Presidentin valtaoikeudet / pääministeri

Miettikäähän ihan vakavasti, jos meidän presidentillämme Sauli Niinistöllä ei olisi kuin seremoniallinen presidentin valta ja se olisikin ollut pääministeri Orpolla ?

No, kun tietenkin heti tulee sontaa silmille mainitessani pääministerinä Marinin, niin…

…hän vei Suomen sentään maailman maineeseen jämäkkänä nuorena johtajana, jonka aikana Suomi kohtasi katastrofin toinen toisensa jälkeen, aallon koronoita, pantiin Uusimaa säppiin poikkeuslailla, hankittiin varmuusvarastot kuntoon, autettiin tuhansia yrityksiä konkurssin uhasta,  neuvoteltiin EU- tuet pakon edessä, pantiin nimet paperiin hankkia hävittäjät, liityttiin Natoon, Marin oli eturintamassa Ukrainassa tukemassa Zelenskiä, teki poikkeuksellisia avauksia auttaa Ukrainaa( hävittäjät). Vei Suomen naiset maailman maineeseen, valttiin yhdeksi maailman vaikutusvaltaisimmista pääministereistä. (Silti eli elämäänsä paparazzien tonkiessa…)

Ja sitten, että elettiin velalla. Entä millä sitten tuosta katastrofissa olisi selvitty edes näinkin hyvin ? Eli kansainvälien luottoluokitus säilyi, velkasuhde / BKT keskitasoa EU:ssa jne… Eikä lähdetty sopeuttamaan heti, vaan määriteltiin, että se tehdään alkaen heti seuraavan hallituksen aikana.

Mutta itse se asia: siitä huolimatta, että meillä Orpon hallitus on jo nyt täysin epäonnistunut alkumetreillään radikaalein yhteiskuntarauhan rikkonein toimin  tai onnistunut Marin, meillä pitää olla vahva presidentti valtaoikeuksineen yli Eduskunnan vaalikausien.

.. tai sitten meillä pitää olla uusi parlamentaarinen poliittinen järjestelmä, jossa poliittista valtaa edustaa noin 75-80 % enemmistön äänin saanut monipuoluehallitus, joka takaa, ettei politiikka muutu laidasta toiseen ja vastuunkantajilla on leveät hartiat.

Tätä mallia edustaa Tampereen poliittinen päätösvalta.

Presidentti, onneksi vieläkin,  edustaa valtaoikeuksineen kansaa yli Eduskuntavaalikausien ja on osaavana hallituksen tuki ja sparraaja.

usjussi
Sitoutumaton Tampere

Kansainvälinen kulutustuote- brand-ammattilainen, lehdistöihminen niin aikakauslehdissä kuin sanomalehdissä, luova "hullu" uudessa teknologiassa ja niissä, mitä ei vielä ole keksittykään.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu