Opetus- ja Kulttuuriministeriölle, sekä Kulttuuriministerille!

Taidemaalariliiton -Taike- lausunto lakiluonnoksesta joka koskee Taiteen edistämiskeskusta.

http://www.painters.fi/Taidemaalariliiton_taike_lausunto_26_3_2012.pdf

Lausunnon ovat allekirjoittaneet Taidemaalariliiton Puheenjohtaja Maaria Märkälä ja liiton Pääsihteeri Terhi Aaltonen ja lausunto on osoitettu Opetus- ja kulttuuriministeriölle!

Lausunnossaan Märkälä ja Aaltonen ottavat esille taiteilijoiden Perusoikeudet ja Perustuslain määrittelemät taiteen vapauteen liittyvät seikat. Laajasti he ottavat kantaa miten valtion tulisi kohdella taiteilijoita yhdenvertaisesti, mutta unohtavat (ilmeisesti tahallaan) yhden perustavinta laatua olevan ongelman. Niin Taidemaalariliitto kuin lähes kaikki muutkaan taiteilijajärjestöt eivät itse noudata toiminnassaan näitä taiteilijoiden Perusoikeuksia tai edes maamme Perustuslakia!

Neuvoston direktiivi miesten ja naisten tasa-arvoisen kohtelun periaatteen toteuttamisesta mahdollisuuksissa työhön, ammatilliseen koulutukseen ja uralla etenemiseen sekä työoloissa 76/207/ETY, jäljempänä työelämän yleinen tasa-arvodirektiivi, on pohjana tasa-arvon edistämiselle työelämässä. Parlamentin ja neuvoston direktiivi edellä mainitun direktiivin muuttamisesta 2002/73/EY laajensi direktiivin alaa. Muutosdirektiivi on tullut voimaan 5 päivänä lokakuuta 2002 ja sen noudattamisen edellyttämät lait, asetukset ja hallinnolliset määräykset on saatettava voimaan viimeistään 5 päivänä lokakuuta 2005.
Muutosdirektiivin 3 artiklan 1 kohdan perusteella direktiiviä sovelletaan julkisella ja yksityisellä sektorilla, julkiset laitokset mukaan lukien, seuraavilla aloilla:
a) työpaikan, itsenäisenä ammatinharjoittajana tehdyn työn tai toimen saamisen ehdot, valinta- ja työhönottoperusteet mukaan lukien, toimialasta ja ammattiasemasta riippumatta, uralla eteneminen mukaan lukien;
b) mahdollisuus kaikenlaiseen ja -tasoiseen ammatilliseen ohjaukseen ja koulutukseen, ammatilliseen jatkokoulutukseen ja uudelleenkoulutukseen, työkokemus mukaan lukien;
c) työehdot ja työolot, mukaan lukien irtisanominen, sekä palkka samapalkkaisuusdirektiivissä säädetyn mukaisesti;
d) jäsenyys ja toiminta työntekijä- tai työnantajajärjestössä, tai järjestössä, jonka jäsenillä on tietty ammatti, sekä kyseisten järjestöjen tarjoamat edut.

Maamme on siis sitoutunut noudattamaan kyseisiä Ihmis- ja Perusoikeuksia 5.10.2005 mennessä ja tämän takia maamme Perustuslakiin on liitetty Yhdenvertaisuuslaki!

Yhdenvertaisuuslaki 20.1.2004/21
2 §
Soveltamisala
Tätä lakia sovelletaan sekä julkisessa että yksityisessä toiminnassa, kun kysymys on:
1) itsenäisen ammatin tai elinkeinon harjoittamisen edellytyksistä taikka elinkeinotoiminnan tukemisesta;
2) työhönottoperusteista, työoloista tai työehdoista, henkilöstökoulutuksesta taikka uralla etenemisestä;
3) koulutuksen, mukaan lukien erikoistumis- ja uudelleenkoulutuksen, tai ammatillisen ohjauksen saamisesta; taikka
4) jäsenyydestä tai toiminnasta työntekijä- tai työnantajajärjestössä tai muussa järjestössä, jonka jäsenillä on tietty ammatti, taikka järjestön antamista etuuksista.

Taidemaalariliittoon tai useimpiin taiteilijärjestöihin ei alalla toimivalla tai alalle opiskelleella ole automaattista pääsyä jäseneksi, niin kuin muilla ammattialoilla on ja siten kuin Perustuslaki tai maamme solmimat Ihmis- ja Perusoikeussopimukset edellyttävät. Taidemaalariliitossa myös ensin pääsee vain kokelasjäseneksi, jolla ei ole äänioikeutta liitossa, eikä hän näin pääse vaikuttamaan oman ammattialansa asioihin. Kokelasjäsenenä voidaan pitää kymmenenkin vuotta, eikä missään muussa ammattijärjestössä tai ammattialalla ole vastaavaa käytäntöä, koska systeemi on demokratian vastaista!

Märkälä ja Aaltonen ottavat esille myös miten valtion on turvattava taiteilijoiden Perusoikeudet, mutta eivät tietenkään sitä että itse pitävät yllä taiteilijoiden Perusoikeuksien vastaista toimintaa estämällä avoimen järjestäytymisen taiteilijoilta!

Joten kun te Opetus- ja Kulttuuriministeriössä luette Märkälän ja Aaltosen lausuntoa, voisitteko kysyä miksi valtion pitäisi noudattaa taiteilijoiden kohdalla Perustuslakiin kuuluvaa Yhdenvertaisuuslakia, kun heidän itsensä edustama Taidemaalariliittokaan ei noudata edellämainittuja sopimuksia ja lakeja?

Olisiko Opetus- ja Kulttuuriministeriöllä tai Kulttuuriministerillä aikaa tehdä yksi tärkeimmistä tehtävistään, laittaa maamme taiteilijoiden Ihmis- ja Perusoikeudet maamme somimien sopimusten ja Perustuslain edellyttämään kuntoon? Vai oliko se niin että Perustuslailla kuka tahansa voi pyyhkiä sitä itseänsä ja te siellä ministeriöissä olette vain suojatyöpaikoissa, ilman aikomustakaan tehdä sitä työtä josta palkka maksetaan? Eli turvata oman ministeriönsä alaisuudessa toimivien kansalaisten Ihmis- ja Perusoikeudet!!!

 

Ukkram09
Helsinki

Helsinkiläinen Taidemaalari joka kirjoittaa valtion erityistoiveesta yhteiskuntaa ja kansanterveyttä parantavia kommentteja ja blogeja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu