Yksityishenkilöiden verotietojen ei pitäisi olla julkisia

Pieter Brueghel the Younger, 'Paying the Tax', 1620-1640

Muistan elämäni loppuun saakka puna-musta-keltaiset lehdykät jostain yli 10 vuoden takaa. Kyseessä oli Veropörssi. Lehtiä ei enää taida olla, mutta niiden menekki oli näppituntumalta aika kova. Sieltä oli helppoa naureskella listallaolijoiden köyhille ja kauhistella rikkaita. Tai en minä tiedä, noin se varmaan menee normoille. Itseänihän asia sylettää vielä yli kymmen vuoden jälkeenkin. Sirkuksen on mahdollistanut maailmankin mittakaavassa lähes ainutlaatuinen laki verotietojen julkisuudesta.

En koskaan ymmärtänyt verotietojen julkisuutta. Vielä vähemmän ymmärrän sitä nyt. Meillä on GDPR:t ja muut systeemit. Ihmisten yksityisyyden tarve on onnistuttu viimein nostamaan keskusteluun ja jopa globaalin päätöksenteon keskiöön hetkittäin. Mutta meillä Härmässä tilanne on eri. Pystyt kävelemään toimistoon, kertomaan parit tunnistetiedot ja saat yllin kyllin materiaaleja. Jos kyseessä olisi sairaala, tämmöisestä tuottamuksellisesta toiminnasta heilahtaisi häkkiä saman tien. Mutta koska kyseeessä on verottaja, kaikki on yhtäkkiä jotenkin maagisesti ok.

Katson verotietojen olevan samanlainen yksityisyydesuojaan kuuluva henkilötieto kuin vaikka terveystietojen. Yksityishenkilöiden verotiedot kuuluvat vain verottajan, henkilön ja asianosaisten fiskaalisten instanssien välille. Rikosselvittelyssä toki myös viranomaisille. Mutta ei ikinä perustapauksessa medialle tai muutenkaan julkisuuteen. Väärinkäytösepäillyt pitää pystyä selvittämään jollain muilla tavoilla. Mitä poliitikkoihin tulee, jos heidän verotietonsa on aivan pakko julkaista, se voidaan sisällyttää kaupungin/kunnanvaltuutettujen ja kansanedustajien yms. sidonnaisuusilmoituskäytäntöihin.

Avataanpa #veropäivä siis niin selkeällä mielipiteellä kuin vain voi olla. Yksityishenkilöiden verotietojen ei pitäisi olla julkisia.

Janne Paalijärvi – http://paalijarvi.fi/
Facebook: https://www.facebook.com/paalijarvi
Twitter: https://twitter.com/paalijarvi

 

usvi

Diplomi-insinööri, toimitusjohtaja. Asiantuntija. Yhteiskunnan pakkoradikalisoima sananvapauden ja muiden kansalaisoikeuksien puolustaja. Paluumuuttaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu