Viimeaikaisia hätäkeskuskokemuksia

Olen viime aikoina kuullut ja kokenut itse pari hieman oudompaa puhelua hätäkeskukseen. En tiedä onko vika vain minun päässäni vai jossain muualla. Joukkoon mahtuu myös onnistumisia, mutta kerron kuitenkin nyt kolmesta negatiivispainotteisesta tapauksesta.
Romua tiellä
Ajelin illalla vilkkaasti liikennöityä E8-tien 2+2-kaistaista kun havaitsin, että jostain autosta oli pudonnut jotain cyproc-laattojen näköistä rojua tielle. Soitin hätäkeskukseen ja ilmoitin tilanteen. Sieltä kerrottiin soittamaan ”Tienkäyttäjän linjalle”. Asia kunnossa. 5 minuutin kuluttua olin selvittänyt numerotiedustelusta ”Tienkäyttäjän linjan” numeron ja yhdistänyt puhelun. Kuulin nauhoitteen muotoa ”Tienkäyttäjän linja on avoinna klo 8-16, soitathan myöhemmin uudelleen!” Asia kunnossa, toivottavasti maantierojukin kunnioittaa virka-aikoja ja aloittaa vaaratilanteiden aiheuttamisen vasta aamu-kahdeksalta.
Puu kaatui linjoihin pikkulasten koulureitillä
Kävin taannoisen syysmyrsky-yön jäljiltä viemässä emännän koulun keittiölle töihin ja huomasin matkalla ilmakaapeleiden varaan kaatuneen puun. Kiersin autolla paikan ja soitin hätäkeskukseen. Hätäkeskuksesta pyydettiin olemaan yhteydessä sähkölaitokseen. Ajelin kotiin ja yritin soittaa sähkölaitokselle.
Valitettavasti kylän tukiasema oli särkynyt myrskyn jäljiltä, eikä puhelimella päässyt läpi. Ajoin siis takaisin kylille ja vääntelin itseäni myrskytuulessa Vaasan tukiaseman suuntaan epätoivoisesti. Soitin sähkölaitokselle, sieltä käskettiin soittamaan operaattorille. Soitin kahdelle operaattorille, joille sain mongerrettua monen minuutin yhteysongelmien jälkeen sekä tiedot kaatuneesta puusta että kaatuneesta tukiasemasta. Kuten arvata saattoi, kaatunut puu ei ollut heidänkään vastuulla vaan minut ohjattiin viimeinkin soittamaan kunnan viskaaleille.
Tämäkään käänne ei mennyt ongelmitta, vaan jouduin pikku pallotteluun sielläkin. Viimein oikea henkilö otti tilanteesta vastuun. Toisinsanottuna noin seitsemännen puhelun ja kahden tunnin jälkeen joku sai otettua vastuun lasten koulureitille kaatuneesta puusta. Onneksi mitään pahaa ei ennättänyt tapahtua tietojeni mukaan.
Kadulle sammunut nainen
Tämä juttu tulee minulle kaverilta toisen käden tietona. Kaverini oli pk-seudulla kävelemässä kotiinsa baarista. Pikku kekkulissa mutta puheesta päätellen hyvin kykenevässä tilassa hoitamaan omia ja muiden asioita. No kuinka ollakaan hän havaitsi ulkona kadulla pimeässä umpisammuneen naisen. Kaverini soitti hätäkeskukseen ja sanoi että täällä on täysin tiedoton nainen, mitähän pitäisi tehdä.
Pienen osoitesekoilun aikana paikalle ilmaantui hyvin oudot vibat jättänyt mies joka väitti tuntemansa naisen ja rupesi raahaamaan tätä kämpilleen. Hätäkeskuksen kommentti asiaan oli ”Ai siellä on joku joka tuntee naisen? Hienoa, kiitos hei! *klik*”
Mietittiin tuossa että onkohan tämä ilmaantunut ”tuttu” jo tekemässä tiedottomalle jotain mitä myöhemmin selvitellään poliisin kanssa? Jokatapauksessa kaveri sanoi ettei ikinä enää soita hätäkeskukseen.
Miten meni?
Mitä mieltä lukijat ovat tapahtuneesta? Oliko meillä hätäkeskusasioinnista jotenkin vääränlaiset alkuoletukset tai olemmeko jotenkin liian herkkähipiäisiä näissä tilanteissa? Kerro kommenteissa alla.
22.12.2020
Janne Paalijärvi
Vastaus löytyy ihan tilastoista.
Vuonna 2019 vastattujen hätäilmoitusten määrä kasvoi lähes 8 prosenttiyksiköllä edelliseen vuoteen verrattuna. Hätänumerossa 112 käsiteltiin noin 2 952 000 hätäilmoitusta kun vuonna 2018 luku oli 2 736 000. Hätäpuheluiden vastausaika pysyi samalla tasolla kuin vuonna 2018.
Suomessa on kuusi hätäkeskusta, joiden yhteinen esikunta sijaitsee Porissa. Hätäkeskukset sijaitsevat Keravalla, Kuopiossa, Oulussa, Vaasassa, Porissa ja Turussa. Hätäkeskuslaitos on sisäministeriön alainen virasto, jota sisäministeriö tulosohjaa yhdessä sosiaali- ja terveysministeriön kanssa.
Hätäpuheluita ottaa vastaan vajaa 500 hätäkeskuspäivystäjää. Heidän lisäkseen Hätäkeskuslaitoksessa on noin 80 hallinto- ja tukitoimissa olevaa työntekijää.
Osana sisäisen turvallisuuden strategiaa meidän minimihenkilöstömääräksi sisäministeriö on määritellyt 600 ja sisäisen turvallisuuden strategiassa lähdettiin 630:sta. Nyt meillä on noin 580 työntekijää eli alle tavoitteen.
Oma kaneetti: Kun otat vastaan jokaisessa työvuorossa kymmeniä tai pahimmillaan jopa satoja hätäpuheluja, joista osassa ei ole hätää nähtykään, niin väkisinkin kyynistyy.
Kyynistymistä vastaan luotiin ERICA-hätäkeskusohjelmisto, joka vei hätäkeskuspäivystäjältä lähes kaikki mahdollisuudet terveen järjen käyttämiseen. Yhtä hyvin homman voisi hoitaa automaatti: ”paina 1, jos tarvitset poliisin, 2 jos ambulanssin, 3 jos paloauton jne…
Hätäkeskuksiin tulee edelleen valtavasti soittoja, joissa on kyse oikeasta ongelmasta, mutta ne eivät ole välttämättä hätäkeskuksille kuuluvia asioita. Päivystäjä haluaa niistä nopeasti eroon, koska hätäkeskusjärjestelmä ei anna niihin automaattista vastausta.
Edelleenkin, jos hätäsi on Helsingissä, saatat silti soittaa Oulun hätäkeskukseen, missä joudutaan turvautumaan täysin ERICA:n toimivuuteen apua hälytettäessä.
Ilmoita asiaton viesti
Ainakin osittainen tietojärjestelmäongelma siis jälleen kerran? Olen lähes sanaton.
Ilmoita asiaton viesti
Osittainen kyllä, mutta johtuen puheluiden suuresta määrätä, myös niihin vastaavat ihmiset tekevät täysin inhimillisiä virheitä.
Tiellä olleet rojut, itse asiassa jo havaitsijan velvollisuus olisi aloittaa mahdollisuuksiensa mukaan raivaaminen sekä varoittaa muita kulkijoita, sekä puu langalla kuuluvat puhtaasti pelastuslaitoksen ruoteliin.
Kiire- ja vakavuusarvion tekeminen kuuluu hätäkeskuspäivystäjälle, ei ilmoittajalle.
Ilmoita asiaton viesti
Omat kokemukseni hätäkeskus päivystyksestä on huonoja. Yleisellä tiellä ajettiin toistuvasti kaahaten laidasta laitaan autolla ja hiljattain satuin koti tielläni kohtaamaan saman kasvatin. Ajoi ulos tieltä edessäni, kuski tuli minulle kertomaan hänellä ei ole ajo-oiketta (korttia), mutta en tuntenut häntä. Soitin hätäkeskukseen ja pyysin poliisia paikalle, ilmoitin ambulanssilla ei ole tarvetta eikä palokunnalla mies on kunnossa. Sitä jauhamista kesti selitellä annoin tuntomerkit ja mihin päin lähti käveleen. Vaikka kuinka selitin hän ei loukkaantunut niin tuli ambulanssi ja palokunta, mutta ei poliisia. Toinen tapaus saman perheen kanssa auto pelloille ja hyvin aineissa oleva nainen ulos autosta ulos. Tytär soitti hätäkeskukseen ja samaa ihmettelen siinäkin tapauksessa.
Ilmoita asiaton viesti