Kuivurini hajosi, jonkin ajan päästä myös sieluni

Sain takavuosina yhdessä muutossa lahjaksi kuivurin. Jokin aika sitten se hajosi. Siitä lähtien on suomeksi sanottuna vituttanut, eikä vähiten ympäristön puolesta. Koko kodinkoneiden ”kulutusjärjestelmä” oheistoimintoineen on viritetty täysin kestämättömällä tavalla mahdollisimman ympäristövihamieliseksi. En pui asiaa ekohippinä vaan insinöörinä, joka haluaa säästää maapallon resursseja myös tulevaisuuden innovaatioihin.

Hajonnut kuivuri

Kuivurimme oli toiminut täysin normaalisti, kunnes se toissaviikolla meni täysin mykäksi. Jonkinlainen poweri-ongelma jossakin päin ilmeisesti. Sertifioituna tekniikan miehenä avasin koneen ja rupesin tutkimaan.

Nyt joku kysyy että miksi. Ajattelin, että löytäisin netistä kytkentäkaaviot, saisin nopeasti selville vian edes moduulitasolla ja pystyisin tilaamaan samana päivänä oikean varaosan jostakin. Kuinka väärässä olinkaan.

Joko tein jotain todella väärin tai sitten minkäänlaisia huoltotason kytkentäkaavioita ei ollut Googlen kautta löydettävissä. Ilman kaavioita ja piirilevyjen hämmentävien takaisinkytkentöjen takia sormi meni jossain vaiheessa syvälle suuhun. Lisäksi osa yhdyskaapeleista oli naitettu niin tukevasti piirilevylle, että niiden poistaminen vianselvitystä varten vahingoitti liitinkohtia korjauskelvottomaan kuntoon. Toisaalta sen ymmärtää, että tärinäisessä ympäristössä kaapelien, liittimien ja komponenttien pitää istua tiukasti mutta silti varmaan toisenlaisetkin ratkaisut olisivat mahdollisia.

Kun totesin raskain mielin epäonnistuneeni, paloittelin rotiskon autoon mahtuviin palasiin ja kuskasin kokoelman kunnallisen jälleenkäsittelylaitoksen SER-lavalle suru puserossa ja viiltohaavat käsissä.

Hei, olisiko teillä kytkentäkaavioita?

Seuraavaksi oli edessä sitten uuden kuivurin hankkiminen. Kysyin eräältä vakavastiotettavalta myyjätaholta, oliko heillä tarjota kytkentäkaavioita myymiinsä laitteisiin, joita oli montaa merkkiä ja mallia. Tiesin vastauksen jo ennalta: Valitettavasti ei.

Kytkentäkaavio on olennainen osa lähes minkä tahansa laitteen luotettavaa vianetsintää ja korjausta. Jos käytettävissä on oikeanlainen kytkentäkaavio, voidaan korjauksessa teoriassa tehdä näin:

  1. Syötetään piirikorttiin jännitettä / herätteitä
  2. Mitataan testipisteistä tai ulostuloista, ovatko jännitteet näillä kohdin haluttuja
  3. Kun löydetään poikkeavuuksia, tarkastellaan, mikä komponentti lähistöltä on mahdollisesti vioittunut

Ennenvanhaan kun jonkun laitteen avasi, kytkentäkaavio oli laitteen sisällä auttamassa mahdollisen vikatilanteen selvittelyä ja korjaamista. Nykyään paikalla on korkeintaan kirjoitus, jossa kerrotaan että olet vähintään takuusi nyt menettänyt tai jollain muulla tavalla lainsuojaton.

Palatakseni itse tapaukseeni, kytkentäkaavioita ei siis ole tarjolla laitteisiin. Jos olisi, uusi kuivuri olisi jo tilauksessa enkä olisi tässä kirjoittamassa vihaista viestiä Internettiin.

Vakuutusulottuvuus

Toisaalta, vaikka meillä olisi käytössä kytkentäkaaviot, kotikorjaaja olisi silti melkoisessa kusessa. Kyseessä ovat kotivakuutusasiat. Ajatellaanpa skenaariota, jossa asunnossa syttyy vaikkapa tulipalo ja syynä olisi itse korjattu laite. Vaikka palo johtuisi aivan jostain muusta syystä kuin korjatusta osasta laitetta, olen 110% varma, että vakuutusyhtiö jättää korvaukset maksamatta ja asiakkaan K-Rautaan etsimään itselleen sopivaa hirttoköyttä.

Pelilaudan eräällä kulmalla ovat myös vakuutusyhtiöiden maksamat korvaukset. Periaatteessa, mitä uudempi laite, sen paremmat korvaukset kuluttajalle. Tämä nähdäkseni virittää järjestelmää suuntaan, joka ohjaa tekemään laitteista nopeasti vikaantuvia. Koska jos kuluttaja on tyytyväinen vakuutusyhtiön avustuksella niin sittenhän kaikki on hyvin! Ympäristöä tosin paskaantuu ja luonnonvaroja kuluu, mutta mitäs pienistä, vai kuinka?

Vähän niinkuin kaikki on perseestä

Jälkikäteen ajateltuna olisi ehkä pitänyt antaa autorisoidun korjaajan hoitaa asiat. Toisaalta kuvitellaanpa seuraava tilanne:

  • Korjaus maksaa 200 euroa ja saaminen paikalle kestää (eikä välttämättä toimintakuntoa voida taata siltikään)
  • Vanhasta laitteesta saa vielä kotivakuutuksen kautta parisataa euroa
  • Et omista tarpeeksi tilavaa autoa tai muutakaan välinettä tahi mahdollisuutta roudataksesi Huuto.net-tason kuivuria kotiisi

Tämmöisessä tilanteessa tulee ainakin itselle helposti hyvin suuri houkutus sysätä pään sisällä materiaalihaaskauksesta vittuileva ääni sivuun ja tilata vain upouusi kuivuri.

En tiedä. Tuntuu siltä, että tässä pelissä ei yksinkertaisesti vain voi voittaa. Jos sinulla on jotain viisauden sanoja, ideoita, vinkkejä tai huomautettavaa jostakin, kerro kommenteissa.

Janne Paalijärvi

usvi

Diplomi-insinööri, toimitusjohtaja. Asiantuntija. Yhteiskunnan pakkoradikalisoima sananvapauden ja muiden kansalaisoikeuksien puolustaja. Paluumuuttaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu