Mihin koulutukseen tarkoitetut rahat oikein katoavat?

Koneen hallituksen puheenjohtaja Antti Herlin on huolissaan suomalaisesta koulutuspolitiikasta ja työvoiman osaamisesta (HS 22.5.) Niin minäkin. Erityisen huolissani olen siitä, että vaikka valtio antaa rahaa koulutukseen, niin koulutuksen järjestäjät eivät käytäkään saamaansa rahaa koulutukseen.

Suomessa on 22 ammattikorkeakoulua. Vuonna 2021 niiden yhteenlaskettu liikevoitto oli 30 miljoonaa. Kun mukaan otetaan myös sijoitustuotot, niin amkien yhteenlaskettu tilikauden voitto oli 66 miljoonaa (vipunen.fi). Se on suuren suomalaisen amkin vuoden liikevaihto. (Vuonna 2020 amkien yhteenlaskettu liikevoitto oli 33 miljonaa ja yhteenlaskettu tilikauden voitto 44 miljoonaa).

Kaikki ammattikorkeakoulut ovat osakeyhtiöitä, mutta laissa on määrätty, että toiminnan tarkoituksena ei saa olla voiton tavoittelu (932/2014 5§). Mikäli voittoa sattuisi kertymään, se on käytettävä toiminnan kehittämiseen eli opetukseen, aluekehitykseen ja tutkimus- ja kehittämistoimintaan (TKI). Näin ei kuitenkaan tapahdu, vaan rahoja hillotaan taseeseen ja käytetään mm. sijoitustoimintaan. Miksi ihmeessä OKM antaa tämän tapahtua?

0
ulla-kaukola
Sosialidemokraatit Vantaa

Vantaan kaupunginvaltuutettu ja kaupunginhallituksen jäsen, Uudenmaan maakuntahallituksen jäsen, Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen valtuutettu. Kirjoitan ahkerammin sivulle http://www.ullakaukola.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu