Kuinka vanhemmuus korjataan?
Helsingin Sanomissa julkaistiin 21.5.2023 artikkeli Näin peruskoulu korjataan. Artikkelissa opettajat ja rehtorit pääsivät kertomaan oman näkemyksensä peruskoulun nykytilanteesta, kriisistä, kuten asiaintilaa usein kuvataan.
Aiheet olivat tuttuja; puhuttiin kännyköiden vaikutuksesta keskittymiseen ja oppimiseen, inkluusion tavoitteista ja tarkoituksesta, tuen tarpeesta ja resursseista. Puhuttiin myös vanhemmuudesta.
Vanhemmuudesta ja sen ongelmista puhuminen julkisuudessa vaatii jo vähän kylmähermoisuutta. Opettajat työskentelevät vanhempien kanssa kasvatuskumppanuudessa, eli tarkoitus on tehdä yhdessä paras mahdollinen lapsen tai nuoren kasvun ja oppimisen tukemiseksi. Tämä unohtuu etenkin osapuolten kaivautuessa omiin poteroihinsa katkerina siitä, että toinen ei toimikaan toivomallamme tavalla. Joskus on vaikeaa muistaa, että meillä on saman joukkueen pelipaita päällä.
Toimittaja Lyytinen toteaa HS:n artikkelissa, että aihe on räjähdysherkkä ja vanhemmuuden kriisiytyminen tabu. Opettajat eivät uskalla puhua vanhemmuuden ongelmista, koska eivät kaipaa vastakkainasettelua koulujen kanssa. Se ei auta mitään, että vanhemmat syyttävät koulua, koulu vanhempia ja kuin riitaisilla eronneilla puolisoilla, lapset jäävät väliin.
Tämän päivän vanhemmuus ei ole helppoa. Kuten niin monessa muussakin asiassa, saamme sosiaalisesta mediasta jatkuvasti kuvaa siitä, millaista vanhemmuus voisi olla: matkoja kauniisti merkkivaatteisiin puettujen mukuloiden kanssa, kulttuurielämyksiä, itse tehtyjä ihania ruokia, kauniita lastenhuoneita, joissa kaikelle on oma paikkansa. Samalla vanhemmat tietysti ovat uraohjuksia ja heillä on puoli miljoonaa someseuraajaa.
Tämä paine saa monen mielen matalaksi. Kun se yhdistetään työelämään, joka vaatii yhä enemmän henkilökohtaisesti ja seuraa usein kotiin sekä jokaiselle tuttuun tarpeeseen olla aina tavoitettavissa puhelimitse, sähköpostitse ja somessa, ei ihme, että kuormitusta tapahtuu.
Puhelimen vaikutukset eivät myöskään ole suinkaan vain nuorison ongelma. Me aikuiset olemme menettäneet aimo annoksen keskittymiskykyämme ja olemme ihan samoissa dopamiinihöyryissä kuin nuoretkin. Monelle esimerkiksi tunti ilman älylaitetta vaatii ponnistelua.
Kaiken keskellä itse aikuisuus on kokenut inflaation. Median tuputtama nuoruuden tavoittelu kaikilla rintamilla on saanut ihmiset unohtamaan, mitä on olla aikuinen. Upean näköiseen elämään panostetaan luottokortilla, kun palkka ei riitä, some ajaa ohi oikeista hetkistä läsnä olevien ihmisten kanssa ja lasten kanssa on paljon hauskempaa ja ennen muuta helpompaa olla paras kaveri kuin rajoittava vanhempi.
Psykologi Keijo Tahkokallio on tuonut runsaasti esiin vanhempien pelkoa kohdata jälkikasvunsa negatiiviset tunteet ja olla lahjomatta lasta rauhalliseksi. Päiväkodin ja koulun aikuiset saavat usein olla niitä ensimmäisiä ja ainoita, jotka lapsen suureksi pöyristykseksi eivät annakaan periksi silmittömän raivon ja uhkailun edessä.
Puhumme usein koulun korjaamisesta, mutta koska uskallamme puhua yhteiskunnallisena ilmiönä vanhemmuuden korjaamisesta? Vanhemmuus on aiheena niin sensitiivinen, että sen ongelmista keskustelun avaaminen on kuin piirtäisi maalitaulun keskelle kasvoja. Vanhemmuus, sen koko todellisuus iloineen ja suruineen, on kuitenkin nostettava esiin. Moralisointi on aivan turhaa, sen sijaan tarvitaan sitä, mitä Suomessa on tällä hetkellä kaikista vaikein saada: tukea.
Parvieläinkäytös ohjaa myös aikuisia, erottaminen aiheuttaa ihan oikeaa ruumiillista kipua niin kuin esimerkiksi kuolema tai avioero. Jokseenkin huvittavaa kyllä, myös ”sosiaalinen media” on parvieläinkäytöksen jatke, joka johtaa helposti eroahdistukseen, mikäli kännykkä ei ole jatkuvasti käsien ulottuvilla ja että on itse saatavilla ja valmiina.
Puhuttaessa ”ongelmanuorista” puhutaan todellisuudessa ”ongelmavanhemmuudesta”, eikä ihme, sillä vanhemmuus on paikoin raskasta ja erittäin kuormittavaa. Ja kun pitää olla talossa se ”aikuinen”, jolla on järkipäässä eikä lähteä mukaan lapsen jokaiseen oikkuun tai yrittää lahjoa hiljaiseksi niin kuin kirjoitit, täytyy olla erityinen tunnetaito käsitellä omia pelkoja ja kohdata ne kuin ”aikuinen” lapsen kiukuttelun myötä.
Omissakin tunteissa on riittävästi käsitelemistä saati, että joutuu kantamaan lapsen kielteistä kuormaa mukanaan, mutta mitä enemmän väistelee vastuuta, sitä raskaammaksi kuorma muuttuu valitettavasti. Epäonnistuminen on varmaa ja takuulla tulee olemaan ”paska vanhempi”, vaikka mitä tekisi.
Vanhempien tärkeimpiä tehtäviä henkisellä puolella on nimenomaan auttaa käsittelemään pettymyksiä eikä suinkaan ”asfaltoida” lapselle sileää tietä, muuten lapsella tulee olemaan rankka aikuisuus edessä.
Läsnäolo on paljon tärkeämpää kuin yksikään etelänmatka tai laskettelureissu, tasapainoisuus ei tule lahjomalla.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvin aseteltu, allekirjoitan!
Ilmoita asiaton viesti
HS:n artikkelista kävi ilmi opettajan mielipide siitä että lahjakkaat oppilaat pääsevät liian helpolla. Keinoja ei ole motivoida oppilaita. Ei voi pudota minnekään joten ei tarvitse yrittää.
Ehkä olisi aika myöntää että peruskoulu sellaisena kuin se esiintyy Ruotsissa ja Suomessa, on epäonnistunut ideloginen kokeilu.
Ilmoita asiaton viesti
Yhäkin ihmettelen, että jopa mopon ajamiseen vaaditaan ajokortti, mutta vanhemmuuteen ei ole muuta vaatimusta, kuin toimivat vehkeet.
Ennen vanhemmilla oli helpompaa, kun jos puhe ei auttanut, niin saattoi antaa aina selkäsaunan. Kipu on hyvä opettaja, mutta se ei enää kuulu, eikä pidäkään kuulua vanhemmuuden hätäpakkaukseen.
Kerran teki mieli mennä onnittelemaan äitiä kaupassa, joka selitti rauhallisesti ja uskottavasti kiukuttelevalle pikkutytölle, että hänen käytöksensä vähentää Ipad-aikaa.
Tyttö oikein puhisi kiukkua, mutta oli hiljaa, koska tiesi äidin toteuttavan rangaistuksen, joka oli lapsesta ikävä.
Lapsi ja koira ovat siinä samanlaisia, että ne hoksaavat tyhjät uhkaukset ja silloin isäntä/aikuinen menettää auktoriteettinsa.
Itse olen sitä mieltä, että vanhemmuus on monelle vain liian iso pala kakkua ja lisääntymis kehoitusten sijaan pitäisi saada ihmiset miettimään pitäisikö heidän ollenkaan kuunnella ”sisäistä kelloaan”
Ilmoita asiaton viesti
”Internet todella tyhmentää meitä”
https://www.kauppalehti.fi/uutiset/uusi-tutkimus-internet-todella-tyhmentaa-meita/7f93bb8b-5627-3008-a5ee-c5c91236bbc3
Ilmoita asiaton viesti