Sammio
Kirjaudu blogeihin

Äiti, onks mun pakko laittaa kumpparit?

”Sä nolaat mut. Onksmun pakko laittaa kumpparit kouluun? Sä et tajuu, ei kukaan muukaan käytä enää kypärää. Miksen saa laittaa ripsaria kouluun, ees vähän?”

Edelläkuvatun kaltaisia kysymyksiä mietti Tuulia ilmajokisessa kylässä 12-vuotiaana, 5.-6. luokkalaisena elämäniloisena lapsena. Vailla huolen häivää huomisesta, kunhan vain saa mennä ilman typerää heijastinliiviä aamulla koululle potkimaan jalkapalloa kavereiden kanssa ilman, että äiti nolaa. Välihuomiona todettakoon, että nolaamisen keinoja toki oli lukuisia, eikä nolatuksi tulemiselta oikein voinut välttyä.

12-vuotias on kaikin puolin lapsi – niin henkisellä kuin fyysisellä tasolla. Murrosikä saattaa toki olla jo aluillaan, jotkut joutunevat sitäkin muutaman vuoden vielä odottelemaan. 12-vuotiaiden elämä pyörii pääsääntöisesti koulun, harrastusten ja kavereiden parissa. Joitain pieniä ihastumisiakin on tietysti jo tullut, mutta harvemmin 12-vuotiaana harjoitellaan edes ikätoverin kanssa seurustelemista. On toki saatettu tulla pisteeseen, että rinnakkaisluokan poika laittaa tekstarin ”alakko”, johon vastataan myöntävästi. Traaginen ero kuitenkin koittaa usein viikon mittaisesta, ujoudesta johtuvasta radiohiljaisuudesta ja todetaan, ettei tämä toimi.

Nyt oikeusministeriön työryhmä kuitenkin ehdottaa, että alle 12-vuotiaaseen kohdistunut seksuaalinen teko tuomittaisiin aina lapsenraiskauksena tai seksuaalisena kajoamisena lapseen, eli käräjäoikeuksissa arvioitaisiin muutosehdotuksen mennessä läpi jopa 12-vuotiaiden suostumusta seksuaaliseen tekoon. Lausuntokierroksella ollut muutosehdotus on herättänyt laajaa huolta lasten oikeusturvan heikentymisestä ja lukuisat asiantuntevat tahot ilmaisivat huolensa tästä muun muassa Helsingin Sanomille.

Lainaus Helsingin Sanomien uutisesta (16.10.2020);

Itä-Suomen syyttäjäalue on huomauttaa, että uudistus näyttää lieventävän rangaistuksia myös lapsiin kohdistuvissa raiskauksissa.

Se antaa esimerkin. Jos 15-vuotias lapsi raiskataan pitämällä hänestä kiinni, teko täyttää nykyisin törkeän lapsenraiskauksen tunnusmerkistön ja minimirangaistus on neljä vuotta vankeutta. Uudistuksen jälkeen sama teko täyttäisi lapsenraiskauksen tunnusmerkistön ja minimirangaistus olisikin vain kaksi vuotta.

Myös Oulun käräjäoikeus varoittaa, että tutkinnan ja oikeudenkäynnin painopiste on muutoksen takia siirtymässä lapsen käytöksen selvittelyyn. Nykyisin poliisitutkinnan ydin on vain se, tapahtuiko yhdyntää vai ei.”

Kaikessa yksinkertaisuudessaan: tämä on aivan kertakaikkisen käsittämätöntä. Mikäli tämä esitys menee läpi, jatkossa suostumuksensa antava 12-vuotias voi olla sukupuoliyhteydessä vaikka keski-ikäisen ihmisen kanssa ilman, että teko on rangaistava lapsenraiskauksena. Yleensä olemme aikuisina ja yhteiskuntana pyrkineet kaikin voimin suojelemaan lapsiamme heidän kehitystään mahdollisesti vaarantavilta impulsiivisilta päätöksiltä ja aikuisten epäterveiltä mielihaluilta. Olemme halunneet suojella lapsiamme, jotta lapsemme olisivat lapsia niin kauan, kuin on suinkin mahdollista. Sukupuoliyhteyden perimmäistä tarkoitusta tuskin tarvinnee avata enempää, tiedämme kuitenkin, ettei lasten ole tarkoitus hankkia lapsia, vaan olla lapsia. Rauhassa.

Myös Naisjärjestöjen keskusliitto on ilmaissut huolensa kyseisestä aiheesta samaisessa Helsingin Sanomien uutisessa:

”Ruotsissa lapsenraiskauksen ikäraja on 15 vuotta, ja tämä ikäraja tulisi ottaa käyttöön myös Suomessa. Naisjärjestöjen keskusliiton mielestä ikärajan tulee olla ehdoton, jolloin vapaaehtoisuutta ei käytännössä arvioida, vaikka kyse olisi vain hieman alle ikärajan olevasta lapsesta.” Liitto myös vaatii, että ikärajaa tulee soveltaa riippumatta siitä, tiesikö vastaaja uhrin ikää. Samaa esittävät monet muut. Siksi moni esittää, että vastuu olisi ankara. Tuomio siis voisi tulla, jos ei ole vaivautunut selvittämään lapsen ikää.”

Miksi oikeusministeriö ei katsonut näitä aspekteja tarpeellisimmiksi? Miksi oikeusministeriön mukaan 12-vuotias on kehitystasoltaan riittävän kypsä arvioimaan suostumustaan seksuaaliseen tekoon, kun kypsyystaso ei riitä edes skootterilla ajamiseen? Miksi oikeusministeriö ei yksiselitteisesti esitä, että suostumuksen kera tai ilman vaikkapa alle 15-vuotiaan kanssa ryhtyminen seksuaaliseen tekoon olisi rangaistavaa? Tällöin poistuisi se ongelma, että lapsen vastustelusta ei ole ollut riittävää näyttöä. Miksi vastuu halutaan siirtää aikuiselta lapselle? Olisiko tosiaan arvoisa oikeusministeri sinut sen asian kanssa, että esimerkiksi oma 12-vuotiaansa antaisi suostumuksensa tällaiseen?

Syyttäjät tulkitsevat, että sääntely tehdään vain estääkseen seurustelevia nuoria joutumasta turhaan rikosprosessiin. Nykyisinkään rangaistusta ei tuomita tilanteissa, joissa kyse on suunnilleen samanikäisen nuorten keskinäisistä suhteista, vaikka toinen osapuoli olisi alle 16-vuotias.

12-vuotias ei pysty tekemään rationaalisia ratkaisuja ja tarkastelemaan objektiivisesti omaa parastaan. 12-vuotias ei kykene vielä monimutkaiseen kognitiiviseen tiedonkäsittelyyn, eikä edes pyöräilykypärän käytön hyötyjä pysty takomaan edes maailman parhain argumentoija vastahakoiselle 12-vuotiaalle.

Oletteko te, arvoisat aikuiset, miettineet koskaan aikuistuttuanne, että onneksi meillä oli rajat? Onneksi meillä oli säännöt? Onneksi äiti kielsi tämänkin, se oli etujeni mukaista? Niinpä. Tähänkin meidän tulee aikuisina vetää raja. Lapsemme kiittävät myöhemmin meitä.

Tällä esityksellä tulee välittömästi heittää vesilintua.

Tuulia Alanko

Turkulaistunut eteläpohjalainen kokoomusnuori. Vapauden ja mahdollisuuksien tasa-arvon puolestapuhuja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu

Kommentit (0)

Kommentoi

Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kommentoida.