Lappeenrannan Asuntopalvelu pitää joitain kerrostaloja huonoina ja antaa häirinnän kohdistua

Vaikutelmaksi on jäänyt, että Lappeenrannan Asuntopalvelu asuttaa tahallaan asukkaita siten, että joko tiettyjen asukkaiden kesken ilmenee ärsyyntymistä toisiinsa tai johonkin tiettyyn asukkaaseen voidaan ulottua häirinnällä monelta suunnalta ja monin keinoin. Tätä voi edesauttaa sekin, että kerrostalo on alun perin tai muutosrakentamisen vuoksi tullut sellaiseksi, että sillä voi aiheuttaa monenlaisia erilaisia, tiettyyn asukkaaseen kohdistuvia häiriöitä kuin jokin DJ. Lappeenrannan Asuntopalvelulla on vuosittain runsaasti ylijäämää eli rahaa piisaisi parempiinkin peruskorjauksiin ym.

(kuvissa linkit täyskokoisiin kuvatiedostoihin)

Kun  tilannekuva täsmentyy ajan kanssa sellaiseksi, missä Lappeenrannan Asuntopalvelu ja kulloinkin käytössä oleva kiinteistönhuoltoyhtiö hidastavat, estävät, väistelevät ja haittaavat jonkinlaiseen normaaliin päätymistä esim. asumisviihtyvyyden ja asuinkerrostalon toimivuuden/olemuksen suhteen, voidaan perustellusti käydä pohtimaan, onko kyse esim. jonkinlaisesta kapitalistisesta perinteestä tai jopa jonkun tietyn asukkaan ahdistuneisuuden tunteiden lisäämisestä jotain perimmäistä tarkoitusta varten.

Ahdistuneisuuden tuntemuksien lisääminen pohjustuu näppärästi mm. siten, kuten eräänkin kerrostalon nimitaulusta voi lukea, että sijoitellaan taloon 60 – 70 %:sti muita kuin suomalaisia, jokunen sosioekonomisesti huonommin pärjännyt siihen sekaan ja sitten jätetään sellainen peruskorjattu asunto haettavaksi, joka ei asunnonhakuhetkellä vaikuttaisi huonolta, vaan pikemminkin lukuisin eri tavoin näppärältä ja sisätiloiltaan kerrassaan mainiolta, täydennettynä kaikkine lyhyine yhteyksineen moneen paikkaan. Vasta myöhemmin alkaisi ilmetä, että joidenkin suomalaisilta kuulostavien asujien nimien taa kätkeytyykin esim. venäläinen ja toisinaan esiintyvillä häiritsevillä äänillä ym. muulla aistittavalla ja ajatteluun vaikuttavalla onkin tarkoituksellista ja kohtalaisen monimutkaista vaikuttavuuteen pyrkivyyttä. Ja kun sitten alkaa pyydellä Lappeenrannan Asuntopalvelua normalisoimaan erinäisiä epäkohtia kuten asukkaiden käyttäytymistä, ei vain jätetä puuttumatta ongelmiin, vaan annetaan häirinnälle mahdollisuutta vaikuttaa pahemmin.

Vaihtoehtoisista häirintään liittyvistä skenaarioista ehti melko pitkään tulla vaalituksi sellainen, missä Lappeenrannan Asuntopalvelun toimintaan joilloin mekanismeilla vaikuttavat perussuomalaiset haluaisivat järjestettävän niin, että joku muu kuin perussuomalainen ilmaisisi usein ja julkisesti tuohtumustaan ihmisiin, jotka eivät ole ns. kantasuomalaisia, vaan edustaisivat muiden maiden ihmisiä. Heillehän on tullut sen narratiivin ylläpitämisestä, missä ulkomaalaiset maahanmuuttajat ovat lähtökohtaisesti jonkinlainen uhka, niin tärkeää, ettei heillä ajattelu päädy aina edes mukaan heidän lausuntojensa muodostusvaiheeseen.

Tällaisessa perussuomalaisten mahdollisen osallisuuden merkityksellistämisessä jäisi kuitenkin huomioimatta se, että tapahtumien sujuva ohjailu vaatisi sen, että samanmielisiä olisi runsaassa määrin Lappeenrannan Asuntopalvelussa, kiinteistönhuoltojen työntekijöissä ja erikseen käytetyissä muissa yrityksissä, ja että aina saataisiin tietyn asenteinen henkilö tekemään tai olemaan tekemättä jotain. Ei perussuomalaisilla ole sellaista edustusta alueen yrityksissä asenteiden osalta tai muutenkaan, joten kyse kerrostalon pitämisessä muita huonompana ja eri henkilöiden häiritsemiseen osallistumisessa olisi todennäköisemmin jostain, jolla on pitkät ylipuolueelliset perinteet tai syynsä. Lappeenrantahan on siis kaupunki, jossa terveyspalvelutkin julkisella eli halvemmalla puolella ovat vajaalaatuista ja innovaatioköyhää, teatterissa esitetään mieluummin juoppolalliutta kuin älyä kutkuttavuutta ja missä kaksi vierekkäistä maantieteellistä aluetta voivat olla rajusti toisistaan laadussa eroavia.

Kerrostalon olemus ja siellä asumisen tuntu vaikuttanee joissakin ihmisissä siihen, minkälainen asenne siellä asumiseen muodostuu. Tämä voi ilmetä siinäkin, miten käyttäytyy kun sitten jossain vaiheessa muuttaa veks. Kuvakollaasin enemmän viheriäisessä kuvassa on nähtävissä mullat, jotka aiempi asukas viskoi kukkaruukuistaan, jotka olivat sijainneet parvekkeella, johon oli läjitettynä sitäsuntätä-tavaraa esteettisyydestä vähät välittäen. Parissa muussa kuvassa on eri vuodenaikoina heitelty tavaraa parvekkeelta, eikä ne siitä mihinkään lähtisi ellei eräs tietty reipas henkilö kävisi niitä siirtämässä syrjemmälle ja ilmoittelisi kiinteistönhuollolle, että voivat hakea ne pois. Sinänsä nämä hakutoimenpiteet kiinteistönhuoltoyhtiöt ovat aina tehneet ihan kelpoisesti.

Tapahtuvassa häirinnässä ei ole kyse vain muutamasta erillisistä tapahtumasta, jossa tekijänä selvästikin olisi vaikkapa joku ”ulkomaalainen maahanmuuttaja” ja tekona jotain tahallisen kohdistuvaa ja vähintään ärsyttämään pyrkivää, mutta osaltaan paljon kertovaa on esim. se, että Lappeenrannan Asuntopalvelun edustajien tullessa vuokrasopimuksen uusintavaiheessa käymään huonetarkastusvisiitille, asukasta käytännössä pilkattiin sanattomasti siinä samalla, kun hän tulee vastanneeksi kysymykseen siitä, minkälaista häiritsevyyttä asuessa on ilmennyt. Tuolloin asukasneuvoja Leena Kopin mukana ollut mieshenkilö käytti vaivaa ja piti kasvonsa koko selityksen ajan ”isolla virneellä”, jonka häivytti pois vasta sitten, kun toteaa selityksen päätteeksi merkityksettömästi, että ”kerrostaloissa kuuluu aina jonkin verran ääniä muista asunnoista”. Hän tavallaan haastoi asukkaan tekemään valintaa siitä, tuohtuako tuon mieshenkilön käytökseen siinä asumassaan vuokra-asunnossa vai tyytyykö mitättömään kommenttiin ja siihen, että vuokrasopimus tuli jatketuksi.

Sinänsä ihmeellistä on se, miksi ikään kuin tarjotaan niinkin helposti toteen näytettävä vikakohde kuin pihavalaisimien kehnonlainen toimimattomuus. Sehän on jotain joka ilmenee joka ilta ja yö kaikille, jotka kahden kerrostalon lähistöllä sattuvat oleilemaan tai niissä asumaan. Jos ne toimisivat normaalisti eli eivät sammahtelisi kymmeniksi minuuteiksi tai pidemmäksi aikaa, ei jäisi kovinkaan paljon helposti tajuttavia ja selitettäviä epäkohtia, vaan ne olisivat jotain, jotka eivät olisi kaikkien nähtävillä, kuultavilla tai tajuttavissa. Nyt kahdella pihalla on joka yö laajoja täysin pimeitä alueita vaikkapa puolen tunnin ajan. Liikkeentunnistimista ei ole kyse ja ajankohdat vaihtelevat. Sinänsä taktista olisi, että annetaan jonkin olla sellaisena, että se tuntuu vialliselta, mutta pidetään varuilla sellaista luontevaa selitystä, joka tekee viallisesta jonkin tavoitteen mukaisesti toimivan, jotta syyttävälle taholle jäisi käyttöön vain niitä monimutkaisemmin selitettäviä ongelma-asioita, mutta on vaikea kuvitella, että tuon pimeyden saisi selitettyä normaaliksi.

Etelä-Saimaa on uutisoinut, että Lappeenrannan Asuntopalvelu on aikoinaan irtisanonut sopimuksen huoltoyhtiö Ekkyn kanssa sen vuoksi, että valituksia oli tullut liikaa ja tehtäviä jäi tekemättä, mutta todellisuudessa kyseinen tahohan itse edesauttaa omilla toimillaan ja paljolti kulloisestakin kiinteistönhuoltoyhtiöstä riippumatta sen, että jokin kerrostalo on monella tapaa jotenkin huonompi kuin muut Lappeenrannan Asuntopalvelun hallinnassa olevat kerrostalot. Taloa vain ulkopuolelta tarkkailevien näkymättömiin jää esim. se, että ajanvarausvihkosta puuttuvat jatkuvasti, vaikka erikseen pyytäisi, päiväykset, mikä taasen tuntuu sotkevan monen asukkaan pasmat, kuten kuvasta näkee. Viruspandemian aikakaan ei ole saanut erilaisia ohjeistuksia talossa asumiseen liittyen muuntumaan monikielisiksi, vaan ulkoseinän ilmoitustaululla oleva korona-aiheinen tiedotuskin on pelkästään suomeksi.

Digitaalisista ratkaisuista, sensoreista ja tekoälystä paljon nykyään puhutaan, mutta vaikka Lappeenrannan Asuntopalvelu muistuttaa lakoonisesti sähköisessä asiointipalvelussaan, että vettä on syytä olla tuhlaamatta, ei yksittäisen kerrostalon vedenkulutusta ilmeisesti viitsitä tutkia edes sen vertaa, että tunnistettaisiin toisinaan toistuva poikkeava ilmiö, missä  joku laskettelee vettä esim. 26 minuuttia yhteen menoon, pitää lyhyen tauon ja laittaa sitten samanmoista touhua vielä toisen samanlaisen. Ilmeisestikin jonkun toisen asunnon keittiössä tapahtuvaista, siis. Kyllä tällaiset erottuisivat vedenkäytön profiileista, vaikkei asuntokohtaista vedenmittausta olisikaan ja minkä sitten pitäisi saada aikaan jotain tarkempaa tutkimusta ja muistuttelua asukkaiden suuntaan. Siltikin, vaikka joku asukas heille ilmoittaa, että kyseinen vedentuhlaaja ja samalla tahallaan häiritsevä oleilee jossain tietyssä asunnossa, niin Lappeenrannan Asuntopalvelun on (hiukan liioitellen), että ”me vuokrataan täällä vain hyvällä asiantuntemuksella ja laadulla huolehdittuja asuntoja, joten älä jätkä urputa”.

Kun muutaman vuoden asumisen jälkeen yhden huoneen laminaattilattia alkaa aiheuttamaan ritisevyyttä ja raksahtavuuksia, sai ongelmaan selvyyttä vain ikään kuin vahingossa, kun sisäovea korjaamaan tullut kirvesmies mainitsikin, että juuri hän on se henkilö, joka aikoinaan asensi kyseisen ritisevän laminaattilattian. Ei suostunut myöntämään asennustyössä olevan mitään virhettä, mutta esitti arvionaan, että aiemman lattian pinta oli jotenkin epätasainen ja minkä päälle hän siis laminaattilattian asensi. Hän piti sisäänastuessaan urvelon näköisiä, vitivalkoisia, paksureunaisia ja -sankaisia silmälaseja, joita ei sitten kuitenkaan tarvinnutkaan työnsä, eikä keskustelujen aikana, mutta pitipä sitten kuitenkin niitä muistijälkien jättämiseksi. Sisäoven korjaaminen meni sekin pieleen, sillä ei ollut tajunnut ottaa mitenkään kosteuden myöhempää vaikutusta huomioon, vaan piti työtä hyvin suoritettuna sen perusteella, miten ovi toimi kyseisellä työn hetkellä. Saman virheen teki aiempikin tekijä Lappeenrannan Timantti ja Piikkaus Oy:stä kuten myös kolmaskin, minkä jälkeen alkoi tuntua, että pitänee kai vain sahata ovesta pikku pala pois kun puun kanssa työskentelyn asiantuntijoille on niin vaikea ymmärtää oven koostumusta eri olosuhteissa. Niin, olihan ne kaikki jampat samasta firmasta (kysyy itseltään)? Lupasi eräskin, että käyvät jossain mystisellä ”varastolla” vilkaisemassa, josko siellä olisi parempia ovia, kun tuo nykyinen on vähän kiero, mutta eipä ole mitään viestiä ovista tullut. Peruskorjauksenaikaisia päätöksiä kait käyttää ”ihan vaan jotain ovea” kuten muutkin paremmin ajattelemattomuudet kuten vesiputkien sijoittaminen siten, että ne tuottavat joihinkin huoneisiin äänihälyä.

Yksikään asunnolla käynyt työmies ei ole saanut tehtyä työtään hyvin, vaan keittiökaapin saranoiden vaihtajakin asensi aluksi keittiökaapin sentin liian alas ja vasta pyynnöstä korjasi sitä vähän ylemmäs ja vasta toisen pyynnön jälkeen siihen kohdin,  missä se pitäisi olla. Siinäkin on jotain sellaista, missä ikään kuin tarjotaan helppo väärin tekemiseen viittaaminen sitten joskus myöhemmin kuten tässä ja nyt.

Lassila & Tikanoja eli nykyinen alueen kiinteistönhuoltoyhtiö ilmaisee verkkosivuillaan ilmastointityön olevan jotain, mikä on yrityksen erityisosaamisen piirissä, mutta silti heillä ei työntekijän mukaan ole käytössään edes minkäänlaisia ilmanlaadun mittareita. Ilmanlaatuasioiden suhteen asukkaan on vaikea arvioida, onko Lappeenrannan Asuntopalvelu tehnyt Lassila & Tikanojan kanssa niin suppean sopimuksen, että siihen kuuluu vain esim. 30 % kiinteistönhuoltotöistä, mitä ihmiset yleisesti saattaisivat luulla kiinteistönhuoltotöihin kuuluvan vai väittävätkö eri työntekijät muuten vain jotain, mikä ei ole totta. Pikanttia on sekin, että vaikka asukas kuvailee minkälaista outoa vedenkäytön aikaista kolks-ääntä jostain toisaalta kuuluu, kiinteistönhuoltoyhtiö ei lähde selvittelemään asiaa, vaikka siinä vaiheessa ei kenelläkään ole varmuutta onko kyse tahallisesta häirinnästä vai aidosta vikatilanteesta. Ei nyt kerrota muille, mutta olisi helpoimmin selittyvää, jos kiinteistöhuollon edustaja vain yksinkertaisesti olisi mukana ”häirintäjengissä”.

Tässä vielä esimerkki siitä, miten aiempi kiinteistönhuoltoyhtiö ISS Palvelut suoriutui nurmikon parantelusta ja istutuksien laittamisesta. Eihän se siitä lähtenyt kaikilta osin parin vuoden kuluttuakaan kasvamaan. Katkenneet kepit pihlajapuiden luona eivät kiinnittäneet kenenkään siitä läheltä käyneen työmiehen huomiota, vaikka edustetun yrityksen kannalta asianmukaista olisi kai viestiä, että pihalla on jokin epäkohta, jolle ehkä pitäisi tehdä jotain.

Kerrostalon viihtyisyyteen vaikuttavat monet pikkuseikat kuten ulkoseinille jääneet sotkut, jotka eivät siivoonnu edes erillisestä pyynnöstä tai rääkyvät linnut, joita joku tomppeli villitsee käymällä salaa viskomassa nurmikolle leivänpalasia; pyörien mahtumattomuus varastoon, joka ei kait alun perin ole edes ollut pyörävarasto, vaan sielläpäin on häkkivarasto, jossa ihmisillä on rumia tavaroita (ks. kuvat kirjoituksen alussa). Ihmeellistä sinänsä miten huonosti puhdistusvälineet ovat nykyaikaan saavuttaessa kehittyneet, kun mistään ulkoseinästä ei mitkään tussaukset, pensselöinnit tai spray-maalilla sutaisut lähde riittävän hyvin?

Tässä ei ole vielä mainittu mitään siitä, minkälaista se ”hienoisempi ajatteluun vaikuttava häirintä” olisi, mutta olkoon se relevanttia muiden kirjoittelujen yhteydessä. Olennaisempaa on se, minkälaiset perinteet ja vaikuttimet Lappeenrannan Asuntopalvelulla on jonkin kerrostalon pitämiseen muita huonompana ja minkälaisten ihmisten päätöksentekoon se kytkeytyy. Kysehän on myös kerrostalon ilmentymiseen huonomman näköisenä kenelle tahansa ohikulkijalle, joka vilkaisee vaikkapa joidenkin asuntojen parvekkeita tai pihamaata, mikä taasen muokkaa heidän mielikuvaansa talossa asuvista ja millä voi olla monenlaisia haittavaikutuksia. Ja siitä juuri päästäänkin kysymykseen siitä, onko tällainen haittavaikutus eräänä tavoitteenakin? Jotkut parvekkeet näyttävät suorastaan lavastetusti köyhän ihmisen tavaroita säilöväksi ja joissakin asunnoissa ei ole koskaan valoja päällä, mitkä molemmat antavat vahvistusta sille näkemykselle, että jonkinlaisesta tahallisuudesta todella on kyse. Muissa kirjoituksissa esimerkkejä siitä, miten jotkut asukkaat jättävät ohikulkijoiden havainnoitavaksi kaikenlaista tyhmää kuten välkkyviä värivaloja, banderollien tapaisesti aseteltuja mattoja, yli parvekkeen reunojen työntyviä rojuesineitä ym.

Sinänsä mielekästä, että tätä kirjoitusta kirjoittaessa ei kuulunut minkäänlaisia häiritseviä ääniä mistään, kenenkään ei saattanut kuulla edes puhuvan. Pelkkää tavallista autojen ääntä läheisellä tiellä, tuulen puhinaa ja näppäimien painalluksien ääniä. Näinhän se piti alunperinkin olla. Toisinaan tällaista jatkuu esim. viikkoja tai jopa kuukauden, mikä saa häivyttämään aatokset muualle muuttamisesta, missä olisi omat hankaluutensa. Sitä paitsi, maantasaisesta asunnosta on ylivoimaisen näppärää lähteä esim. lenkkeilemään, mikä on aina toiminut hyvänä mielekkäiden ajatusten palauttajana. Olisi silti toivottavaa, että Lappeenrannan Asuntopalvelu joutaisi kasvamaan lapsesta vähän aikuisemmaksi, eikä olisi sellainen mokoma lurjus.

0
uskottavaavaitotta
Lappeenranta

Monet muualla julkaistuista kirjoituksistani käyvät tämän blogin kautta kehittymässä ja löytävät sitten paranneltuna paikan jostain toisaalta. Täällä olevat ovat joko siirtymässä muuanne ajallaan tai ne on jätetty ikään kuin jonkinlaiseksi introksi kirjoituksista, jonkalaisia minulta voi odottaa tai sitten niiden tarkoituksena on antaa vaikutelmaa, mitä hyvää luettavaa toisaalla on tullut julkistettua. Kotisivutkin löytyy (http://hoito.org).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu