Muutama huomio sananvapauden alennustilasta

Kesällä lomaillessani Posiolla vierailin paikallisessa Maakirkossa. Kokemus oli etelän maallistuneelle kaupunkilaiselle avartava ja jännittävä – kiitokset sinne pohjoiseen näin jälkikäteen!  Pappi saarnasi synnistä (ihan oikeasti!) ja erityisesti ”ylpeyden” synnistä. Vasta myöhemmin tajusin, että täällä etelässä vietettiin silloin parhaillaan Pride-viikkoja.

 

Jos Päivi Räsänen saa Raamattuun nojautuvista kirjoituksistaan tuomion, tällainen kiertoilmaisuja ja rivien välejä hyödyntävä puhe tulee jatkumaan ja voimistumaan. Ja kiertoilmaisuja etsitään ja löydetään aina uusia sitä mukaa kun uusia sanoja ja mielipiteitä kriminalisoidaan. Mekanismi on täsmälleen sama kuin kaikissa totalitaristisissa systeemeissä on aina ollut. Esimerkkejä löytyy läheltä, esim. itäblokin maista kommunismin aikana. Toki myös suomettuneisuuden ajan Suomesta.

 

Kummallisinta on, että muun muassa maamme kirjallisuuspiirit ovat yhtäkkiä heittäytyneet täysin tietämättömiksi, ymmärtämättömiksi ja historiantajuttomiksi tässä asiassa. Sen sijaan, että siellä peräänkuulutettaisiin sananvapautta, niin kuin kirjailijoitten jotenkin olettaisi tekevän kaikkialla maailmassa, monet heistä päinvastoin välttelevät koko sananvapauskysymystä ja alkavat kuin yhdestä suusta mumista jotain epämääräistä ”sananvastuusta”. Noinko he vastaisivat myös turkkilaiselle, venäläiselle tai pohjoiskorealaiselle sanankäyttäjälle, joka joutuu omassa maassaan tuomiolle esittämistään mielipiteistä?

TuulaKomsi

Olen kangasalalainen kouluttaja ja freelancer, jonka hartain toive on saada ihmiset ajattelemaan omilla aivoillaan ja kyseenalaistamaan kaikenlaiset kliseet mediassa ja muussa julkisessa keskustelussa. Kotisivuni <a href="http://www.komsituula.julkaisee.fi/" title="http://www.komsituula.julkaisee.fi/">http://www.komsituula.julkaisee.fi/</a>

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu