”Tulee mieleen 30-luvun natsi-Saksa”

Kun kansallismieliset tai konservatiiviset puolueet menestyvät eri maissa, tai kun ne saavat jonkin poliittisen meriitin tai pienenkin osavoiton jossakin julkisessa keskustelussa, vastakkaiselta poliittiselta laidalta on totuttu kuulemaan pahaenteisyyttä kumiseva ”argumentti”, joka menee näin: ”Tästä tulee mieleen 30-luvun natsi-Saksa” . Tätä epäargumenttia ei yleensä perustella sen kummemmin. Tai sitten muistutetaan, että ”Hitlerkin valittiin demokraattisesti” (mikä ei pidä paikkaansa) tai että ”myös 30-luvulla hirmuvaltaan edettiin pienin askelein” (mikä on sinänsä totta, mutta ”pieneksi askeleeksi” voidaan tulkita melkein mikä vain – jopa demokratia itse (vrt. toiseksi edellinen kommentti).

 

Tulee-mieleen-30-luku -epäargumentti on ollut niin suosittu, että en voi olla kummastumatta, miksi sitä ei käytetä silloin, kun sitä eniten tarvittaisiin.

 

Otetaanpa vertailukohdaksi tällainen juttu: https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000006299928.html?fbclid=IwAR2O4DabwSz-xtHF10F3Tsi_inVuaC9kpOYfh9Ww_UWT2Om9vGONV2wm6QI Siinä iltapäivälehden toimittaja kertoo pienestä ruotsalaiskunnasta, jossa kansallismielinen Ruotsidemokraatit on päässyt valta-asemiin. Toimittaja kertoo, että kunnassa ei uuden johdon myötä enää verorahoja satsata moderneihin (ja yleensä suuren yleisön vieroksumiin) taidekokeiluihin. Kukaan ei siis esitä, että tällaisen taiteen tekeminen mitenkään julistettaisiin lainsuojattomaksi – siihen vain ei enää tuhlata kuntalaisten varoja (Tulisipa omaan kuntaanikin tällainen päätös). Tässä toimittaja kertoo vakavaan sävyyn, että ”monelle tulee mieleen 30-luku ja natsi-Saksa”. (Herää tietysti kysymys kuinka monelle muulle kuin toimittajalle mutta sitä emme saa tietää).

 

Samaan aikaan Suomessa korkeat oikeusoppineet ja viranomaiset kehottavat ihmisiä sensuroimaan omia tuotoksiaan vuosikymmeniä taaksepäin, koska joku voi uusien lakien myötä loukkaantua niistä. Lainsuojattomiksi joutuisivat kaikki konservatiivista kristillisyyttä edustavat kirjoitukset (periaatteessa myös islamia, mutta käytännössä tietenkään ei, mikä on jo nähty) sekä periaatteessa mikä tahansa komiikka, josta joku voi jollain perusteella loukkaantua. Itse esim. voisin teoriassa loukkaantua kaikista blondivitseistä sekä vaikkapa Speden Naisen logiikkaa -sketseistä. Jos tulkitsisimme lakia niin kuin valtakunnansyyttäjä on jo Päivi Räsäsen kohdalla tulkinnut, tällaista loukkaavaa materiaalia ei saisi pitää ”yleisön saatavilla”, joten ainoa keino selviytyä kuivin jaloin tällaisista kansanryhmää vastaan kiihottamisista sekä muista tulevaisuudessa-ehkä-rikoksista, olisi panna pystyyn kaikkien aikojen massiivisimmat kirjaroviot.

 

Tässä jos missä kuuluisi ihan oikeasti sanoa, suorastaan huutaa kovaan ääneen  ”Tulee mieleen 30-luvun natsi-Saksa” – mutta ne, jotka tuota lausetta ovat tähän asti väsyksiin asti hokeneet, ovat yhtäkkiä lakanneet pelkäämästä kyseisenlaista totalitarismia. Heille tämä kaikki on tervetullutta kehitystä ja ”edistystä” – ihan niin kuin natsi-Saksassakin aikoinaan.

 

Olenko ainoa, joka on oikeasti peloissaan?

 

TuulaKomsi

Olen kangasalalainen kouluttaja ja freelancer, jonka hartain toive on saada ihmiset ajattelemaan omilla aivoillaan ja kyseenalaistamaan kaikenlaiset kliseet mediassa ja muussa julkisessa keskustelussa. Kotisivuni <a href="http://www.komsituula.julkaisee.fi/" title="http://www.komsituula.julkaisee.fi/">http://www.komsituula.julkaisee.fi/</a>

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu