Opettajat koulumaailman tutkijoina
Suomalainen opettajankoulutus siirrettiin yliopistoihin 1970-luvun uudistusten aikana tavoitteena tehdä jokaisesta suomalaisesta opettajasta oman työelämänsä tutkija, jolla on ymmärrys kasvatuksen ja koulutuksen tieteellisestä puolesta. Tutkija, joka on kuin itse itsensä päivittävä ohjelmisto: kykenevä seuraamaan tutkimustietoa ja uudistamaan omaa osaamistaan uuden tiedon valossa.
Kasvatuksen ja koulutuksen osalta tehdäänkin sekä Suomessa että maailmalla erittäin laadukasta ja monipuolista tutkimusta. Ikävä kyllä, harva niistä todellisuudessa päätyy opettajien luettavaksi. Keskustelin aiheesta Keski-Euroopassa toimivan kasvatustieteen professorin kanssa, ja myös hän totesi, ettei suuri osa tutkimuksista muuta kerrassaan mitään, vaikka tutkijoina tietysti toivoisimme työllämme olevan suuria yhteiskunnallisia vaikutuksia. Onneksi tutkimustieto ei kuitenkaan mene hukkaan, vaan tukee myös uutta tutkimusta ja antaa asiantuntijoille arvokasta tietoa.
Ovatko opettajat näitä asiantuntijoita?
Yleinen konsensus ainakin kasvatustieteissä on, että ovat. Suomalaisesta opettajankoulutuksesta ollaan (syystäkin) ylpeitä. Valitettavasti kuitenkin monen ”oman opettajuutensa tutkijan” tutkijanura loppuu siihen, kun pakollinen gradu on puskettu jotenkuten ulos. Opettajista hälyttävän moni ei tunnu seuraavan kasvatustieteen tutkimuskenttää iltapäivälehtien lööppitasoa syvemmin, eikä tuntevan suomalaisia alan asiantuntijoita niitä muutamaa valtamediassa pyöriteltyä tyyppiä useampaa. Kun on tilanne päällä, kaivetaan esiin Keltikangas-järviset ja Uusikylät kertomaan miten asia on ja voidaan taas pyyhkäistä otsalta hikipisara, kun saatiin asiantuntija antamaan lausunto, oli kyseessä mikä kasvatustieteitä koskeva kysymys hyvänsä.
Vaikeaa tästä on opettajia syyttää. Tutkimuksilla ei ole omaa IMBd-sivustoaan, johon vannoutuneet tutkimusten seuraajat kommentoisivat heti tutkimuksen julkaisun jälkeen lempikohtansa, kritiikkinsä ja tähtiluokituksensa. Tutkimuksia täytyy varta vasten etsiä, ne ovat nykymaailman mukaisesti usein paitsi englanniksi, myös hyvin todennäköisesti tutkimuskielellä, jota asiaan perehtymättömän on vaikeaa ymmärtää. Tieteen popularisointi on tiedekentässä hieman arveluttavaa ja aavistuksen rahvaanomaista. Tämä tekee tutkimusten lukemisesta raskassoutuista, eikä siihen urakkaan ole aivan helppoa lähteä neljäntoista Wilma-viestin, seitsemän oppitunnin, kolmen palaverin, parin välkkäselvittelyn ja sähköpostien läpikäynnin jälkeen kun kotitöiden päätteeksi pääsee istahtamaan sohvalle odottamaan, että seuraavana päivänä aloitetaan alusta.
Onhan meillä onneksi koulujen kustantamia koulutuksia joihin osallistua. Tunnustan olevani nörtti (itse asiassa englanninkielinen sana ”geek” sopisi tähän paremmin, mutta en keksi sille hyvää suomennosta) ja olen aina lähtenyt koulutuksiin mielelläni, koska minusta on ihanaa oppia. Siinäkin määrin, että esihenkilö on todennut, että nyt on sitten jonkun muun vuoro välillä. Tämä kouluttautumisinto on kuitenkin laskenut kuin lehmän häntä todettuani, että maisterikoulutettujen opettajien koulutuspäivissä käydään 45 minuutin ”miltä nyt tuntuu lähteä tälle kahden päivän yhteiselle matkalle” -tunnekierros, kaksi taukojumppaa ja yksi mielikuvitusleikki. Siinä välissä puhutaan asioista metatasolla antamatta mitään oikeaa uutta tietoa. Muistikirjani on täynnä kurssien otsikoita, joiden alle en ole kirjoittanut sanaakaan, koska en yksinkertaisesti ole saanut kurssista irti yhtään mitään.
Sitten pakollinen vastuunvapautuslauseke: on opettajia, jotka seuraavat tutkimuksia ja on hyviä koulutuksia. On, on. Edellä kertomani vain on kerta kaikkiaan kuitenkin aivan arkea.
Kysymys kuuluu, miten saamme tutkimustiedon oikeasti osaksi työssä olevien opettajien ammattitaitoa? Voisiko näiden älyttömien kukkuluuruu-leikkikoulutusten sijaan olla enemmän asiapitoisia koulutuksia, joissa tutkijat esittelisivät tutkimustietoaan. Samalla tutkijat joutuisivat miettimään, miten asian voisi esittää kansantajuisesti.
Kovin monessa koulutuksessa päällepäsmärinä häärii tyyppi, jolla on tieteellisiä meriittejä, mutta vähän kokemusta koulun arjesta. Ehkäpä siinä löytyy syytä sille, etteivät tutkimustulokset juuri kentällä töitä tekeviä hetkauta.
Vieläkin naurattaa takavuosilta se nuorehko tutkija, joka koulutuksessa käytti esimerkkihenkilönä peruskoulun veistonopettajaa ja ihan vakavissaan. Kun edes omana kouluaikanani en tämmöiseen ammattinimikkeseen törmännyt, miten pihalla täytyy itseäni nuoremman asiantuntijan olla koulumaailmasta….
Ilmoita asiaton viesti
Suoraan sanottuna ei kaikilla kouluttajille tarvitse ollakaan kokemusta koulun arjesta. Se on opettajien ammattiosaamista, että saatu tieto sovelletaan koulun arkeen.
Ilmoita asiaton viesti
Tietysti ei kaikilla tarvitse olla, mutta jos sieltä akateemisen tutkijan vinkkelistä katsoen neuvotaan ja ohjeistetaan opettajia kovinkin suoraviivaisesti, vastareaktio on arvattava.
Ilmoita asiaton viesti
Kyse ei olekaan siitä että neuvotaan ja ohjeistetaan. Se osasto on tehty yliopiston didaktiikkatunneilla ja muut opettajat pitävät tuhansittain erilaisia taikatasku-materiaalitunteja. Kyse on siitä, että päivitettäisiin opettajien tietämystä uudesta tutkimustiedosta koskien kasvatusalaa. Sitähän teemme yliopistossa, mutta se jää sivuun työkiireissä juuri kun kokemusta kertyy ja tutkimustiedolle olisi jotain reflektointipohjaa – mitä opiskellessa usein ei ole.
Ilmoita asiaton viesti
Tätä asetelmaa tuntuu vaivaavan yksisuuntaisuus. Käytännön kokemukselle ja tietämykselle ei ilmeisesti nykyään juuri kasvatustieteen tutkijoiden ja opettajankouluttajien taholta anneta sitä arvoa, joka sille välttämättä kuuluisi.
Ilmoita asiaton viesti
Opettajathan nimenomaan usein ovat itse juuri tiedon tuottajia. Siksi onkin tärkeää, että opettajilla on hyvät lähtökohdat olla halutessaan sekä töissä kentällä että suunnitella, tutkia ja arvioida kenttää laajemmin.
Ilmoita asiaton viesti
En mitenkään kyseenalaista tuon ajatuksen hienoutta.
Ongelmana on, että nykyajan koulujen todellisuus monin paikoin tuntuu olevan jotakin aivan muuta.
Ilmoita asiaton viesti
Näiden asioiden tekeminen onkin rinnakkain vaikeaa, ihailen niitä jotka siihen pystyvät. Minun piti jäädä opintovapaalle pystyäkseni sukeltamaan takaisin yliopistomaailmaan, opetustyö on niin kokonaisvaltaista, ettei kapasiteetti yleensä enää päivän jälkeen riittänyt muuhun kuin palautumiseen.
Ilmoita asiaton viesti
En kyseenalaista kokemuksiasi.
Mutta nykykoulun ongelmat ovat konkreettisia ja koskevat suurta määrää tulevia aikuisia, ja siksi niihin olisi löydettävä ratkaisuja. Juuri tänään HS esimerkiksi uutisoi opettajasta, joka oli saanut oppilaalta pesäpallomailasta. Tosiasia on, että tuollaisia otsikoita ei omana kouluaikanani näkynyt.
Ilmoita asiaton viesti
Luulisi opettajienkin olevan yksilöitä ja keskittymiskyvyn myös, mutta toki voisi kuvitella, että halukkaille voitaisiin tarjota vain tiukka tietotiivistelmä ajan ja voimien säästämiseksi. Poliittinen ohjaus taitaa ehkäpä olla aikalailla sellainen, jota tuputetaan koulumaailmaan ja pakkosyötetään myös opettajakuntaan, kun pitäisi antaa enemmän sitä liekaa myös opettajille.
Ilmoita asiaton viesti
Taitaa olla geneerinen ongelma, että tutkimustieto siirtyy hitaasti käytäntöön.
Popularisointi on hyvä idea: akateeminen tarkkuus vaikeuttaa/raskautta luettavuutta merkittävästi, kun perusasiat voi aina kuitenkin ilmaista lyhesti ja yksinkertaisesti.
—
geek = hörhö
Ilmoita asiaton viesti
Hörhö on sellainen, joka yrittää ottaa yhteyttä avaruusolentoihin. Mä tykkään oppia ja lukea kirjoja ja kuunnella asiantuntijoita. Englanniksi nerd – geek -jako erottelee ilahduttavasti kirjanörtit ja tietsikkanörtit. 🤓📓📝 Muusta osasta olen samaa mieltä.
Ilmoita asiaton viesti
Ensioletus on, että tutkimusten merkitystä tarpeellisen löytämisessä liioitellaan. Mitenhän ne avartavan potentiaaliset yleensä löytyvät. Tiedetäänkö tästä t-työstä, tai ei-t-työstä jotain?
Vaikutelma on yleinen.
Joskus tuli katsottua tubetusta aiheesta, jonka päämottona oli, että kaikki tutkimus on arvokasta. Miten näitä sitten voi toteuttaa… tässä vähän funtsaamista, tosin riippunee tavoitteista, joita aidosti voi olettaa liikuttaviksi samalla, kun jotain tulostakin on odottaa.
https://www.youtube.com/watch?v=8M7k-BbgOPE : Mikä on tieteen hyöty? (Tieteen päivät 2023)
Itse tutkin ja tutkailen paljon osallistumalla, joskus painvan tarkoittavasti, joskus ihan tyhjänpäiväisesti. Mieleen tulee Cicaro, josta tehty kirja, jota en kuitenkaan jaksanut lukea, ja prioriosoin pois.
Kannattaa hölötellä joskus tyhjänpäiväisiäkin, kunhan ei ole pelkkää sitä. Toisaalta, jos pelkkää tosivakavaa… tekeminen menee umpiokamaksi. Tätä se keskittyminen voi olla terästeisempänäkin, jos oikein ryhdytään yksipuolisuutta tueskelemaan, ja tärkeämmät jää vähemmälle.
Ilmoita asiaton viesti
Aineenopettajana kaipaisin myös oman aineen päivitykseen ja uusimman tutkimustiedon käsittelyyn keskittyvää koulutusta kasvatustieteellisen ohella. Veso-koulutukset ovat pahimmillaan yleisöluentoja kunnan kaikille opettajille siitä, miten luennoinnin sijaan tulisi käyttää erilaisia opetusmenetelmiä. Yleinen viesti tuppaa parinkymmenen vuoden jälkeen uppoamaan huonosti yksilöön. Lisäksi ainekohtainen, sisältöön keskittyvä koulutus virkistää henkisesti.
(Tämä tietysti niiltä sisällöiltä mitkä kuuluvat oman opetuksen piiriin. Didaktikot tuppaavat tekemään opetusoppaita, joiden esimerkit eivät kuulu yläkoulun opettajan asiasisältöön.)
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä lisäys aineenopettajapuolelta!
Ilmoita asiaton viesti
Kiersin neljännesvuosisadan aikana kasvatusalan yliopistolliset tutkimus- ja opetusvirat saavuttaen oman tavoitetasoni. Sen jälkeen totesinkin muutamassa vuodessa ”jaaha, tämä oli tässä”.
Olen siis kasvatustieteen yliopistollinen spekulantti mitä syvimmässä merkityksessä.
– uskallan jotain kokemani perusteella esittää.
****
(1) Opettajan ammattitutkintoon on saatava riittävä määrä kasvatustieteellistä tietoa.
(2) Kentälle päästyään opettajan ammatillista kehittymistä saattaa yleisen kasvatustieteen höpinät pikemmin häiritä kuin edistää.
(3) Jos jokin informaatio auttaa opettajan urakaarta sekä ”opetustilanteen esteettistä kokonaishaltuunottoa”, niin peruspsykologian, sosiaalipsykologian ja sosiologian ajankohtaisia tutkimustuloksia ja vaativasti esitettynä.
(4) Opettajat ovat meihin ”kasvatustutkimuksen spekulantteihin” verrattuna vakavan käytännön tekijöitä. Te rakennatte arvoikkanta mahdollista massaa päivittäin. Kuin leivonnassa työnnätte kätenne syvälle oppilaiden mieleen, vaivaatte ja väännätte heitä. Yhteiskunta on teille oikeuden suonut. Hienointa mahdollista työtä!
– ottakaa siis rohkeutta! Ja käykää vääntämään rehellisesti ja selkeästi kättä Opetusalan ”kerman” eli hallintovirkamiesten kanssa koulun olemuksesta. Mutta älkää ruinatko lisää rahaa! Nykykoulun ongelmia ei rahalla ratkaista.
Enempää en viitsi nyt kirjoittaa. Lähtökohtani oli, ajatus opettajista jatkuvana kasvatustieteellisen yleishöpinän metsästäjinä on tarpeeton ja haitaksi.
Jos innokkaat opettajat – kenties blogisti haluavat jotain suuntaa valistaa, niin valistakaa arjestanne ja opetusaloistanne opetusalan hallintohenkilöitä. Pitäen sisällään erityisesti korkeammat opetusalan virkapaikkojen haltijat.
Ilmoita asiaton viesti
Olin itse melko kivassa solmukohdassa näkemässä kun suomalaisen yliopistolaitoksen rakennetyö aloitettiin noin kolmisenkymmentä vuotta sitten.
– valitettavasti olin innokkaasti siinä mukana uuden ajan puolella joskaan en vaikuttajana.
Kun uudistuksen ensiaskeleista oli kulunut noin 15 vuotta, jouduin yliopistollisena työntekijänä toteamaan itselleni: ”tämä kulttuuri on muuttunut tavalla, etten osaa tai pysty enää sitä arvostamaan”.
No, parhaansa ne taitaa yliopistoissa nykyään yrittää. Mutta sielläkin rahan valta taivuttaa ihmisten päitä voimakkaammin kuin he tajuavatkaan.
– tietysti vain keskiarvoisesti, yksittäisisistä ihmisistä ei kannata pahaa sanoa.
*** ****
Hyvää tutkimusta yrittävät toki tehdä. Mutta jos aika menee akateemisiin turhanpäiväisyyksiin (vertaisarviointin, CV -laadintaan, työryhmiin)… niin hajottavia tekijöitä totuudentavoittelun tiellä on paljon.
Pitäisi uudelleen avata kysymys ”millainen olisi ainelaitoksen kulttuurin oltava, jotta nouseva tutkijantaimi ja opiskelija siellä mahdollisimman hyvin keräisi itseensä kasvattavia vaikutteita ja informaatiota”?
– Kiirettä, mitattavuutta, suoritteita tyyliin ”tulos tai ulos” – otetta jumaloin aikoinani.
Ehkä tuollaien todellisuus olisi Suomen kasvatusinstituutioissa jo nähty? Mutta mistä löytyisi se voima, joka etenisi tuohon ”kokonaisvaltaiseen pedagogis-didaktisen maailman hahmottamiseen” myös hallintokoneen näkökulmasta?
Ilmoita asiaton viesti
Varila: ”…niin hajottavia tekijöitä totuudentavoittelun tiellä on paljon.”
Yritän tarttua hieman totuudentavoitteluun. Pelkistetään, että oppimisen ytimeen kuuluu totuudentavoittelu. Jos tämä pyrkimys jää muiden varjoon tutkimuksessa, eipä taida uusi tutkimuskaan kovin kummoista olla. Jos taas koululaisille ei syty totuuden tai ylipäänsä oppimisen janoa, eipä ole opettaminenkaan helppoa.
Miten sitten voisimme herätellä totuudentavoittelua? Kouluikäisillä yksi tie siihen näyttää kulkevan tarinamaailmoiden kautta. Montakohan miljoonaa kouluikäistä on lukenut Harry Potter -kirjoja? J. K. Rowlingin hahmoille jästimaailman totuudet ovat latteita. Mutta mitä ovatkaan Tylypahkan salaisuudet! Onko Kalkaros hyvän vai pahan puolella, miten ankeuttajat voi taikoa pois, millaisia suurempia totuuksia piilee Tylypahkan jokapäiväisten arkirutiinien takana?
Onko sitten fantasiamaailmasta reittejä takaisin vaikkapa totuudentavoitteluun suomalaisessa jästimaailmassa? Minulla on sellainen aavistus, arvaus, että on. Helsingin rautatieasemalle ei kuitenkaan ole rakennettu sellaista laituria (laituri 6,5?), jonne Tylypahkasta pääsisi 1,5 tunnin junalla.
Kuka osaisi kaivaa tällaisen tunnelin? Siihen varmasti tarvittaisiin uusinta tutkimustietoa, mutta vielä enemmän heittäytymistä niihin maailmoihin, joissa koululaiset elävät. Ankeuttajien ei pidä antaa hämätä. Siellä jossakin piilee totuuden, oppimisen ja elämän jano!
Ilmoita asiaton viesti
Sisäinen kirjanörttini heitti voltin.
Ilmoita asiaton viesti
Opettamisen taito on samantapainen lahja kuin kirjojen kirjoittaminen tai säveltäminen tai vaikkapa puhetaito joka vakuuttaa kuulijansa.
Jollei ihminen omaa ”opettamisen lahjaa” hän on kuin leipä pappi, joka ei vakuuta kuulijaansa.
Tutkimuksia tekemällä tai niitä lukemalla ei kehity hyväksi opettajalsi.
Isäni ja äitini olivat kansakoulunopettajia ja kouluja olen käynyt teknillisen oppilaitoksen päästötodistukseen saakka.
Heikointa on ollut matkan varrella vieraiden kielien opetus.
Lapseni oppivat useita kieliä aikoinaan, mutta ei niinkään koulussa vaan netissä surfatessaan ja pelejä pelatessaan. Kaksi heistä on opiskellut englannin kielellä Yliopistoissa.
Suomenkielen he oppivat Mustasaaren kunnassa varsin nopeasti hyvän opettajan ansiosta
Ilmoita asiaton viesti
Hyvää opettamista voi oppia. Olen itse ehkä sisäsyntyisesti orientoitunut toimimaan lasten ja nuorten kanssa, mutta voi taivas, miten paljon olen oppinut yliopistossa ja sittemmin työuralla etenkin taitavilta kollegoilta.
Maailma muuttuu ja me opettajat emme voi pitää itsepäisesti kiinni oppimastamme 40 vuoden uran ajan. On asioita, joista ei kannata luopua, mutta myös paljon uutta opittavaa. Valmennamme oppilaita tulevaan, emme menneeseen. Ja tutkimustieto avaa meille opettajille parempaa ymmärrystä siitä, miten voimme paremmin tukea oppilaitamme heidän matkallaan.
Ilmoita asiaton viesti
Totta on!
Kun ihminen omaa lahjan ja innostuksen opettaa muita, niin hän voin kehittää lahjaansa koululaitoksen kunniaksi.
Ilman lahjaa ihmisestä ei tule hyvää opettajaa.
Ilmoita asiaton viesti
Finnish schools are failing. We used to be proudly in top of OECD in reading writing math and science.
Not anymore for a long time.
We applauded teachers then – not now.
It’s wonderful I’m sure as a teacher to run to all courses and learn new things but that is not your mission.
Teachers with all this “learning” became political indoctrinators instead of teaching kids reading writing math and science – subject became social advocacies like inclusion diversity gender sexuality and protesting sitting in the street.
The OECD numbers are proof.
But you are not only ones to blame – also society politics where doom and gloom and no hope or opportunities have put your young ones in the top with suicide depression anxiety drug abuse and crime rising.
In old pew study the Finnic graduates – after taking two useless degrees to get jobs with – was in top saying they want to move to another country.
Hardly the happiest people on earth which is a fake UN propaganda campaign – in the paradise on earth index you don’t make it into top 12 even while Estonia and Denmark do.
Go back to teaching motivating giving hope to young people instead of trying to do the job that is not yours or become a researcher and give your spot to a teacher.
Ilmoita asiaton viesti
Finnish schools are not failing, we are still doing great in all parametres although there is a visible drop from the days Finland was in the top scores of PISA.
We don’t ”run to all courses”. Development at work is not only recommendable in any field, in ours it is also mandatory. And for a good reason since we are teaching kids who are working in the future, not now nor in the past. Society changes, culture changes, school needs to adapt.
To everything you are saying about inclusion and diversity and so on, I am not even bothering to comment. Clearly we have very different views on human rights and I am glad our curriculums and legistation are moving towards making it easier for everyone to be included in school and society.
I am teaching, motivating and giving hope in order to raise children who grow up spreading the same kind of respect and support they have gotten. I can only assume you didn’t receive that since your words are so toxic I can only assume you are a troll. Don’t worry about me or my ”spot” as a teacher.
Ilmoita asiaton viesti
There you go
“Toxic” “troll” …woke terms..
Mandatory development work –
Denying PISA results are proof of failure ..
Not only did my own children go to public schools in the most diverse city i the world Jersey City where we nordic looking people were 18% and group 4 in size after Latino African Asian – so you teaching me inclusivity is not justified with your minor credentials in ethnic groups
I have helped more kids with homework than you have taught busy as you are to be toxic against fellow human beings
I was even asked as Professor to teach 27 country masters classes as my own series of diversity as a competitive tool had been noted
At 71 life with 150 country experience it really always was easy if you are nice to me I’m with you
No need to indoctrinate
Ilmoita asiaton viesti
If what you say is true, I’m truly sorry for you. I hope that in the coming years you will learn that you can’t know who has ”minor credentials” from reading a blog post nor should you write to them in the way you wrote to me.
You removed your response maybe you realized you were on thin ice.
No, you are not sorry for me – that sentence is as hollow as it gets. You are annoyed you can’t respond with facts as I got your number exactly.
You are telling me how I should write ? Are you qualified to tell me if you are how?
I’m 71 so my coming years as you say I will learn – how much do you need to learn before you get to 70 or 60 or 50 ? Life teaches more than you know!
Helping 30 kids in 20 countries (still 6 in Philippines) taught me as did bring MR Mom 12 years.
Visiting 150 countries seeing poverty corruption danger communism fascism teaches you how fortunate we are who are born or living in western civilization.
You throw out fancy terms you wish to impose on children mandated to you by politicians that you mandate to kids – while the 4 things 70% of the 8 billion most desire are 1) freedom to pursue happiness 2) safety for them and their families 3) kindness by people where they move 4) and a chance to be respected themselves
1/2 = US/NZ
13 = Estonia
In between UK Canada Australia Switzerland, Ireland Denmark , Singapore , and a few more but not Sweden or Finland
I’m just getting myself another home in Africa and working on project in India where people are nice to everybody never with use words like toxic talking about another human being and neither being ageist like you attacking me personally because I’m 71
Let the children be children teach them to read write and think critically not repeating your mantras and math and science – parents can handle their values behavior sexuality and gender issues without you interfering with their parental right – we don’t ask the pope for sex and love guidance as he’s had none
Ilmoita asiaton viesti
Suomalaisen koulumaailman ongelmissa tuntuu olevan pitkälti kyse siitä, että peruskoulu ei enää selviydy tehtävistään, mikä sitten heijastuu erilaisina kerrannaisvaikutuksina ylemmillekin asteille.
Itse suorittaessani aineenopettajan koulutusta 2010-luvun alkupuolella suhtauduin kriittisesti siihen, että luokanopettajien, siis alakoulun opettajien, koulutus Suomessa tapahtuu yliopistoissa. Nykymeno on vain vahvistanut tätä kriittistä suhtautumistani.
Luokanopettaja on toimenkuvaltaan lähtökohtaisesti alkeisopettaja ja sosiaalikasvattaja, eikä ammattiin valmistavan koulutuksen mitenkään välttämättä tarvitsisi olla varsinaisesti akateeminen, vaan se voitaisiin järjestää ammattikorkeakoulujen kautta, kuten esimerkiksi sairaanhoitajien tai poliisien koulutus. Ammattikorkeakouluthan kuitenkin tarjoavat kyvykkäille ja halukkaille tarvittaessa väylän myös varsinaisiin akateemisiin opintoihin.
Luokanopettajuus on voittopuolisesti käytännön ammatti, eikä siihen johtavan koulutuksen ole syytä tarjota alalle lopulta soveltumattomille helpohkoa väylää päästä ”akateemiseksi”.
Ilmoita asiaton viesti
Olen itsekin kyseenalaistanut opettajien yliopistokoulutuksen tarpeen jossain vaiheessa, mutta tullut lopulta työssäni siihen tulokseen, että kattavaa ymmärrystä esim. kehityspsykologiasta todella tarvitaan, samoin akateemista keskustelua esim. oppimisympäristöistä jne. On todella hyvä, että opettajat eivät ole vain passiivisia vastaanottajia, vaan usein myös aktiivisia tiedon tuottajia.
Siitä, että alakouluopettajat olisivat ”alkeisopettajia” ja ”sosiaalikasvattajia” olen eri mieltä. Tämä on luokanopettajan erittäin monipuolisen ja haastavan työn yksinkertaistamista ja latistamista. Olen opettanut alakouluissa oppilaita ikäväliltä 6-13 ja tuohon maastoon mahtuu aika paljon.
Ilmoita asiaton viesti
Luokanopettajat eivät toki ole pelkästään alkeisopettajia ja sosiaalikasvattajia, mutta nämä aspektit ovat kuitenkin työssä hyvin merkittävässä osassa.
Vaikuttaa siltä, että luokanopettajien ”akateemisuudesta osalliseksi pääsyn” hintana monin paikoin on ollut se, ettei tuohon työn käytännön puoleen enää oikein osata/jakseta orientoitua.
Nämä ajatukseni nyt tietenkään eivät liity mitenkään siihen, mitä on seurannut siitä nykyajan trendistä, että monet vanhemmat tuntuvat ”ulkoistaneen” kasvatusvastuunsa koululle.
Ilmoita asiaton viesti
Itse näen tapahtuneen muutoksen olevan erittäin vahvasti liitoksissa perheiden ja yhteiskunnan muutokseen. Vanhemmuus on monilta osin vähintäänkin yhtä suuressa kriisissä kuin koulu, yhtään vanhempia syyllistämättä siis. Perhe-elämä on muuttunut paljon, kaikkien ihmisten elämä on. Koulu kipuilee yrittäessään vastata tarpeisiin, jotka ovat ponnahtaneet esiin hyvin nopeasti, ja joihin ei (vielä) ole kunnollisia ratkaisuja, vain laastaripaikkoja. Mutta tämä olisi ihan oman artikkelinsa aihe.
Ilmoita asiaton viesti
”Itse näen tapahtuneen muutoksen olevan erittäin vahvasti liitoksissa perheiden ja yhteiskunnan muutokseen.”
Tuota ajatusta tarjotaan nykyään ikään kuin patenttivastauksena, viimeksi törmäsin suunnilleen samoihin sanoihin keskustellessani aiheesta paikallisen kansanedustajaehdokkaan kanssa.
En kiistä muutosten tapahtumista, mutta itse en näkisi, että koulu voisi tai että sen pitäisikään muuttua aivan samassa tahdissa yhteiskunnan kanssa, ainakaan joka suhteessa. Sen pitäisi edustaa myös jonkinlaista jatkuvuutta.
Ilmoita asiaton viesti
Ehkä sitä tarjotaan ”patenttivastauksena” koska siinä on ihan perää. Ei oikein voi aina asioita kierrelläkään. En tätä vastausta tosin ole juurikaan kuullut, enemmän kouluun kohdistuvaa tarpeettomankin kovaa kritiikkiä. Koulua on toki turvallisempaa ja helpompaa kritisoida kuin perheitä.
Ilmoita asiaton viesti
Varmasti näin, mutta nykykoulussakin on korjattavaa, ja siitä aloittaminen olisi jo askel oikeaan suuntaan.
Olisi esimerkiksi myönnettävä, että lähimenneisyydessä on ”korjattu” asioita, jotka eivät ole olleet rikki.
Ilmoita asiaton viesti