Energiapolitiikassa tapahtui paradigman muutos

Oikeistohallituksen hallitusohjelma on vihdoin valmistunut ja se on komeaa luettavaa. Perussuomalaiset ovat saaneet läpi itselleen tärkeitä uudistuksia puolueen tärkeimpiin kokonaisuuksiin, eli ilmastopolitiikkaan, EU-politiikkaan ja maahanmuuttopolitiikkaan. Huomionarvoisinta kaikista on kuitenkin energiapolitiikan suunnanmuutos, jota voi kuvailla paradigman muutoksena kohti todelliseen tietoon ja tutkimuksiin perustuvia ratkaisuja ja pois ideologisesta haihattelusta sellaisen perään, joka ei koskaan tule toimimaan. Puhun nyt siis tietysti ydinvoiman roolista.

Sanna Marinin hallituksen ohjelma vuodelta 2019 on 216 sivua pitkä ja sisältää tasan yhden lauseen, jossa ydinvoima mainitaan:

”Käytössä olevien ydinvoimaloiden jatkolupiin suhtaudutaan myönteisesti edellyttäen, että Säteilyturvakeskus puoltaa niitä.”

Siis ei edes kannateta uuden ydinvoiman rakentamista ja suhtaudutaan epäilevästi nykyistenkin säilyttämiseen.

Oikeistohallituksen ohjelmassa ydinvoima on ensimmäinen energiapolitiikassa mainittu asia ja se on nostettu energiapolitiikkamme kivijalaksi, jonka päälle kaikki muu rakentuu.
Ydinvoiman osuus uudessa ohjelmassa on lähes sivun kokoinen, joten en jaa sitä kokonaan tähän, mutta nostan muutamia asioita.

Jo ensimmäiseen lauseeseen kiteytyy muutoksen konkreettisuus: ”Suomeen tarvitaan lisää ydinvoimaa. ” Kyllä, näin se vaan on.

Ydinvoima ei ole jokin väliaikaisratkaisu, jota voidaan hetken aikaa vielä hyödyntää ja joka sitten korvataan jollain muulla, vaan sitä tarvitaan. Nyt ja tulevaisuudessa.
Ydinvoiman tuottama teho muihin energiamuotoihin nähden on tähtitieteellinen ja sen käyttöaste on yli 90%. Tämän lisäksi ydinvoima on päästötöntä, halpaa ja turvallista.
Nyt sitä pitää vain alkaa rakentamaan ja hallitus esittää ohjelmassa keinot, joilla rakentamista voidaan nopeuttaa.

On surullista, miten ydinvoima on edelleen vasemmisto-oikeisto-kysymys, vaikka numerot ovat päivänselvät. Ilman suurta määrää ydinvoimaa fossiilisia ei voi korvata.

Oman puolueeni osalta on valitettavaa, että vaikka ydinvoimamyönteisyytemme on lähes samaa luokkaa Kokoomuksen kanssa, olemme antaneet Kokoomuksen profiloitua ydinvoimapuolueena.
Perussuomalaisissa on jääty liikaa jankkaamaan samaa levyä siitä, miten fossiiliteollisuutta ei saa ajaa Kiinaan ja turve on uusiutuvaa energiaa.  Turpeella on oma roolinsa, mutta se muodostaa
muutaman prosentin energiantuotannostamme, ollen samalla jopa kivihiiltä likaisempaa energiaa. Uraani sisältää muuten 1,5 miljoonaa kertaa enemmän energiaa kuin kivihiili.

It’s a no-brainer. Ydinvoimaa, ydinvoimaa, ydinvoimaa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu