sähkön markkinahinta 136,35 €/MWh.
Kulutus Suomessa 10 551MW
Tuotanto Suomessa 9 331MW
Vesivoima 2 322 MW
Ydinvoima 4 330 MW
Yhteistuotanto (kaukolämpö) 906 MW
Yhteistuotanto (teollisuus) 1 320 MW
Tuulivoima 255 MW
Aurinkovoima 89 MW
Muu tuotanto 100 MW
Tehoreservi 0 MW
Tuonti – / vienti + (netto) −1 211 MW
https://www.fingrid.fi/online
Ilmoita asiaton viesti
Tätä kommenttia kirjoittaessani kaikki Suomen tuulivoimalat yhteensä tuottavat sähköä teholla 30 MW. Kun Suomen tuulivoimaloiden kapasiteetti on jo yli 6000 MW, niin tuulivoiman ”hyötysuhde” on vain alle 0,5%.
Ilmoita asiaton viesti
Tästä huolimatta meillä ei ole sähkönpuutetta. Saamme länsinaapurista sen mitä tarvitsemme. Mikä tässä on Putkiselle ongelma?
Ilmoita asiaton viesti
Ei kait Putkisella ole mitään ongelmaa.
Hän vain ihmettelee tuulivoiman tehottomuutta, joka tällä hetkellä tuottaa 138 MW asennetun tehon ollessa 6200 MW.
Tällä hetkellä sähkön siirto Ruotsista Suomeen on tapissa, kuten on myös Suomen vesivoiman tuotanto.
Sähkön kulutus on n. 10 000 MW ja talvella siihen pitäisi saada n 4000 MW lisää.
Mistä?
Olet usein maininnut kasvavasta sähkön siirtokapasiteetista Ruotsista Suomeen.
Kasvaa kyllä, mutta vasta 2025.
Silloin kun Suomessa ei tuule, niin ei tuule sanottavammin Ruotsissakaan.
Eli silloin ollaan (kuten nyt) Norjalaisen ja Pohjois Ruotsin (SE1) vesisähkön varassa.
Sitä on tällä hetkellä n. 2000 MW ekstraa.
2025 starttaa Bodenin H2 Steel, joka ottaa n 1000 MW vesivoimaa. Sopimukset mm. Norsk Hydron ja Fortumin kanssa.
Ja heti perään SSAB 1000 MW teholla.
Plus ne muut.
Tyhjästä on paha nyhjästä.
Ilmoita asiaton viesti