Työnantajan ja työntekijän symbioosi kunniaan

Onko tämä työmarkkinariita arvoisensa, jos työntekijä otettaisiin mukaan kehittämään omaa työtään ja tuomaan tulosta yritykselle ja pääluottamusmies hallitukseen ?

Tämä malli perustuu toteutettuun tiimityömalliin, jossa työntekijä johtaa tiimiään ja tuo tulosta. Moniportainen hierakia firmassa jouti romukoppaan. Kohde oli iso lehtitalo.

Päätimme johtoryhmätasolla suunnitelmasta, jossa organisaation hierakia puretaan 5-tasoisesta 3- tasoiselle; johto/päällikkyys- työntekijä- asiakas.

Tarkoitti seuraavaa mallia esimerkkinä Ruotsin Volvon kokoonpanotoimi tiimityönä:

Lehtitalon painettavien aineistojen iso osasto purettiin, osaston johtaja vetäytyi antamaan tavoitteet ja toiminaan ”selkänojana”.

Työnjohto poistettiin, vastuu annettiin kahdelle isohkolle tiimille, jossa jokainen työntekijä toimi kiertävästi vetäjänä määräajan. Maksettiin lisäpalkkio tiiminvetäjälle ja toiminnan mitattavasta taloudellisesta tuloksesta sekä myös bonus koko tiimille.

Mahdolliset ongelmat ratkaisi tiimi sisäisesti. Tiukassa tilanteessa johtaja toimi selkänojana, mutta ei ratkaissut asiaa, vaan tiimi uusin eväin.

Pääluottamies hyväksyi organisaatiomallin osaltaan ja toimi tukihenkilönä sekä hänet nimitettiin johtoryhmän jäseneksi.

Tulos: mitattava taloudellinen tulos parani huomattavasti sekä ilmapiiri seestyi.

—-

Onko tästä jotain opittavaa nyt menneillään olevaan työnantaja-työntekijäkiistaan, palkkaukseen ja pääluottamusmiehen ottamiseen mukaan johtoryhmiin.

Vastustusta tuli joitakin perinteisiltä päälliköiltä ja, jopa ylimmältä yritystasolta antaa merkittävää vastuuta työntekijöille. Osa piti vanhanakaista käskemiskulttuuria johdon ”omaisuutena”. Tämä tapahtui jo v. 2000 vaihteessa.

Kuulin, että nykyään on palattu takaisin hiearkiseen malliin. Vanhanaikaisia nämä uuden ajan kiky-johtajat !

usjussi
Sitoutumaton Tampere

Kansainvälinen kulutustuote- brand-ammattilainen, lehdistöihminen niin aikakauslehdissä kuin sanomalehdissä, luova welho uudessa teknologiassa ja niissä, mitä ei vielä ole keksittykään.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu