Kiihottavatko työnantajajärjestöt hoitajien ammattiryhmää vastaan

Tampereella 19.09.2022

Jo on aikoihin menty!

Yksityisen ja kuntasektorin työnantajapuolet siirtävät halpamaisesti vastuun potilasturvallisuudesta hoitajien niskoille, eikä ainoastaan he, vaan Suomen Oikeuslaitos on näyttänyt todelliset kasvonsa asettuessaan yksipuolisesti vain työnantajapuolen puolelle. Oikeuslaitosta on totuttu pitämään oikeudenmukaisena ja puolueettomana, mutta nyt sekin olettamus rapautuu.

Eikö olisi ollut oikein, että käräjäoikeudet olisivat pysyneet puolueettomina?  Mikäli Suomen oikeuslaitos edustaa kaikkia kansalaisia ja antaa ymmärtää olevansa oikeudenmukainen, eikö heidän olisi pitänyt asettaa myös työnantajajärjestöt uhkasakkojen alaisuuteen. Työnantajajärjestöt nauttivat kuntasektorin ja Suomen valtion tukea. Ja näin ollen viimekädessä Suomen valtion päättäjät ovat vastuussa aikeistaan olla turvaamatta kansalaistensa turvallisuuden.

Suomen Oikeuslaitos on tähän asti nauttinut lähes kaikkien suomalaisten kunnioituksesta, mutta nyt asiat taitavat muuttua toiseen suuntaan. Miltä mahtaa Oikeuslaitoksesta tuntua, kun menettää kasvonsa, uskottavuutensa ja kunnioituksensa, no se jää nähtäväksi. Kenties pieni eliittiporukka pystyy nostamaan ”Hyvä veli” toiminnallaan vastetta, mutta tuskin paluuta entiseen ei enää tule.

Siitä tulikin mieleeni, vaikka olemme tottuneet siihen olettamukseen, että Suomen valtio on oikeusvaltio ja oikeudenmukainen. Niin ei tarvitse muun muassa mennä kuin Kelan sivuille ja tsekata kuinka paljon hyvätuloiset nettoavat valtion varoja päivä-, isyys-, äitiys-, sairauspäivä-, ynnä muilla etuuksilla, jotka ovat olleet sidoksissa ansiosidonnaisuuteen. Kun tavallinen pienituloinen kansalainen on saanut minimipäivärahan, niin suurituloisilla edellä mainitut etuudet ovat olleet monikymmenkertaiset. Tämäkö on oikeudenmukaisuutta ja demokratiaa?

Eikö nyt olisi aika purkaa ansiosidonnaisuuteen perustuvat etuudet pois ja laittaa kaikki ryhmät samalle viivalle, saamaan samansuuruiset etuudet. Josko hyvätuloisille tarvitsisi edes valtion varoista mitään korvata, eiköhän heidän pankkitililtään löydy toimeentulo ilman valtion apuakin.

Otetaanpa esimerkiksi myös äitiyspakkaukset, niitä alettiin jakamaan varattomien perheiden syntyville lapsille kuten myös lapsilisät olivat lasten ruoka- ja vaateapuun tarkoitetut. Mutta kuinka kävikään, eliitti nosti päätään ja vaati, että demokratian nimessä heidänkin tuli saada valtiolta nämä etuudet. Ei eliitti ole koskaan ollut lapsilisien toimeentulon varassa, toisin kuin varattomat ja pienituloiset perheet.

Olisiko aika uudistaa ja nykyaikaistaa Suomen valtion varojen käyttöä ja ohjata niitä vaikkapa hoitajien palkkaukseen, varattomien eläkeläisten hyvinvointiin, pienituloisten lapsiperheiden auttamiseen ja työttömien tukemiseen jne.

”Suomalainen demokratia nojaa oikeusvaltioon, jossa perustuslaki antaa vahvan suojan jokaisen yksilön ihmisarvolle ja koskemattomuudelle sekä muille perusoikeuksille. Suomi on sitoutunut noudattamaan kansainvälisiä ihmisoikeussopimuksia sekä EU:n perusoikeussäännöksiä. Oikeusvaltion ytimessä on laadukas perus- ja ihmisoikeudet turvaava lainsäädäntö, jota sovelletaan riippumattomissa tuomioistuimissa.” ( Lainaus Valtioneuvoston sivulta kappaleesta 3.3 Turvallinen oikeusvaltio Suomi. Tilannekuva” )

Jokaisen pitäisi ymmärtää, että hoitajien vastuu potilaiden turvallisuudesta työtaistelujen aikana ei ole hoitajilla vaan työantajatahojen, kuntien ja viimekädessä valtion. Yksilöillä on oikeus ryhmittyä ja taistella oikeuksiensa puolesta. Vastuu tulee olemaan ja pysyy ainoastaan päättäjillä ja viime kädessä Suomen valtio on se, joka kaivaa joukkohautoja menehtyneille kansalaisilleen, tässä Tehyn ja Superin työtaistelussa. Toistan vielä kerran; maamme sairaiden ja heikkojen kansalaisten hyvinvointi on nyt ja tulee aina olemaan viime kädessä Suomen valtion ja sitä edustavien tahojen vastuulla.

Hoitajat ovat olleet erittäin joustavia viimeisten vuosien ajan työskennelleessään pandemian kourissa yli voimavarojensa pienellä palkalla, joskus ilman vapaapäiviä ja joustaen kesälomaoikeuksistaan, ja olleet vastustamatta niiden siirroista ja pilkkomisesta moniin osiin. Nyt heitä syyllistetään, painostetaan ja heistä yritetään tehdä kriminaaleja. Vanha sanonta kun antaa pahalle pikkurillin niin se vie kyllä koko käden on toteutumassa.

Hyväntahtoiset hoitoalan työntekijät ovat joustaessaan siinä oletuksessa, että heidän uhrautumisensa pandemian aikana olisi ollut hyvä ja tarpeellinen teko, monet ovat odottaneet, että he olisivat saaneet arvostusta, ei puheissa vaan perheen elatukseen tarvittavalla rahallisella korvauksella. Tämänhetkinen tilanne näyttää siltä, että hoitajia on käytetty hyväksi, pidetty pilkkana ja nyt väheksytään jopa niin radikaalilla tavalla, että painostetaan ja uhkaillaan Suomen oikeuslaitoksen, kuntien ja valtion tahoilta.

Olisi vielä mainittavaa kansanedustajien etuuksista valtion varoilla, niissäkin voisi olla karsittavaa taloudellisempaan suuntaan. Onko taxi-, kampaamo-. edustusvaatteet ym. stailaukset tarpeellisia jne. Pienistä puroista valtio voisi noukkia hoitajien palkkaukseen varoja.

”Hoitajajärjestöt Tehy ja Super esittävät sotealalle ”pelastusohjelmaa”. Alan työntekijöiden palkkatasoa nostettaisiin ohjelman viiden vuoden aikana 3,6 prosenttia vuosittain normaalien sopimuskorotusten lisäksi.” (Lainaus Yle Areena uutiset 9.2.2022)

Havainnollistetaan, jos hoitajien keskituntiansio on nykyisin 16,50 euroa, niin siitä 3,6 % nousu vuosittain tekee sen, että viiden vuoden päästä hoitajien keskituntiansio olisi 19,69 euroa.  Onko tämä mielestänne niin ”huikea summa” ja  todellinen riidan aihe työantajajärjestöjen ja muiden heitä tukevien tahojen taholta?

 

 

Tuula Viitanen

Tampere

Hallintotieteiden maisteri

0
TuulaViitanen
Sitoutumaton Helsinki

Tällä hetkellä toimin Pro-Sovi nimisessä yrityksessäni. Koulutukseltani olen Hallintotieteiden maisteri, oikeustieteistä. Oikeudenmukaisuus on minulle tärkeää. Poliittisesti olen sitoutumaton. Löydät minut www.Pro-Sovi.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu