Kirjaudu blogeihin

Tiedote

Presidentinvaalikisa kuumenee ja Vaalietkot tekee paluun – Tilaa maksuton uutiskirje! Tilaamaan —>

 

Iiro Viinanen hallituksen neuvonantajaksi

Viinanen vertaa 90- luvun laman katastrofia tähän päivään, jossa suunta on sama nyt kun silloin, mutta vakavuusaste nyt höyhensarjaa. Asuntokauppa ja markkinat olivat ylikuumentuneet jo vuosia ja työllisyys huipussaan ja kaikki meni ns. hyvin, kunnes pankkien rahoitustarjonta ryöpsähti käsistä. Mukaan tulivat ulkomaiset vakuudettomat lainat, joilla ei ollut korkosidonnaisuutta niin yksityisille kuin yrityksille.  Pankit ja ihmiset ylivelkaantuivat ja alkoi päitä putoilla pankkien jakkaroilta. Tuli pankkikriisi, lainojen korot hyppäsivät taivaisiin päiväkorkojen hipoessa 60 %.  Pankki toisensa jälkeen kaatui, pankinjohtaja hirtti itsensä ja sadat muut yrittäjät perässä. Laskun maksajiksi joutuivat yrittäjät ja koko muu Suomen kansa. Työttömyys  500 000 työtöntä. Oli täysi talouskatastrofi. Hyeenat, jobbarit ja ahneisto, jotka sattuivat välttymään kolauksesta syystä tai toisesta, nauttivat muiden hädästä ja riistivät ruumiit.

Ote HS- Visio 23.10.2023

”Olin häijy myös omilleni, sanoo Viinanen !

HÄNEN aikanaan pyrittiin leikkaamaan tasaisesti kaikilta. Kokoomuslainen tekisi niin myös nyt. Yrittäjiä hän kurittaisi verottamalla voittoja kovemmin. ”Koskisin myyntivoiton verotukseen, ja tuloksenkin verotus voisi olla kovempaa. Kävisin veropakolaisten kimppuun. Verotarkastuksia enemmän.” Myös perintövero nousisi Viinasen suunnitelmissa. ”Kun perintövero on alakanttiin, niin perintö voidaan jaksottaa helposti sukupolvesta toiseen. Se kartuttaa valtavaa omaisuutta pienellä prosentilla. Varaa olisi kiristää.”

Muita kohteita Viinasen leikkauslistalla olisivat muun muassa erilaiset elinkeinotuet, työttömyyskorvaukset ja sosiaalituet.

Ilman maahanmuuttoa Suomi ei Viinasen mukaan pärjää.

”Hyvinvointimme heikkenee dramaattisesti, jos väkeä ei tule. Kukaan ei tuota rahaa. Selvää on, että tarvitsemme paljon maahanmuuttoa lähivuosina”, Viinanen sanoo painottaen sanaa paljon.  ”Mutta täytyy oppia kieli ja ammatti.”

Raimo Sailas sanoi loppuvuosinaan useissa haastatteluissa, että Suomen suurin tulevaisuuden haaste on ilmastonmuutos. Iiro Viinasen mukaan ”ihmemies” oli tässä oikeassa. Hän antaa luennon, mitä tapahtuu, jos vedenpinta nousee. Tiivistettynä silloin tapahtuu katastrofi. ”Ilmastonmuutoksen vastaiseen taisteluun täytyy antaa paljon enemmän voimavaroja. Ei pidä antaa periksi, koska ongelma on suurempi kuin uskotaan.”

JOKAISELLA poliitikolla on kaari, joka jättää jälkeensä perinnön. Viinanen sanoo, että hänen poliittinen perintönsä tiivistyy sanaan ”tinkimättömyys”.

Hän teki asioita, jotka koki oikeiksi, eikä sen takia ole katunut niitä.

”Olin häijy. Myös omilleni.”

Häijyys on kuulemma pakollinen ominaisuus, jos haluaa olla valmis tekemään kovia päätöksiä.


Näitä oppeja  siihen aikaan sivistyskokoomus noudatti: ”Pidetään kaikki mukana kelkassa”. Entä nyt ?

Sivistyskokoomuksen oppi on ojaan kaatunut !

usjussi
Sitoutumaton Tampere

Kansainvälinen kulutustuote- brand-ammattilainen, lehdistöihminen niin aikakauslehdissä kuin sanomalehdissä, luova "hullu" uudessa teknologiassa ja niissä, mitä ei vielä ole keksittykään.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu

Kommentit (16)

Kommentoi

Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kommentoida.
 1. Heikki Silvennoinen

  Onpas pölvästiä kirjoitusta. Esim. Viinanen / merenpinnan nousu. Virallisten ennusteiden mukaan merenpinta Suomessa nousee vuosisadan loppuun mennessä n. 30 cm Suomen lahdella ja länsirannikolla se jopa laskee.
  Tästäkö Viinanen oli huolissaan?

  Ilmoita asiaton viesti

  • usjussi
   Heikki Karjalainen #4001937 Kirjoittaja
   Vastaus kommenttiin: #4001932

   Silvennoinen, luehan tarkemmin !
   Raimo Sailas ennusti tuota luonnon katastrofia, ei Viinanen. Viinanen keskittyi saneeraamaan taloutta niin, että maksukykyisimmät osallistuvat talkoisiin vahvasti- nyt talkoiden maksumiehet ovat taloudellisesti heikoimmat.

   Ilmoita asiaton viesti

 2. vinettoa
  Juhani Penttinen #4001961

  Viinanen devalvoisi varmaankin.

  Ilmoita asiaton viesti

 3. Harri Erämetsä
  Harri Erämetsä #4001995

  Metkaa että ”sivistysporvari” löydetään milloin mistäkin – kunhan se ei ole mikään mikään näköpiirissä oleva vaan jokin menetetty, kaukainen entiteetti.

  Aika (ja lausujan tarkoitushakuisuus) kultaavat muistot. Vasemmisto varsinkin piti aikanaan ministeri Viinasta erityisen brutaalina, ei ”sivistyneenä” – kehtasihan hän sanoa ääneen sen kansalaisen perustiedon, että työttömyyskassan jäsenyys ei edellytä ay-liikkeen jäsenyyttä.

  Ilmoita asiaton viesti

  • usjussi
   Heikki Karjalainen #4002030 Kirjoittaja
   Vastaus kommenttiin: #4001995

   Erämetsä, onko Iiro Viinasen lamalääkkeissä jotain vastenmielistä tämän päivän kokoomuslaiseen hallitusohjelmaan, joka on torjumassa mahdollista minilamaa toisin keinoin kuin vrt. 90- luku, jossa kaikki joutuivat talkoisiin.

   Ilmoita asiaton viesti

 4. juhamyllarinen
  Juha Myllärinen #4002096

  Jos evakkoon lähdettäisiin veden valtaamilta alueilta… kyseessä vähän kuin Karjalan tilanne, osana isompaa sotien jälkeistä rakentamispyrähdystä.

  Nuohan onnistui tuolloin, ja toivat otetta. Eri asia toisiko nyt, vaikka tehtäisiin samaa.

  Työstä tulee väistämättä mieleen kytkennät, tekevien ulkopuolelle. Paljon työtä, ja tulos voi jäädä tänne. Paljon työtä, ja työlle ei ole laittaa saavutusta, kun menee muualle, vaikka tuliskin tehdyksi.

  Kytkentöjä muualle oli aeimminkin, mutta mieleen tulee enemmän se osuus, joka tekijälle jää tuloksista.

  Kun toisaalta tekijöiden tulokset myydään kalliisti, jotta työläinen voi tehdä sitä tulosta tätä ostamalla, joka tulos toisaalta menee muualle…

  Tilanne tällä tavoin painottuneemmin, tuntuu vähän hankalalta. Kyseessä on tuskin esim vain tällainen:

  https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/kauko-tuupainen/eun-rahankaytossa-on-edelleenkin-ongelmia/

  Ilmoita asiaton viesti

  • juhamyllarinen
   Juha Myllärinen #4002104
   Vastaus kommenttiin: #4002096

   Vaikea ajatella sellaista työtä, jolla Suomi nousisi johonkin, mistä alkaa normielämistä.

   Työ jota ehdotetaan… on mm pakolaisten kautta saatava. Jotain tulee, paljon menee. Jotain vastineeksi… vaikka ei välttämättä kaivosseuraumuksia parempaa.

   Tänne voidaan tuoda rahaa ja ulkoistettuja toimijoita, tai vaikka kaikki toimijat täältä. Tekemisen tulos matkaa entistä varmemmin muualle. Työ (<-) tehtäisiin, suomalaisella vakuutuksella ja varmuudella.

   Vaikka ääritapaus, ääritapauksena kuvaa paljon.

   Tällasen jälkeen ymmärtää sen odotuksen, jota työvoimaan on liittää, että olisi käytännön reaalivaikuttavuuden kanssa jollain tapaa positiivisesti tekemisissä.

   Ilmoita asiaton viesti