Kieltolaki pois, tilalle tietoa ja valistusta!

Kokoomusnuorten linjattua kaikkien huumeiden dekriminalisoinnista päätin myös itse kirjoittaa hieman omista huumekannoistani. Aihe on mielenkiintoinen ja jakaa selkeästi ihmisiä eri ikäluokkien mukaan. Jopa Suomen virallisessa kannabispuolueessa eli Vihreissä vanhempi puolueväki suhtautuu dekriminalisointiin erittäin kielteisesti verrattuna nuorempaan väkeen. Argumentit puolin ja toisin eivät ole aina vakuuttavimpia ja keskustelu menee usein demonisoinniksi. Huumeita vastustavia haukutaan boomereiksi ja kukkahattutädeiksi ja myönteisiä kantoja esittäviä taas rinnastetaan usein narkkareihin ja jengiläisiin.

Oma kantani on vaihdellut vuosien varrella. Nuorempana suhtauduin dekriminalisointiin kielteisesti ja ajattelin sen lähinnä johtavan käytön ja haittojen lisääntymiseen. Meillä on jo tarpeeksi ongelmia alkoholin kanssa, ajattelin. Suurimman vaikutuksen itseeni teki lukuisien nykyisten ja entisten huumeiden käyttäjien näkemysten kuuleminen. Näistä yksi oli Youtube-videoita huumevuosistaan tehnyt Kokemusten Summa- niminen henkilö. Hänen videonsa kannustivat myös muita huumeiden käyttäjiä kertomaan avoimesti aiheesta, joka on perinteisesti ollu suuri tabu ja häpeän aihe. Huomattavaa Kokemusten Summan videoissa oli, että hän esiintyi videoilla kommandopipo päässään säilyttääkseen nimettömyyden. Pelkona tietysti, että tieto huumeiden käytöstä voisi vaikeuttaa esim. töiden ja kumppanin saantia.

Ensimmäinen itselleni herännyt kysymys oli, hyödyttääkö tämä oikeasti ketään? Miksi huumeiden käyttäjiä ei kannusteta kertomaan kokemuksiin omalla nimellä ja naamalla? Eikö ääni pitäisi antaa juuri niille, jotka ovat nähneet alamaailman ja huumeriippuvuuden kaikessa karuudessaan. He ovat nykyisen vaikenemisen kulttuurin ja kieltolain suurimpia kärsijöitä ja kokemusasiantuntijoita. Nykyinen laki ei auta heitä pääsemään eroon riippuvuudestaan, joka on todennäköisesti alunperin syntynyt tarpeesta saada helpotusta elämän vaikeuksiin. Nykyinen laki sen sijaan pakottaa heidät pitämään asian omana ja ainoastaan kaikkein luotettavimpien henkilöiden tietona.

Ihmiset, jotka nyt menevät kouluihin tekemään huumevalistusta eivät ole koskaan käyttäneet huumeita, ostaneet niitä tai nähneet huumeiden katukauppaa. Heidän varoituksensa perustuvat usein virheellisiin stereotyyppeihin ja ennakkoluuloihin, jotka eivät vastaa todellisuutta. Ne toimivat pahimmillaan vain kiinnostuksen lisääjinä. Kun sitten nuori ensimmäisen kerran kokeilee kannabista opiskelijabileissä eikä joudukaan psykoosimatkalle niinkuin valistuksessa kerrottiin, voi houkutus kokeilla kovempaa kamaa kasvaa.

Kieltolaki ei estä huumeiden päätymistä myyjältä ostajalle niin kauan kuin markkinaa on. Se kuluttaa sen sijaan valtavasti poliisin resursseja käytön ja myynnin valvontaan, jonka voisi käyttää huomattavasti tärkeämpiin asioihin. Se luo rikollisille tulonlähteen, jossa he pääsevät helposti hyväksikäyttämään heikoilla olevia ihmisiä. Koska huumekauppaa käydään kaduilla ja syrjäisillä alueilla, siihen myös liittyy usein väkivaltaa ja jengirikollisuutta. Jengeille huumekauppa voi olla suuri tulonlähde, josta saatavalla rahalla he voivat esimerkiksi hankkia aseita ja rahoittaa muuta rikollista toimintaa, kuten ihmiskauppaa.

Vaikka suhtaudun kannabiksen laillistamiseen myönteisesti, mielestäni Kokoomusnuorten linjaus menee tässä kohtaa liian pitkälle. Pyrkimys laillistaa kaikki huumeet yhdellä kertaa niputtaa kannabiksen kaltaisen melko harmittoman päihteen samaan kastiin erittäin vaarallisten huumeiden kuten heroiinin kanssa. Tällainen linjaus myös pelaa niiden pussiin, jotka väittävät kannabiksen kieltolaista luopumisen olevan kalteva pinta, joka johtaa kaikkien huumeiden sallimiseen ja järjestyneen, lakiin perustuvan yhteiskunnan romahtamiseen. Voi siis käydä perinteinen tapaus, jossa kun yrität saada kerralla kaiken, et saa lopulta mitään.

 

Loppuun tiivistettynä ehdotukseni nykyisen huumausainelainsäädännön korjaamiseksi:

– Laillistetaan kannabis ja sallitaan sen luvanvarainen myynti 18 vuotta täyttäneille.

– Luovutaan kannabiksen käyttörikoksesta ja autetaan ongelmakäyttäjät avun piiriin.

– Nostetaan huumevalistuksen keskiöön ihmiset, jotka ovat kokeneet huumeet ja niiden myyntiin liittyvän toiminnan.

– Lopetetaan molemminpuolinen demonisointi, kuunnellaan näkemyksiä tasapuolisesti.

 

 

+3

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu