Kun kaikki tungetaan pilveen ajattelematta, istumme lopulta kylmässä ja pimeässä

Ihmiskunta sai hyvän muistutuksen siitä miten käy, kun kaikki aparaatit ja järjestelmät tungetaan pilveen sen suuremmin ajattelematta. Googlen koki eilen maanantaina laajan palvelukatkon. Katko johtui käytännössä siitä, että Googlen kirjautumispalveluista loppui sisäinen levytila.

No kuinka paha homma on jos Youtube ei näy parin tunnin ajan. Useimmille ikävää, ei katastrofi. Sähköposti? Vähän vakavampi homma ja saattaa oikeasti vaikuttaa jo johonkin. Parin tunnin akuutin downtimen jäljiltä myös moni muu, sinänsä Googleen suoraan liittymätön webbipalvelu kärsi pitkään heijastusvaikutuksista.

Mutta entäs sitten vaikutukset sieltä vakavimmasta päästä? Twitteristä kantautui tarinoita ”äly”kotien ongelmista. Allaolevassa twiitissä mies kertoo täydellisen pimeyden laskeutuneen kotiin, kun pilveen kytketyt valaistusratkaisut nostivat kädet pystyyn kirjautumisen epäonnistuttua:

Mikä potentiaalisesti vielä pahempaa, myös pilveen kytketyt termostaatit ja paloilmoittimet menivät lehtitietojen mukaan vikatilaan. Järkevän termostaatin olettaisi menevän yhteyden katkettua vikatilaan. Mutta koska tyypillisessä IT-firmassa on enemmän paskaa kuin suurtaloussikalassa, en pidä ollenkaan mahdottomana, että jokin markkinoiden termostaattimalleista luo hanskat totaalisesti tiskiin kun yhteys pilvipalvelimiin menetetään. Sitten istutaan kylmässä ja pimeässä ”äly”kodissa. Paloilmoittimen vikaantuessa pahimmassa tapauksessa valaistus- ja lämpötilaolosuhteet ovatkin sitten toisin päin lieskojen ahmiessa taloa kenenkään tietämättä.

Kodin älylaitteet voivat olla hyvä renki, mutta todella huono isäntä. Mikäli ratkaisuissa ei ole mietitty mitään ohjelmallista saati mekaanista vikatilaratkaisua, pökäle tekee tuulettimeen osuessaan todella pahaa jälkeä.

Kun laitat kasaan kodin älylaitearmadaa, rupea rakentamaan sitä aina vikatilanteiden perusteella. Kysy vähintään 10 kertaa itseltäsi ”Mitä jos?” ja tee riskien pohjalta parhaat hankinta- ja johtopäätökset.

Janne Paalijärvi

15.12.2020

usvi

Diplomi-insinööri, toimitusjohtaja. Asiantuntija. Yhteiskunnan pakkoradikalisoima sananvapauden ja muiden kansalaisoikeuksien puolustaja. Paluumuuttaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu