Jokainen itselle epämieluinen mielipide ei välttämättä ole Putinin trollaus

Olen seurannut epäuskoisena julkista keskustelua parin viime kuukauden aikana. Ei olisi kannattanut. Olisi sensijaan kannattanut muuttaa erakoksi syntymäpitäjäni käärmeluolaan syömään kärpässieniä. Mutta koska maito on jo maassa, koen nyt itseni ikäänkuin pakotetuksi avaamaan leipäläpeni ja sitten yhtä nopeasti sulkemaan sen.

Asiaan. Viime aikoina on perin oudoksuttavissa määrin yleistynyt keskustelukulttuuri, jossa itselle epämieluinen mielipide tai fakta ykskantaan todetaan jollain tasolla Putinin trollaukseksi, hybridisodaksi tai muuksi vaikuttamiseksi. Toimintatapa on saavuttanut joissain yhteyksissä sellaisia piirteitä ja mittasuhteita, että arvelen rivikansalaisen näkevän asiassa lähestyttävän paikoin jopa kliinistä psykoosia.

Psykoosiin sinänsä liittymättömästi, olin aivan erityisen pahastunut, kun jopa älyllisesti kohtalaisen rehellisenä pitämäni kirjailija Antti Tuuri sortui ydinvoimaa vastustaessaan myös ottamaan ”Venäjän trollitehtaan” käsikassarakseen (tsekkaa oheinen kuva).

Toteankin kaiken edellä kirjoittamani jälkeen että

Jokainen itselle epämieluinen mielipide, fakta tai väittämä ei välttämättä ole Putinin trollaus.

Jos oppositio hyökkää hallitusta vastaan, se ei välttämättä ole Putinin trollaus.

Jos Micke[1] lyö minua nakkikioskilla turpaan, syynä on todennäköisesti se, että minä olin kännissä ja trollasin häntä, ei Putin.

Samalla olen varma[2] siitä, että Putinin ja Venäjän hybridivaikuttamista ja trollausta esiintyy[3]. Mutta kun lähestytään horisonttia, jossa oravan pierukin väärän puun oksalla on venäläinen hybridioperaatio, tehdään itseasiassa todella pahasti hallaa asialle, joka pitäisi ottaa todella, todella vakavasti.

Vielä yhteenvetäen: Vaikka Putinin trollausta varmasti esiintyykin, me suomalaiset saamme kyllä omat asiamme solmuun ilman Putiniakin ja meidän pitäisi lopettaa asiaan liittyvien termien väärinkäyttö ennenkuin termit laajentavat meidän väärinkäyttämistä.

Janne Paalijärvi – http://paalijarvi.fi/
Facebook: https://www.facebook.com/paalijarvi
Twitter: https://twitter.com/paalijarvi

 

[1] Asun suomenruotsalaisella alueella, joten vastaani kävelee todennäköisemmin Micke kuin Arto.

[2] Yhtä varma kuin siitä, että nousen huomenna sängystä.

[3] Ja jotta kukaan ei syyttäisi tätä kirjoitusta Putinin trollaukseksi tai käyttäisi sitä hyväkseen muissakaan pahuuden tai epä-älyllisyyden töissä, joudun menemään siitä kohtaa missä kollektiivinen aita on vajavaisen käsityskykyni perusteella matalin ja liittämään taktisesti tekstin yhteyteen kuvan Ukrainan miehitystä vastustavasta mielenosoituksesta. Anteeksi jos pahastuit. Pidän Venäjän kansasta, en sen johdosta. (Mikäli kuva ei näy, sen on saattanut Uusi Suomi liian röyhkeänä materiaalina piilottaa, mikä heidän oikeutensa toki on.)

 

usvi

Diplomi-insinööri, toimitusjohtaja. Asiantuntija. Yhteiskunnan pakkoradikalisoima sananvapauden ja muiden kansalaisoikeuksien puolustaja. Paluumuuttaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu