”Minulle olet neekeri ja tulet aina olemaan”

Olin Myyrmäen marrasmarkkinoilla kuuntelemassa, mitä kuntalaisilla on sydämellään. Koskaan aiemmin en ole kuullut niin paljon suoran rasistista puhetta kuin silloin. ”Minulle olet neekeri ja tulet aina olemaan”. ”Jos sota syttyisi, niin millä saisit mustan naamasi valkoiseksi?” Tässä muutama esimerkki siitä, kuinka tummaihoisille, lähes 30 vuotta Suomessa asuneille Suomen kansalaisille puhuttiin. Lähes kaikkia keskusteluja väritti enemmän tai vähemmän rasistinen leima.

Vantaa on Suomen monikulttuurisin kaupunki. Meillä puhutaan äidinkielenä 122 eri kieltä. Maahanmuuttajat ovat meille tavattoman tärkeitä. Noin joka kolmas uusi vantaalainen yritys on maahanmuuttajan perustama. Olen ylpeä myönteisen erityiskohtelun ohjelmastamme, jonka tarkoituksena on vähentää hyvinvointieroja kaupungissamme. Ohjelman rahoilla tuemme sekä vaikeassa elämäntilanteessa olevia ns. kantasuomalaisia että autamme maahanmuuttajia sopeutumaan yhteiskuntaamme. Vuoden 2020 budjetissa ohjelman rahoilla esimerkiksi laajennetaan puistoruokailua, puututaan vanhusten yksinäisyyteen ja tarjotaan lääkäripalveluita pitkäaikaistyöttömille, joille terveysongelmat ovat työllistymisen esteenä.

Vantaalaiset yhdistykset, järjestöt ja yhteisöt voivat hakea myönteisen erityiskohtelun ohjelmasta avustusta. Jaossa on 200 000 euroa. Avustuksella voidaan rahoittaa esimerkiksi alueiden eri ihmisryhmien välisiä kohtaamisia ja vuorovaikutusta. Toivottavasti avustusta haetaan ja saamme kaupunkiin lisää tilaisuuksia, joissa eritaustaiset ihmiset tapaavat. Monikulttuurinen, rasisminvastainen työ on Vantaan menestymisen kannalta elintärkeä ja toivoisin myös jokaisen kuntalaisen sen ymmärtävän ja sitä edistävän.

ulla-kaukola

Vantaan kaupunginvaltuutettu ja kaupunginhallituksen jäsen, OAJ:n valtuutettu, ammattikorkeakoulun opettaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu