Kahden miljardin säästöt

Kopioin tämän jutun Facebookista, enkä tiedä kenen juttu on kyseessä ja pitääkö täysin paikkansa, mutta jos pitää niin tässä olisi loistava säästökeino valtion menoihin.

”Kunta-alalla työskenteli 432 000 henkilöä lokakuussa 2013. Valtiolla työskentelee noin 80 000 virkamiestä tai -naista. Lukumäärä putosi merkittävästi muutama vuosi sitten kun yliopistojen henkilökunta siirtyi valtion budjettitalouden ulkopuolelle. Jos yliopistojen henkilökunta lasketaan mukaan, valtiollisia virkamiehiä on noin 100 000 henkeä.

Virkamiehiä on suomessa siis noin 530 000 henkeä. Suuri osa heistä viettää kaksi kuukautta vuodesta lomalla. Tarkka määrä on 38 lomapäivää vuodessa. Toisin kuin yksityisellä puolella, julkisella puolella lauantaita ei lasketa mukaan. Näin ollen 38 lomapäivää jaetaan viiden työpäivän viikoilla, mistä tulee kahta päivää vaille kahdeksan viikkoa lomaa. Yksityisellä puolella lomaillaan viisi viikkoa vuodessa.

Jos suomen kaikki 530 000 virkamiestä tekisivät kolme viikkoa enemmän töitä vuodessa, se tekisi 1,6 miljoonaa ylimääräistä työviikkoa, eli kahdeksan miljoonaa työpäivää. Kahdeksan tunnin työpäivällä laskettuna ylimääräisiä työtunteja kertyisi 64-miljoonaa tuntia.

Yllä mainitulla laskelmalla virkamiesten lomia kolme viikkoa lyhentämällä saataisiin kuntasektorilla 52-miljoonaa ylimääräistä työtuntia ja valtiolla 12-miljoonaa ylimääräistä työtuntia.

Tilastokeskuksen mukaan yhden tehdyn työtunnin kustannus vuonna 2012 oli kuntasektorilla 29,50€ ja valtiolla 37,40€. Yhteiskunta säästäisi näin ollen kuntasektorilla 1,5-miljardia ja valtion osalta 0,45-miljardia euroa vuodessa, jos virkamiehet lomailisivat viisi viikkoa vuodessa kuten muutkin.”

Nämä työntuntien kustannukset varmaan nousseet tähän päivään mennessä huomattavasti ja näin säästöt olisivat huomattavasti isommat, jos juttu pitää paikkansa.

Ukkram09
Helsinki

Helsinkiläinen Taidemaalari joka kirjoittaa valtion erityistoiveesta yhteiskuntaa ja kansanterveyttä parantavia kommentteja ja blogeja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu