Kaikki kielletään

 

Taidemaalarina kävin tuossa noin kymmenisen vuotta sitten useina vuosina myymässä teoksistani otettuja postikortteja ja printtejä Kauppatorilla. Sitten otin kuvillani varustettuja t-paitoja ja kävin lisäämässä torikorttiini myös t-paidat myyntiartikkeliksi.

Seuraavana vuonna kun olin uusimassa torikorttiani, minulta kiellettiin t-paitojen myynti, sillä perusteella, että en itse valmistanut t-paitoja. Kerroin etten myöskään valmista itse postikortteja tai printtejä omista kuvistani, vaan ne tehdään painossa, aivan kuten kuvillani varustetut t-paidatkin. Eli minä myyn itse maalaamiani kuvia erilaisissa tuotteissa.

Edellisenä vuonna kun kävin lisäämässä t-paidat torikorttiini, oli käynnissä toimipisteen muutto ja kaveri joka lisäsi t-paidat torikorttiini, teki sen kirjoittamalla käsin lisäyksen t-paidoista torikorttiin. Nyt minua alettiin syyttämään, että olisin itse lisännyt t-paidat torikorttiini ja samalla Tapio Sademies, joka siihen aikaan oli asian johtava käsittelijä, alkoi väittämään, etten olisi itse edes omien kuvieni tekijä. Yritti siis esittää, että myisin jonkun toisen kuvilla varustettuja t-paitoja.printtejä ja postikortteja.

Vein koko asian Eduskunnan oikeusasiamiehelle käsiteltäväksi ja sain luvan myydä myös t-paitoja torilla. Eli kielto oli täysin aiheeton, kuten myös epäilyt torikortin väärentämisestä ja myös väite, että myisin jonkun muun kuvilla varustettuja tuotteita.

Muutama viikko sitten menin taas hakemaan torikorttia, koska minulla olisi taas mahdollisuus mennä kauppatorille myymään teoksistani otettuja tuotteita, mutta minulle ei suostuttu antamaan edes torikorttia. Syyksi sanottiin, että tämän vuoden torikortit on jo myönnetty. Kun kysyin mihin päivämäärään asti torikorttia on voinut tänä vuonna hakea ja kuinka paljon kortteja myönnetään vuosittain, ei nykyinen asiasta päättävä Merja Sorakari osannut vastata kumpaankaan kysymykseen.

Myöskään netissä, sivuilla josta torikorttia haetaan, ei ole ilmoitettu minkäänlaisia määräaikoja kortin hakemiselle tai määrärajoja korttien määrille. Kun sitten kysyin, miten myyjät tietävät hakea ajoissa torikorttia, kun missään ei ilmoiteta minkäänlaista aikarajaa, niin Sorakari vastasi, että viime vuonna torikortin omaaville, on lähetetty tiedot asiasta. Epäselväksi jäi myös, miten näille viime vuonna kortin omaaville on voitu ilmoittaa joku takaraja kortin hakemiselle, kun minulle ei samaa asiaa voitu selvittää suullisesti?

Vein asian Eduskunnan oikeusasiamiehelle käsiteltäväksi ja sain tänään 2.5.2019 apilaisoikeusasiamies Maija Saklinin päätöksen, jossa vain sanottiin, että tämän vuoden torikortit on jo myönnetty, eikä minulla ole mahdollisuutta saada sellaista. Tässäkään päätöksessä, ei kerrottu minkäänlaista määräaikaa kortin hakemiselle tai määrärajaa korttien määrille.

Joitakin päiviä sitten kun oli lämpimät säät ja olisin mielelläni mennyt torille myymään edellämainittuja tuotteita, kävin katsomassa mikä oli tilanne torilla ja siellä oli peräti kolme myyjää niillä paikoilla joille olisin voinut mennyt myymään tuotteitani. Eli suurin osa toripaikoista oli vapaana ja ihmettelen miksi toripaikkoja mieluummin pidetään tyhjillään, sen sijaan että sinne saisi mennä myymään?

Enkä minäkään siellä joka päivä olisi myymässä, kuten ei myöskään suurin osa myyjistä. Mutta niinä päivinä kun siellä on tilaa, voisin hyvin olla tekemässä jotain järkevää ja yrittää saada rehellisiä lisätuloja itselleni. Mutta ikävä kyllä tätä mahdollisuutta minulle ei suotu.

Mielestäni kyseessä on kiusaaminen, täysin mielivaltainen kiusaaminen, koska mitään asianmukaista syytä asian kieltämiselle ei ole. Mutta ajattelin taas käyttää aikani siihen, että kirjoitanpa kaikille kansanedustajille vielä hiukan huolellisemman selvityksen tilanteesta ja täytyy sanoa, että kyllä harmittaa käyttää aikaansa kaikenlaisten mielivaltaisten viranomaisten mielivallan korjaamisyrityksille, sen sijaan, että käyttäisin aikani johonkin hyödylliseen.

Olen aikaisemmin käynyt myymässä Helsinki aiheisia postikortteja, mutta muutama kuukausi sitten tilasin näistä minun maapallo kuvistani postikortteja ja mikään ei ole ajankohtaisempi aihe tällä hetkellä ja kyllä harmittaa tämä mielivalta, jolla kaikki mahdollinen omatoiminen lisätulojen hankkiminen kielletään tavalliselta kansalaiselta.

http://taiteilija.suntuubi.com/?cat=5&img=32

http://taiteilija.suntuubi.com/?cat=5&img=36

http://taiteilija.suntuubi.com/?cat=5&img=46

http://taiteilija.suntuubi.com/?cat=5&img=38

http://taiteilija.suntuubi.com/?cat=5&img=39

http://taiteilija.suntuubi.com/?cat=5&img=33

http://taiteilija.suntuubi.com/?cat=5&img=31

http://taiteilija.suntuubi.com/?cat=5&img=37

http://taiteilija.suntuubi.com/?cat=5&img=34

Ja koska nämä tuotteet joita myyn, ovat omilla kuvillani varustettuja, ne eivät kilpaile muiden myyjien tuotteiden kanssa, eli minun myyntini ei olisi keneltäkään pois, vaan olisivat lisänä torivalikoimissa ja näin pidän toimintaa hyvin erikoisena kiusaamisena.

Ukkram09
Helsinki

Helsinkiläinen Taidemaalari joka kirjoittaa valtion erityistoiveesta yhteiskuntaa ja kansanterveyttä parantavia kommentteja ja blogeja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu