Lappeenrantalainen äänestäjä – jos ei näissä näe vikaa, miten osaisi muodostaa äänestyspäätöksenkään? (paljon kuvia)

Tämä kirjoitus esittää n. 30 kuvan avulla kysymyksen ”onko äänestäjä liian tyhmä tehdäkseen hyvän äänestyspäätöksen kunnallisvaaleissa, jos hän ei näe vikaa siinä kaikessa, mikä on ollut nähtävillä jo viikoista vuosiin”.

(kuvissa linkit täyskokoisiin kuvatiedostoihin)

Vuosien ajan. Sammonlahden kaupunginosassa on aivan hyvinvointieaseman ja linja-autopysäkin lähettyvillä alikulkutunneli, jossa on graffittiteoksen tehokeinona seinästäpäin suuntautuva nyrkki. Onko tämä teos täysin haittavaikutukseton ja sillä perusteella, että sen visuaalisen ilmeeseen voi tottua, eikä vaikka ala-asteelaisetkaan siitä ohi tepsutellessa tule virittyneeksi mieleltään kuten sanat, symbolit ja muut maailmassa nähtävät asiat voisivat saada aikaan?


Useita kuukausia. Sammonlahden kaupunginosassa on ollut toisiaan fyysisesti lähellä olevien rakennusten seiniin sekä töhrittynä, että asetettuna jotain isokokoista ja oletetusti kenenkään erityistä siihen kaipaamatonta. Sammontorin ”liikekeskuksen” seinässä oli aina kaupungin siivouskampanjan alkupäiviin asti isoja kirjaimia sisältävä töhry ja Minimani-sekatavarakaupan seinässä oli liikkeen myymää, mutta harvoja kiinnostavaa tuotetta esittelevä mainos (Jahti&Vahti -koiranruokaa) jonkinlaiselle ilmoitustaululle aseteltuna. Lähiympäristössä ei ole muita myyntipaikkoja ja Minimanin punaisten logojen luulisi tulevan huomioiduksi muutenkin, mutta ihmisten voi sanoa suorastaan karttavan paikkaa ja autoilijat ajavat mieluummin etäämmä Prismaan, mikä on ymmärrettävääkin, sillä Minimanin tuotteista monet ovat ärsyttävän nimisten valmistajien tuottamia. Kilometrin  päässä sijaitsevalle kampukselle mennään linja-autolla, joka kulkee näistä paikoista n. 100 metrin etäisyydeltä. Pyöräilijöitä, kävelijöitä, kirkkoon/töihin menijöitä, tarhaan lapsia vieviä ym. kulkee paljon huonon mainoksen  ohitse ja ison töhryn huomioiden.


Vuosien ajan. Siitä saattaa löytyä monenmoista ihmeteltävää, kun yrittää hyvässä seurassa arvuutella, miksi liikkeiden lopetettua toimintansa, liikkeiden myyntipaikkojen johonkin reunaan jää liikkeen joskus olemassa olevuudesta muistuttava fyysinen muistutin. Iltatähti oli mm. opiskelijoiden paljon suosima iltaravintola, jonka lopettamista taitaa olla jo kymmenisen vuotta ainakin. Spiraali oli kenkäkauppa joskus lähempänä vuosituhannen vaihdetta ja on tainnut useampikin muu yritys toimia siinä kohdin, missä spiraalin logo edelleen näkyy. Iltatähden välittömässä läheisyydessä ovat mm. Visman sponsoroima sisäliikuntahalli, ala-aste ja tarha, sekä kohtalaisen paljon kerrostaloja. Eikö kenellekään lähistöllä jostain syystä hyörivälle tunnu miltään, että erittäin pitkään käyttämättömänä oleva rakennus vaan nököttää siinä logoineen muistuttamassa ja ihmetyttämässä eri ihmisiä eri tavoin? Muitakin esimerkkejä näiden kahden lisäksi olisi.


Vuosien tai useiden kuukausien ajan. Kun istuu linja-autossa, joka kulkee linjaa nro 5 tai kulkee muuten vain tiettyä kaupungiin/kampukselle johtavaa tietä, ei ehkä vieläkään ole havahtunut miettimään sitä, mitkä seikat vaikuttavat tunnetilaan, joka on läsnä määränpäähänsä saapuessaan ja mitkä seikat aiheuttavat pidempiaikaista fiiliksien muokkautumista mm. johonkin kaupunginosaan liittyen. Kebab-paikkoja löytyy Sammonlahden kautta kulkevaa linja-autoreittiä kulkien jopa neljä kappaletta siten sijoittuneena, että ne ovat hyvin lyhyen matkan päästä tiestä, eikä mitään näköesteitäkään ole. Sen kummempaa vähäisemmällä pääomalla aloitettavaa liiketoimintaa ei samalta reitiltä silmännähden suuremmin olekaan. Mitä tämä viestii esim. siitä, minkälaisia business-neroja paikkakuntalaiset ovat?

Suzan pizzakebab on edellisten neljän joukosta siitä poikkeava, että sen ”Avattu”-kyltti on edelleen lukuisten vuosien jälkeenkin isosti ”liikekeskus” Sammontorin seinällä. Eikös se vaihtanut sijaintia ja nimeäänkin jo vuosia sitten? Sammontorille harvoin on kenellekään mitään asiaa, joten eihän tällaisia voi tietää.

Mahdollisesti jopa jonkinlaista alakuloisuutta voi aiheuttaa se, että Atlas-Median ulkomainokset joko myyvät todella huonosti tai sitten se on tehnyt sopimuksen jonkun toisen mainospaikkoja myyvän kanssa, jotta Sammonlahti tuntuisi ihmisistä köpömmältä paikalta kuin esim. keskusta. Kiinteät mainokset niissä vaihtuvat todella hitaasti ja ne ovat mielenkiinnottomuudessaan mieltä turmelluttavia. Miksi edes pitää mainostaa jotain apteekkia, joka on alueen ainoa apteekki ja löytyy helposti, kun vain suuntaa  kulkunsa 700 metrin päässä olevaan kahden ison elintarvikeliikkeen parkkipaikalle? Tai sitten mainostetaan pelkkää Atlas-Mediaa itseään. Jos näitä mainoksia ajattelee sisustuksen näkökulmasta, niin miksi niiden täytyy erottua tuossa miljöössä ikään kuin siitä muistuttaen, että ”eihän täällä kukaan mitään tärkeää ja hienoa haluaisi mainostaakaan”. Tosin, muutaman kymmenen metrin päässä viitatuista Atlas-Median mainoksista on suht useinkin vaihtuva JCDDeaux-telineissä (arvaus, ei jaksa muistaa)  oleva  mainos linja-autopysäkin päädyssä.

”Mikään ei tunnu miltään”-fiiliksiin on voinut päästä suunnilleen puolivälissä suoraa reittiä keskusta—Sammonlahti, sillä siellä on talvella 2021 nyhjöttänyt pelkkää kirkasta valkoista isosti kaikille näyttänyt linja-autopysäkin mainokseton valopaneeli. Eikö tosiaan ketään ole vaivannut mitenkään se, että se on sillä tavoin väkisin (kuukausien ajan) nähtävillä, pitkähköä suoraa eteenpäin jollain tavoin kulkiessaan?


Useita kuukausia. Joidenkin kerrostalojen asukkaissa vaikuttaa olevan sellaista ainesta, että jos heitä pyydetään tekemään jotain, joka tulee väkisin muiden nähtäväksi heidän jostain saapuessaan, niin kyllähän he sen pyynnön toteuttavat. Tämä siis arvauksena, ei voi varmuudella tietää. Näissä kuvissa ylimmälle parvekkeella on ollut asennettuna kaikenlaista tavoitteellisen erikoisesti erottuvaa kuten pinkki lintulauta, roikkuvia leluapinoita (talvella vähän jäätyen) ja pilvisymbolinen ”tuulensuoja”. Välillä on ollut keltaisesta pressusta ollut ”tuulensuoja”, mutta siitä ei ole kuvaa. Huomionarvoista on se, että siihen kohtaan mihin leluapina on maahan pudonnut, on eri aikoina ollut kaadettuna jotain yhdenlaista kuten pikkuruisia omenoita, röykkiö tupakannatsoja ym. Siis prikulleen siihen kohtaan. Parvekkeen esineet ovat olleet assosiaatioidensa puolesta liittyväisiä viidakkoon ym. tai mihin kukin havainnoitsija tulee ne kaikessa erottuvuudessaan liittäneeksi. Maassa olevien roinien merkittävyys on ollut kohdistettuna vähäisemmälle ihmisryhmällä, mutta ilmeisesti oletuksella, että havainnoijan mieli sijoittelee ne spatiaalisen sijainnin vuoksi jotenkin samanryhmäisesti.


Useita kuukausia tai pari vuotta. ”Mä teen nyt näin, sanokaa mitä sanotte”-asennetta ilmenee Lappeenrannassa siellä täällä kuten esim. linja-autopysäkin töhryt, jotka eivät mihinkään katoa, vaikka minkä kiinteistöhuollon auto sattuisi kaahaamaan läheisestä risteyksestä johonkin suuntaan, eikä kukaan ilmoita Lappeenrannan palautepalvelun kautta, että ”voisikohan tuota käydä vähän siistimässä”. Parvekkeiden ovia tai ikkunoita, muusta kerrostalossa erottamaan, voi olla tehty sellaiseksi, että syystä tai toisesta pimeähköön aikaan jostain tuleva näkee jo kaukaa sen rasittavuuden, mitä on ehkä läheltäkin joutunut katselemaan. Pyyntöön vaihtaa niihin jotain muuta ei tietenkään suostuta. Huomionarvoista on, että samassa asunnossa voi olla aiemmin asunut joku toinen, jolla on myös ollut usein jotain valoisuuteen vahvasti liittyvää toimintaa kuten ikkunoiden pitämistä illalla täysin verhoista vapaana siinä samalla, kun näyttäytyy tekemässä jotain suht kirkkaassa sisävalaistuksessa. Ts. kyse ei olisi vain jonkin olemisesta jossain näkyvillä, vaan väkinäisestä tuputtamisesta vahvistuksen kera ja millä saattaisi sitten olla, muut vaikuttimet huomioiden, kaikenlaista vaikutusta (ei voi yleistää). Kuvien ottamisen jälkeen asukas on jo vaihtunut.


Kuukausien tai vuosien ajan. Ihmisiltä menee paljolti ns. ohitse se, että erikoiset ilmentymät kaupunkikuvassa, tunneleissa tai muualla, voivat olla osana jotain ihmiskokeilua, missä pyritään kokeellisen psykologian avulla selvittämään, miten ihmiset käyttäytyvät, mikä saa aikaan reagointia ja minkälaista se reagointi on ym. Tässä esimerkkeinä Tikka-sukunimisen henkilön parveke, jolla on mattoja hujan hajan. Mikä olisi se luonteva syy, että matot, joita voimakas tuulikaan ei suuremmin liikuttele, pysyttäytyvät samoilla paikoilleen useita kuukausia? Entä miten sattuikaan, että molemmat valotolpan kaksi ”jäykkämuovista nauhaa” näyttävät katkenneen sitten viime näkemän ja josta on vain vähän aikaa, repsottavat nyt siinä tolpasta poispäin sojottaen, eikä kukaan niitä siitä mitenkään fiksaa? Ja miksihän useisiin sähkökaappeihin ja tunneleiden seinään on liimailtu teräväreunaisia, karkeasti leikattuja peilinpalasia, joille ei sitten kukaan tee mitään, vaikka ne olisivat niillä sijoillaan toista vuotta tai pidempään ja olisivat pienten lastenkin yletyttävissä?


Useita kuukausia. Tästä puuttuu paremmin selittävä kuva, mutta steinerkoulun pihalla on ollut kevätaikaan kuvan keskellä olevassa telineessä sijainneena ilmoitus menneen joulun tapahtumasta, joka koski kyseisen steinerkoulun kävijöitä. Minkälaisiksi ihmisiksi sellainen valmistelee steinerkoululaisia?


Parin vuoden ajan. Sammonlahdessa on rakennus, jossa näyttäisi olevan Kela, Fysios ja joku Sweco. Mikähän siinä on, että yhden pitkään sammahtaneena olevan kirjaimen korjaaminen ei vain juolahda kenenkään mieleen tai jos juolahtaakin, niin eihän asia hänelle kuulu?


Vuosien ajan. Paikkakuntalaisuus ei itseasiassa ole mitään helppoa käsitettävää, vaikka ihmiset kokevat, että asuessaan riittävän pitkän aikaa jossain ja oppien ns. paikkakuntatietoiseksi, he olisivat jotenkin riittiytyneitä ottamaan kantaa paikkakunnan asioihin ja ymmärtämään, mitä ovat sellaiset asiat, joihin pitäisi ottaa kantaa. Tämä Flowrox-yrityksen toimipiste sijaitsee aivan perinteisen Chymoksen tehtaan välittömässä läheisyydessä ja siinä lähellä on valkopunaista väritystä maastossa muutenkin. Kysymys onkin, miten Chymoksen karkkiperinteisyys, mihin erityisesti Marianne-karamellit liittyvät, voi erottua, jos Flowrox tällä tavoin omii itselleen tietyn värityksen ja on tuppautunut maantieteellisesti samoille paikoille? Tosin, onhan siinä lähellä vanhoja tykkejä ja Rakuunamäki vanhoine rakennuksineen, joten käyköön ne kytköksenä menneeseen?


Vuosien ajan. Ympäristöstään erottuvat merkinnät kuten tämä sotaistu C8-merkintä tässä, toimivat mielikuvien ja mietteiden pitkäaikaisena kuljettimena, jos ne ovat ilmestyneet jotenkin merkittävällä hetkellä. Tämä C8-merkintä ei ole ainoa samaan aikaan tullut sellainen, vaan mm. samaisen kadun T-risteyksessä olevan rakennuksen päädyssä on myös sellainen ja molemmat ovat ilmestyneet samoihin aikoihin vaalimainoksien kanssa, jotka ovat toisella puolen tietä, jossa se toinen C8-merkintä on. Eri ihmisten osalta on voitu järjestää erilaisia mietteiden ohjailuja ja vahvistamisia, mutta esim. allekirjoittaneelle se tuo mieleen Matti Vanhasen ja sitä kautta tiettyjä muita mietteitä (C8 luetaan myös ”seekasi” tai jopa ”sekasi”). Siellähän se rakennuksen seinässä oleva C8-merkintä on edelleen vuoden 2021 kunnallisvaalien lähestyessäkin, vaikkakin hiukan himmeämpänä, koska sitä käytiin pyynnöstä poistamassa, mutta joka ei sitten poistunutkaan kuin enimmän erottuvuuden osalta. Linja-autopysäkissä oleva C8-merkintä poistui eräässä vaiheessa kokonaan, mutta vain se vuoksi, että siinä lähellä rakennettiin taloa ja se vietiin toviksi pois tieltä (no pun intended). Rakentajat tai jotkut muut toivat myöhemmin saman linja-autopysäkin takaisin samoina merkintöineen.


Kuukausien tai vuosien ajan. Kävellen, lenkkeillen ja juosten kulkevien voisi ajatella olevan sillä tapaa mieleltään virkeitä, ainakin edes joskus, että he saattaisivat haluta kokea luonnon jotenkin puhtoisempana, mutta kyllähän sinne kulkureiteillä voi näköjään jättää niin luotien hylsyjä kuin spray-merkintöjä kiviin, eikä ne siitä mihinkään katoa, jos ei itse heitä pois tai pyydä kaupungin katujen yms. kunnossapitoa siistimään (tässä on liioittelua). Uteliaisuudesta on annettu ajan kulua, josko merkinnät kivissä johonkin katoaisivat tai ilmestyisi jotain, mikä sellaisenaan selittäisi kiistattomasti, mitä ne tarkoittavat, mutta eihän sellaistakaan sitten koskaan tapahtunut.


Vuosien tai kuukausien ajan. Miten voi joku päätyä siihen, että uimarannalle, jolla on myös lasten maastoon kiinnitettyjä leikkivälineitä, pitää sijoittaa jokaisen lähellä olevan penkin viereen roskis? Helteisempinä päivinä kyseisellä rannalla on enemmän ns. ryysistä, mutta ei siellä niin paljon ole ihmisiä, etteivätkö he näkisi katseellaan johonkin alueen laidalle sijoitetun ja – jos voi pyyntöjä esittää – maastoon kamelionttimaisesti kätkeytyvän, hieman isokokoisemman sellaisen. Tosin, se kai pitäisi sitten tyhjentää useammin? Ehkä tämä on sittenkin liian puhdistusteknistä kenen tahansa ymmärrettäväksi? Alue on noin yleensä ottaen ollut erittäin hitaan kehityksen kohteena, mutta sen ollessa ns. Rantareitin varrella, se on alkanut saada enemmän pientä parannusta osakseen. Se ei kuitenkaan myöskään tule ilmiselväksi pelkällä katselemiselle, miksi tästä läheisen puron ylittävään siltaan on pitänyt jälkiasennuksena laittaa ohuita rimoja, jotka eivät ole mielekkäitä oikein kenellekään? Lenkkeillessä jalka asettuu huonosti ja pyörällä ne tuottavat ajoon epämukavuutta. Sentään ollaan laitettu komiat valkoiset maalisotkut kiinnityskohtiin, jotta saadaan naulat peitetyksi.


Vuosien ajan. Erään asunnon valojen käytössä on se outous, että jo useiden vuosien ajan ne ovat syttyneet ja sammuneet aina samoihin aikoihin, eikä siihen vaikuta vuodenaika, eikä viikonpäivä. Verhot ovat aina samoilla tavoin hiukan huoneistoa näkyviin jättävät, jos joku haluaisi vilkaista sisään, eikä kukaan ole koskaan tällä maantasaisen asunnon parvekkeella.


Vuosien ajan. Jos pitäydytään siinä olettamuksessa, että monenlaisessa nähtävillä olevassa on hyvinkin todennäköisesti vähintään ihmisten käytöstä tutkiskeleva tarkoitus, niin mitähän tarkoituksia näillä jättikokoisilla kukkaruukuilla on tarkoitettu olevan?

0
uskottavaavaitotta
Lappeenranta

Monet muualla julkaistuista kirjoituksistani käyvät tämän blogin kautta kehittymässä ja löytävät sitten paranneltuna paikan jostain toisaalta. Täällä olevat ovat joko siirtymässä muuanne ajallaan tai ne on jätetty ikään kuin jonkinlaiseksi introksi kirjoituksista, jonkalaisia minulta voi odottaa tai sitten niiden tarkoituksena on antaa vaikutelmaa, mitä hyvää luettavaa toisaalla on tullut julkistettua. Kotisivutkin löytyy (http://hoito.org).

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu