Konservatismin puolustuspuhe
Yhdysvaltain korkeimman oikeuden historiallisen aborttilinjauksen jälkeen some on käynyt kuumana ja kaikki pienimpiäkään konservatiivisia näkemyksiä esittävät on ehditty haukkua syvimpään maan rakoon. Avointa keskustelua on näkynyt varsin vähän. Ymmärrettävästi aihe ei puhuta Suomessa niin paljoa, koska aborttilainsäädäntömme on objektiivisesti katsottuna yksi maailman parhaita. Itsellenikään abortti ei ole kysymyksenä ollut kovin mielenkiintoinen, muuten kuin sen moraalisen pohdinnan kautta, jonka abortin salliminen tai kieltäminen eri tilanteissa vaatii.
Oma kantani aiheeseen on, että abortin tulee olla aina viimesijainen keino ja perustelujen on oltava kunnossa. Abortti on ymmärrettävä pahimmillaan lapsen tappamiseen rinnastettavana tekona, eikä esimerkiksi ehkäisykeinona muiden joukossa. Kenenkään ei tule joutua pakotetuksi synnyttämään raiskauksen seurauksena syntyvää lasta eikä uhraamaan omaa henkeään epäonnistuvaan synnytykseen. Silloin jos naiselta evätään oikeus keskeyttää raskaus, hänelle on tarjottava kaikki mahdollinen apu joko lapsen pitämiseen tai adoptioon. Sellainen yhteiskunta, joka pakottaa naiset synnyttämään lapsia, joita he eivät halunneet ja sitten hylkää heidät näiden lasten kanssa tyhjän päälle on kaukana sivistyneestä länsimaasta.
Mutta se aborttikannastani, joka ei ollut edes tämän kirjoituksen pääaihe. Sain motivaation kirjoittaa tämän tekstin luettuani kymmenittäin hyökkäyksiä konservatismia vastaan korkeimman oikeuden päätöksen jälkeen. Konservatismi leimataan pahuudeksi, jääräpäisyydeksi ja vallanhimoksi, mutta aatteen monisävyisyyttä ja tärkeyttä historiallisessa kontekstissa ei pohdita alkuunkaan. Terminä konservatiivi myös harmillisen usein sekoitetaan autoritääriin, vaikka juuri liberaaleiksi itseään julistavat ovat useimmiten niitä, jotka kaikkein kovimmin tahtovat rajoittaa toisten ihmisten oikeuksia ja vapauksia. Myös konservatismissa on omat ongelmansa, erityisesti kun kyseessä on konservatismiksi naamioituva uskonnollinen fundamentalismi, mutta julistaudun silti ylpeästi konservatiiviksi ja tulen puolustamaan aatetta vioistaan huolimatta.
Olen konservatiivi, koska pidän nykymaailmaa kaikista ongelmistaan huolimatta hienona paikkana elää ja olen ylpeä siitä kaikesta, mitä olemme saavuttaneet niin suomalaisina kuin koko ihmiskuntana erittäin synkkien ja raakojen vaiheiden ja uhrausten kautta. Konservatismi ei tarkoita minulle jääräpäistä tarvetta vastustaa kaikkea muutosta tai halua palata yhteiskuntana vuosikymmeniä taaksepäin, vaan ymmärrystä siitä, että nykyinen yhteiskuntamalli ja universaalisti tunnistetut vapaudet ja oikeudet ovat tärkeitä ja säilyttämisen arvoisia. Sen sijaan, että yhteiskunnan kulmakiviä tulee alkaa järisyttämään radikaaleilla muutoksilla, tulee tunnistaa hyvät ja huonot asiat nykyisessä maailmassa ja pohtia näiden kautta, miten voimme sallia mahdollisimman monen ihmisen oikeuksien ja vapauksien toteuttamisen viemättä niitä toisilta. Kun vaaditaan suuria yhteiskunnallisia muutoksia, tulee aina ensin pohtia ovatko ne todella tarpeellisia, vai voidaanko lopulliset tavoitteet toteuttaa niiden rinnalla.
Hyvänä esimerkkinä tästä ovat ihmiset, jotka vaativat sosialismia ratkaisuna ilmastonmuutokseen ja liikakulutukseen. Sosialismi oli 1900-luvun alkupuoliskon uudistusmielisten vastaus äärikapitalistiselle maailmalle, jossa työläisellä ei ollut juurikaan oikeuksia tai mahdollisuuksia vaikuttaa työoloihinsa. Nuoria miehiä parhaassa iässään lähetettiin sotimaan eliitin puolesta ilman mitään todellista syytä. Tietenkään sosialismi ei ratkaissut mitään näistä ongelmista. Päinvastoin se loi yhteiskuntia, jotka olivat suoranaisia helvettejä maan päällä. Ihmiset pakotettiin valtion toimesta pakkotyöhön kommunistisen utopian luomiseksi, erimieliset vaiennettiin väkivalloin ja ne yhteiskunnalliset ongelmat, joita sosialismin mukamas piti korjata vain moninkertaistuivat. Myös tällöin radikaaleille aatteille oli olemassa vastustajansa, he oman aikansa konservatiivit, jotka uskoivat vaikeista ajoista huolimatta maltilliseen muutokseen ja asioiden korjaamiseen hiljalleen valtavien yhteiskunnallisten mullistusten sijasta. He olivat niitä, jotka yleensä saivat lopulta tuta uudistusmielisten kovimman raivon. Heidät leimattiin milloin valtion vihollisiksi, milloin vastavallankumouksellisiksi ja milloin fasisteiksi.
Näin tapahtuu valitettavasti myös nykypäivän konservatiiveille, joita leimataan rasisteiksi, naisvihaajiksi, natseiksi ja uskovaisiksi hihhuleiksi ilman mitään syytä. Ihmisiä, jotka eivät hyväksy kaikkia woke-yhteisön ja radikaalivasemmiston vaatimuksia, leimataan automaattisesti yhteiskunnan vihollisiksi. Monesti tämä johtaa naurettaviin tilanteisiin, joissa esimerkiksi BLM-liikettä kritisoivat mustat ihmiset leimataan rasisteiksi tai intersektionaalista feminismiä kritisoivat naiset partiarkaatin palvojiksi. Kaiken tämän tarkoituksena on tietysti tietysti demonisoinnin avulla sysätä muutosta vastustavat voimat pois uudistusmielisten tieltä. Mutta kuten historia kerta toisensa jälkeen on osoittanut, muutos ei ole automaattisesti hyvästä ja erityisesti liian nopea ja hallitsematon muutos on usein äärimmäisen vaarallista. Konservatismissa ei ole mitään hävettävää, se on päinvastoin erittäin suotavaa. Mutta on myös suotavaa kyseenalaistaa ihmiset, jotka esittävät vähemmistöjen ihmisoikeuksien poistamista ja epäinhimillisen kovia rangaistuksia itselleen epämieluisista asioista ja sitten puolustautuvat kertomalla olevansa vain konservatiiveja.
Kiitos lukijalle! Kerro ihmeessä alla miksi olet tai et ole konservatiivi ja mitä mieltä olet kyseisestä aatteesta.
juuri liberaaleiksi itseään julistavat ovat useimmiten niitä, jotka kaikkein kovimmin tahtovat rajoittaa toisten ihmisten oikeuksia ja vapauksia.
—————————————
🙂
Ilmoita asiaton viesti
Konservatismi leimataan pahuudeksi, jääräpäisyydeksi ja vallanhimoksi
———————————
Heittelet vain yleistyksiä ja yrität provosoiva. Konservatismi on vanhanaikaisuutta missä vastustetaan ihmisoikeuksia uskonnon ja oman ideologiansa tähden välittämättä moraalista. Jokaisella aikakaudella on uudistusten vastustajia mutta he tulevat aina häviämään. Niin kävi uskonnollisen vallan puolustajille, naisten äänioikeuden vastustajille, seksuaalisen tasa-arvon vastustajille jne. Listaa voisi jatkaa vaikka kuinka. USA:ssakin enemmistö kansasta vastustaa Korkeimman Oikeuden päätöstä mutta siellä demokratia ei toimi niin kuin pitäisi.
Ilmoita asiaton viesti
”Konservatismissa vastustetaan ihmisoikeuksia”
Jos olisit vaivautunut lukemaan tekstin ajatuksen kanssa, tein siinä aika selväksi, että olen aina maltillisille uudistuksille avoin.
Ilmoita asiaton viesti
Jos olisit vaivautunut lukemaan tekstin ajatuksen kanssa, tein siinä aika selväksi, että olen aina maltillisille uudistuksille avoin.
————————————-
Tekstisi on epälooginen ja sisältää ristiriitaisia väittämiä. Ja mitä ylipäätään tarkoitat ”maltillisella uudistuksella”?
Ilmoita asiaton viesti
Mainitsetko jotain näistä ristiriitaisista väittämistä?
Tarkoitan maltillisilla uudistuksilla muutoksia, jotka tehdään harkiten ja avoimen keskustelun kautta, jossa jokainen saa tasavertaisesti ilmaista mielipiteensä muutoksista ja niiden seuraamuksista.
Ilmoita asiaton viesti
Tarkoitan maltillisilla uudistuksilla muutoksia, jotka tehdään harkiten ja avoimen keskustelun kautta, jossa jokainen saa tasavertaisesti ilmaista mielipiteensä muutoksista ja niiden seuraamuksista.
———————————–
Tämä ei valaise asiaa pätkän vertaa. Mutta jos vastustat saman sukupuolen välisiä avioliittoja niin siitä voi tehdä sen johtopäätöksen, että aika jyrkän konservatiivinen sinä olet vaikka muuta väität.
Ilmoita asiaton viesti
Jankkaat nyt samaa asiaa uudelleen ja uudelleen, jonka olen jo selittänyt useasti. Vaihda levyä tai tämä keskustelu saa loppua tähän.
Ilmoita asiaton viesti
Jankkaat nyt samaa asiaa uudelleen ja uudelleen
—————————–
Yritän vain tarkentaa mitä oikein yrität sanoa mutta aika toivotonta siitä on selvää ottaa.
Ilmoita asiaton viesti
Jos sinulle tuottaa vaikeuksia ymmärtää lapsen tasolle yksinkertaistettuja kuvauksia, niin tässä keskustelussa ei varmaan ole paljoa edellytyksiä edetä mihinkään.
Ilmoita asiaton viesti
Ongelma on että konservatiivit eivät tee, ehkä myöskään eivät halua tehdä pesäeroa taantumuksellisiin
Ilmoita asiaton viesti
”…tulee tunnistaa hyvät ja huonot asiat nykyisessä maailmassa ja pohtia näiden kautta, miten voimme sallia mahdollisimman monen ihmisen oikeuksien ja vapauksien toteuttamisen viemättä niitä toisilta”
Tästä ovat varmaankin kaikki samaa mieltä. Kirjoittaja kuitenkin vaikuttaa näkevän konservatismin vaihtoehtona lähinnä vain kommunismin pakkotyöleireineen. Ja sitten kun pyritään edistämään niitä yksilön vapauksia, esimerkkeinä vaikkapa sukupuolineutraali avioliitto tai aborttioikeus, jarruttajat yleensä löytyvät konservatiivien leiristä.
Ilmoita asiaton viesti
Valitettavan moni ei ajattele noin, vaan pyrkii nimenomaan lisäämään toisen ryhmän oikeuksia vieden niitä samalla toiselta ryhmältä pois. Esimerkkinä tästä sukupuoli- ja muut kiintiöt. Käytin kommunismia esimerkkinä radikaalista muutoksesta, jonka piti tuoda paljon hyvää, mutta joka vain tuhosi miljoonien ihmisten elämän. Jostain syystä edelleen on ihmisiä, jotka uskovat kommunismin ratkaisevan nykypäivän ongelmat.
Yksilön vapauksista puhuttaessa taas nuo mainitsemasi asiat eivät ole niin mustavalkoisia kuin kuvittelet. Avioliitto on perinteisesti miehen ja naisen välinen ja abortissa on aina kyse lapsen tappamisesta. Siksi myös niiden vastustaminen on täysin perusteltua.
Ilmoita asiaton viesti
Valitettavan moni ei ajattele noin, vaan pyrkii nimenomaan lisäämään toisen ryhmän oikeuksia vieden niitä samalla toiselta ryhmältä pois.
. Avioliitto on perinteisesti miehen ja naisen välinen ja abortissa on aina kyse lapsen tappamisesta. Siksi myös niiden vastustaminen on täysin perusteltua.
———————————
Mitä se sinulta on pois jos homot saavat mennä naimisiin?
Ilmoita asiaton viesti
En sanonut vastustavani homoliittoja, vaan sanoin että niiden vastustaminen on perusteltua. Avioliitto on tarkoitettu miehen ja naisen väliseksi ja kirkon tulee aina noudattaa toiminnassaan Raamatun sanaa. Se, että jotkut pahoittavat tästä mielensä ei vielä riitä minusta perusteluksi muuttaa asiaa.
Ilmoita asiaton viesti
En sanonut vastustavani homoliittoja, vaan sanoin että niiden vastustaminen on perusteltua.
————————————-
pitäisikö SINUN mielestäsi homoliitot sallia vai ei? Se ei ole vielä minulle selvinnyt.
Ilmoita asiaton viesti
Tämä ei liity alkuperäiseen kirjoitukseeni enää mitenkään, mutta minulla ei ole kantaa homoliittoihin puolesta tai vastaan koska asia ei kosketa minua millään tavalla. Mielestäni perustelut homoliittojen vastustajilla ovat yleensä paremmat kuin niiden puolustajilla.
Lopetatko nyt tästä asiasta jankkaamisen ja keskustelet aloitustekstistä? Et ole vieläkään edes kertonut mitä ne mainitsemasi ”ristiriitaiset väittämät” ovat.
Ilmoita asiaton viesti
Niin, mehän keskustelemme tässä konservatismista koko ajan mikä on koko blogin ydinasia otsikkoa myöten joten en ymmärrä mitä oikein tarkoitat?
Ja kommenttisi on oikein hyvä esimerkki ristiriitaisesta väittämästä. Sanot, ettei sinulla ole kantaa homoliitoihin ja heti perään sanot homoliittojen vastustajilla olevan paremmat perustelut. Siinä nyt heti yksi ristiriita.
Olen huomannut teillä konservatiiveilla olevan ihan yleisestikin perin huono ymmärrys mitä asioiden perustelemisella tarkoitetaan.
Ilmoita asiaton viesti
Eiköhän nyt tehdä Juha niin että korkki kiinni, nukkumaan ja huomenna töihin.
Ilmoita asiaton viesti
Eiköhän nyt tehdä Juha niin että korkki kiinni
————————————-
Ajattelit sitten lopettaa keskustelun loukkaamiseen kun et kyennyt antamaan vasta-argumenttia. Huomaan, että teit saman myös tuolla toisessa kommentissa.
Ilmoita asiaton viesti
Ei tällä Makkosella ole korkki auki.
Hän vain trollaa ja jatkaa vaikka maailman tappiin.
Ilmoita asiaton viesti
Argumenttien loppuessa mennään loukkaamisen linjalle. Antaa aina huonon kuvan keskustelusta tai oikeammin hyvän kuvan henkilön kyvyttömyydestä keskustella.
Ilmoita asiaton viesti
Kirkko eikä Raamattu määritä maallista oikeudenmukaisuutta. Historiallisesti avioliitto on ollut kaupankäyntiä. Suosittelen perehtymään avioliiton historiaan ja miten eri kirkot ja uskonnot ovat siihen suhtautuneet aikojen saatossa, koska tuo kirjoittamasi ei ole totuus.
Ilmoita asiaton viesti
J.M:”Mitä se sinulta on pois jos homot saavat mennä naimisiin? ”
Tarkoitatko että esim. minun pitää hyväksyä kaikki ”mikä ei ole minulta pois?”
Ilmoita asiaton viesti
Tarkoitatko että esim. minun pitää hyväksyä kaikki ”mikä ei ole minulta pois?”
—————————–
Kyllä. Muutoin olisit perin moraaliton ihminen. Tuskin itsekkään haluaisit muiden ihmisten puuttuvan omiin henkilökohtaisiin asioihisi jotka eivät muille kuulu.
Ilmoita asiaton viesti
J.M:”Kyllä”.
Pakko liittyä siihen sankkaan joukkoon, joka uskoo ettei tuo asentosi tee oikein hyvää ajatustoiminnallesi.
Ymmärrät kait nyt kuitenkin, että yksittäisellä ihmisellä voi olla lukematon määrä asioita mitkä ei suoranaisesti ole ”häneltä pois”, muttei hänen silti tarvitse niitä hyväksyä. En nyt viitsi alkaa luetella niitä, koska tästä netistä voi loppua tila kesken.
Ilmoita asiaton viesti
Ymmärrät kait nyt kuitenkin, että yksittäisellä ihmisellä voi olla lukematon määrä asioita mitkä ei suoranaisesti ole ”häneltä pois”, muttei hänen silti tarvitse niitä hyväksyä. En nyt viitsi alkaa luetella niitä, koska tästä netistä voi loppua tila kesken.
——————————-
Näitä sinunlaisia ihmisiä jotka puuttuvat toisten ihmisten yksityisiin asioihin kutsutaan konservatiiveiksi.
Ilmoita asiaton viesti
J.M:”Näitä sinunlaisia ihmisiä jotka puuttuvat toisten ihmisten yksityisiin asioihin kutsutaan konservatiiveiksi. ”
Minulle nyt kokolailla se ja sama miksi minua kutsut, mutta ihmettelen siltikin että missä olen esim. tässä ketjussa puuttunut ihmisten yksityisiin asioihin? Jos et sitten tarkoittanut sitä kun epäilin pääkoppasi tilaa ja asentosi vaikutusta siihen.
Ilmoita asiaton viesti
ihmettelen siltikin että missä olen esim. tässä ketjussa puuttunut ihmisten yksityisiin asioihin?
———————————
Edellisessä kommentissa puolustit konservatiivien politiikka näin:
”Ymmärrät kait nyt kuitenkin, että yksittäisellä ihmisellä voi olla lukematon määrä asioita mitkä ei suoranaisesti ole ”häneltä pois”, muttei hänen silti tarvitse niitä hyväksyä”
Ei tässä nyt mitään epäselvää jäänyt. Ja tuon pään rääpimisen voisit jättää pois ja pitäytyä asia argumenteissa, kiitos.
Ilmoita asiaton viesti
Sinähän väitit että libikset haluaa rajoittaa ihmisten vapauksia. Itse haluat kieltää homoilta avioliitot.
Epäloogista.
Ilmoita asiaton viesti
Mielestäni vastauksesi on ristiriitainen. Nimittäin, eihän minun vapauteni tai oikeuteni pienene vähääkään, jos toisaalla Jens ja Hans (nimet keksitty) päättävät mennä naimisiin. Eivät sinunkaan. Kuten eivät siitäkään, jos joku päätyy aborttiin. Aborttipäätös kuuluukin vain ja ainoastaan sille naiselle, joka alkiota kantaa. Harva niitä kevytmielisesti tekee, eikä heidän leimaamisensa murhaajiksi edesauta heidän tilannettaan lainkaan, semminkin kun ketään ei murhata.
Ilmoita asiaton viesti
Kummassakin ”oikeudessa” on alla kaikkein heikomman oikeus.
Ilmoita asiaton viesti
Konservatiivisuutta todella on monen sorttista, ja jotkut konservatiivit voivat olla melko tinkimättömiäkin humanisteja. Tästä syystä en pidä konservatismia sellaisenaan vastustajani. Hiljan edesmennyt sotaivalidi-isäni oli varsin konservatiivinen ajatuksissaan. Viimeisinä vuosinaan hän toisti useita kertoja, että ei ollut henkeään alttiiksi antamassa kovissa paikoissa siksi, että hänenkaltaistensa nimissä nykyaikana uhottaisiin maahanmuuttajia tai seksuaalivähemmistöjä vastaan. Osoite siitä, mitä konservatiiviryhmiä hän tuolla tarkoitti, lienee jokseenkin selvä.
Ongelma useimmiten on siinä, että konservatiiviset arvot ja valtarakenteet ylläpitävät sellaisenaan nykyaikaan sopimattomia elementtejä, kuten naisten tai monien vähemmistöjen oikeuksien vastustamista. Kun puhumme uskonnollisesta konservatismista, se sisältää useimmiten omituisia käsityksiä siitä, että kaksi vuosituhatta sitten ajatelluksi väitetyt asiat määrittäisivät tämänkin päivän ihmisten elämää – kyse tässä on yleensä oman ajattelun projisoinnista lukemattomia sekavia eri ajatuskulkuja sisältävistä lähdeteksteistä.
Äänekkäin konservatismi, jonka näemme tänä päivänä Suomessa, täyttää pääosin nämä tuntomerkit. Amerikasta ja itänaapuristamme näemme, minkälaiseen tolkuttomuuteen se voi viime kädessä johtaa.
Näistä syistä käytän paljon omaa aikaani kuvaamieni konservatiivisten ajatusten leviämisen vastustamiseen.
Ilmoita asiaton viesti
Suosittelisin kuitenkin blogistille tutustumaan mitä eroa on kommunismilla jota toteuttettiin NL:a ja demokraattisella sosialismilla, sosialidemokratialla, jota on toteutettu mm. pohjoismaissa hyvällä menestyksellä. Konservatismi, jota voi hyvällä syyllä kutsua myös taantumuksellisuudeksi on yksi yhteiskunnan kehityksen suurimpia jarrua. Perinteistä on hyvä pitää kiinni, mutta se on aivan eri asia kuin konservatiivisuus
Ilmoita asiaton viesti
Wikipediasta kaksi kappaletta: ”Suomalainen konservatismin synty poikkeaa pohjaltaan huomattavasti kansainvälisistä aatetovereistaan. Suomalaisen konservatismin aatemaailma on perustaltaan talonpoikainen, voimakkaan luterilainen ja kansallinen. Suomalainen konservatismi on edustanut suomenkielistä syrjittyä väestöä, joka on pyrkinyt säätykierrossa ylöspäin.
Suomalainen konservatismi muodostui perityn vallan edustajaksi vasta maan itsenäistymisen jälkeen, joskaan tuolloinkaan sen asema ei ole ollut poliittisesti hallitseva. Konservatiivit säilyttivät omaksumansa linja kansallisena ja isänmaallisena ryhmänä, jonka merkitys Suomen itsenäisyyden toteuttajana ja puolustajana on ollut merkittävä. Suomalainen konservatismi on kansakokonaisuutta puolustava liike, mutta sen keskeisenä ongelmana on yhdistää keskenään yrittäjän ja palkansaajien erilaiset edut.”
**** ****
Itse ajattelen niin, että tarkasti ottaen konservatismi ja sen vastavoima radikalismi ovat käsitteinä haitallisia.
Ne edustavat aristotelista maailmankäsitystä: asioita tarkastellaan yhdestä näkökulmasta.
– minusta parempi on einsteinilainen maailmankäsitys myös sosiaalisen konstruktionismin alaisiin ilmiöihin.
Se tosin vaatii sellaisen kyvyn abstraktiotasoon, etten sitä löydä ajatushautomoiden papatuskoneilta tyyliin aaltolat ja muut. Ja ani harva yliopiston professori kykenee siitä ”suhteellisuuksien avaruudesta” argumentoimaan väitteitään sosiaalitieteiden alueella.
– tai sitten olen yksinkertaisesti väärässä kuten huutavat äänet korvessa useimmiten ovat 🙂
Ilmoita asiaton viesti
Mutta toisaalta… kannatetut aatteet, opit, ismit jne… vaativat aina kantajaansa kiinnittämään mielensä rakenteiseen pysyvyyden tukirakenteita – niitä kutsutaan arvoiksi ja ismeiksi!
Jopa sosiaalisen konstruktionismin maailma etenee kuitenkin menojaan ja kehitys kulkee spiraalina. Tiettyyn arvostoon kiinnittynyt ihminen on sen vuoksi jossakin ajassa konservatiivi ja toisessa radikaali.
Ilmoita asiaton viesti
Jos ihan yleisesti ajatellaan, niin konservatiivisuus on vähintäänkin jotenkin toimivan järjestelmän tukemista, kun uudistusmielisyys taas voi kannattaa täysin toimimatontakin järjestelmää. Esimerkkinä kommunistinen vallankumous.
Ilmoita asiaton viesti
No ammattiliitot ovat osa vakiintunutta järjestelmää. Ammattiliitojen tukeminen sitten konservatismia.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllähän ammattiliitot ovat perinteisen ja toimivaksi osoittautuneen järjestelmän kannattajia.Näkynyt moitteita, etteivät uskalla hypätä uusiin rattaisiin. Ei nyt kuitenkaan tarkoita, että konservatiivinen työnantaja olisi ammattiliittojen innokkain kannattaja.
Ilmoita asiaton viesti
Mutta jos konservatiivi säilyttää se säilyttää. Säilyttää ( ja suojelee) esim niitä demokratian erityispiirteitä ja vahvuuksia ja erityispiirteitä jotka ovat häntä itseään kannattanut. On vastuullinen Suomen Luonnon suhteen ja hillitsee egoismiaan ja shovinismiään. Ei vaadi muilta mitä ei itseltään vaadi jne.
Netissä on kiertänyt artikkeli totuudkäsityksistä Venäjällä tai venäläisessä kulttuurissa. Niitä oli kolme. Todellisella demokraatilla on vain yksi. Hän pyrkii rehtiin peliin koska se on sakramentti. Epädemokraattisesti suuntautunut on sielultaan venäläinen. Hyväksyy manipulaation ja valepropagandan. Rakastaa hierarkioita.
Ilmoita asiaton viesti
Ei konservatismi meillä ole sama asia kuin vaikkapa USA:n raamattuvyöhykkellä, Iranissa tai Putinin Venäjällä.
Suurin osa suomalaisista konservatiiveiksi itsensä mieltävistä on tosiasiassa hyvin maltillisia konservatiiveja kuten itsekin. Esim. abortti ei herätä tunteita, jokin Pride ei hetkauta juurikaan, naisten oikeudet ja sukupuolten tasa-arvo ovat itsestäänselvyyksiä. Huumeiden dekriminalisaatioon/vapauttamiseen suhtaudutaan kielteisesti ja useimmat konservatiiveista arvostavat ja kuuluvat kirkkoon sekä pitävät varusmiespalvelusta perusteltuna. Maahanmuutto ei sekään useimmissa herätä suuria intohimoja, koska lähtökohtaisesti ymmärretään sen tarpeellisuus, toki useimmat korostanevat, että töitä on tehtävä ja yhteiskuntaan kuuluu sopeutua.
Sitten voi olla joitakin hyvinkin henkilökohtaisia kantoja, kuten vaikkapa tatuointien vierastaminen meikäläisellä.
Ero lienee valtaisa suomalaisen normikonservatiivin ja vaikkapa amerikkalaisen God and Guns-tyypin välillä.
Ilmoita asiaton viesti
Tämä on hyvä avaus ajankohtaiseen aiheeseen.
Kun konservatismi krisiityy yhä enemmän, konservatiivien on hyvä alkaa keskustelemaan keskenään.
Suomalainen talonpoikaisuuteen nojaava konservatismi ei tunne minkäänlaista henkistä sukulaisuutta persujen dekadentin konservatismin kanssa.
Ilmoita asiaton viesti
Oma konservatiivius rajoittuu lähinnä siihen, että ”älä riko ehjää”. Mutta jos olemassa oleva on rikki ja ollaan menossa katastrofiin, sitä pitää alkaa korjaamaan. Pidän muutosta välttämättömänä, joillakin muutoksilla on kiire mutta en nyt mitenkään erityisen innolla halua mullistuksia jotka voivat epäonnistua.
Tai että pidetään hengissä kulttuuriperintöä että yhteyttä menneisyyteen löytyy. Toivon että perinteisiä suomalaisia juhlapäiviä palautetaan omille paikoilleen.
Aborttikysymyksessä Suomen nykyinen tapa on minusta hyvä. Että pitää tehdä tarpeeksi ajoissa jos tekee, silloin kun se on vielä vain kasa kudosta. Se on mielestäni eettisesti parempi kuin perinteinen tapa synnyttää ja jättää uhrikivelle suden suuhun.
Sellainen arvokonservatiivisuus taas on saatanasta.
Ilmoita asiaton viesti
Oliko se niin että Suomessa on raja jossain 24 viikon tienoilla?
Kun vielä nuoremmat sikiöt on keskenmenon jälkeen pystytty hoitamaan ja heistä on tullut täysin terveitä ihmisiä.
Ilmoita asiaton viesti
”Lain mukaan raskaus voidaan naisen pyynnöstä keskeyttää ennen 12. raskausviikkoa, jos lapsen synnyttäminen ja hoito olisi kohtuuton rasitus, lapsi on saanut alkunsa raiskauksesta, äiti on yli 40-vuotias tai alle 17-vuotias, naisella on jo neljä lasta tai jos sikiön epäillään olevan vammainen. Myöhempään raskaudenkeskeytykseen tarvitaan aina Valviran myöntämä lupa, joka voidaan myöntää äidin nuoren iän, sikiöpoikkeavuuden tai muiden painavien syiden perusteella. Viimeinen takaraja on 20. raskausviikko, sikiöpoikkeavuuden kohdalla 24. raskausviikko. Takarajan suhteuttamiseksi, nuorin tunnettu eloonjäänyt keskonen syntyi 21. raskausviikolla.”
https://fi.wikipedia.org/wiki/Abortti_Suomessa#Raskauden_keskeytyksen_edellytykset
Keskenmeno tarkoittaa sitä että sikiö kuolee kohtuun ennen 22. raskausviikkoa.
Ilmoita asiaton viesti
Perinteiset juhlapäivät yms vaativat koko ajan päivitystä jotta pysyvät elossa. Esim juhannus joka liittyy voimakkaasti luontoon ja säihin. On falskia olla päivittämättä sitä niihin realiteetteihin joissa elämme.
Sitäpaitsi jokainen jolla on a. ollut omat vanhemmat tai muu oma perhekuvio 2. On yhteyttä jonkinlaiseen jälkikasvuun tietää että perinteitä kannattaa uudistaa jos ylipäätään haluaa niitä toteuttaa.
On valhehömppää kanseloida kaikki uudistukset joita perinteisiin tehdään. Tietoista valhehömppää.
Kuka kehtaa valita tekopöyristymisen keinokseen? No jotkut jotka kutsuvat itseään konservatiiveiksi koska sana kuulostaa hienolta. Tosiasiassa he ovat kyynisiä vulgaristeja.
Ilmoita asiaton viesti
Kannatan Karnaatun näkemyksiä, joskaan en ymmärrä, miksi muita perinteisiä juhlapäiviä täytyisi pitää jotenkin pyhempinä kuin pääsiäistä, helatorstaita ja helluntaita.
Erityisen koomista on, että helatorstai piti palauttaa lauantailta torstaiksi, vaikka sitä on vietetty esimerkiksi 5. toukokuuta (2016) tai 2. kesäkuuta (2011).
Ilmoita asiaton viesti
Minä nyt tarkoitin vaikka Ukon juhlaa.
Ilmoita asiaton viesti
Hieno määritelmä konservatiivisuudesta, muutenkin hyvä kommentti, mutta tiedätkö Matti, kun illalla laitoin tänne kuuden entisen Planned Parenthoodin työntekijän tekstiä, en sentään kuvia kuitenkaan, tuli sen verran ahdistava olo, että oli pakko poistaa koko juttu, koska tiedän asian aiheuttavan ehkä kovankin syyllisyyden ja hädän joissakin naisissa.
Niissä kuvissa näkyi abortin koko karmeus, joka ei yleensä tule edes niiden tekijöiden silmiin. Mutta enpä tätä sen enempää, ettei ala taas painaa tuo myötätunnon tuska. Se vain on niin, että abortista on alettava puhumaan sen oikealla nimellä, jota nyt en tässä kuitenkaan sano.
Ilmoita asiaton viesti
Abortti.
Ilmoita asiaton viesti
Lukekaa koko ketju, mieluummin kahteen kertaan.
https://twitter.com/SJohnsdottire/status/1540797614945439744
Ilmoita asiaton viesti
Samat veijarit mellestävät kaduilla halutessaan aselakien kiristämistä, koska niin monet lapset kuolevat ammuskeluissa mutta abortin puolesta koska heitä ei kiinnosta se, että niin monet ihmisalkiot kuolevat abortoituina.
Ilmoita asiaton viesti
Tämähän liittyy kysymykseen: Saako epätoivotut lapset tappaa?
Ilmoita asiaton viesti
Peruskysymys voisi olla että mitä voimme tehdä ettei olisi epätoivottuja lapsia.
Rikkaat republikaaniherrat kyllä järkkäävät abortit turvallisesti jatkossakin.
Kiellossa vain tehdään köyhirn elämä vaarallisemmaksi ja kurjemmaksi. Ja se on tarkoitus koko aborttilain kiristyksellä.
Ilmoita asiaton viesti
Rikkaat voivat hakea jatkossakin abortin. Köyhillä menee 100 dollaria päivässä crackiin, joten siinä ei tietenkään rahaa riitä muuhun.
Kuten Suomessa. Lapselle ei voi antaa 10 euroa luokkaretkeen kun pitää ostaa 24 tölkkiä keppanaa ja kartonki tupakkaa.
Ilmoita asiaton viesti
Kuvailemiesi suomalaisten lapsien eteen eivät abosrtinvastustajat halua tehdä mitään paitsi syyllistää kaikki köyhiä huonosta vanhemmuudesta. Räsäsen &,co ansiosta lasten saannista tulee Suomessa keskiluokan ylellisyyttä.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä tuossa Turpeisen kommentissa on totuuden siemen. Vaikkapa tuon luokkaretkirahan osalta. Ns. roskaväki (pahoittelen sanaa, mutta en ala monimutkaisesti selittämään) käyttää niukkoja varojaan tupakkiin ja kaljaan. Tai USA:ssä sitten crackiin.
Todettakoon nyt vielä se, että koulujen retkien tulee olla ilmaisia, leirikouluun tms. saa rahaa kerätä
Ilmoita asiaton viesti
Ja siinä teidän kertomuksessa pitää köyhiä rangaista pakottamalla heitä synnyttämään enemmän lapsia.
Esim Fas-oireisia lapsia. https://www.kaypahoito.fi/nix00350
Ilmoita asiaton viesti
Fas- lapsia syntyy siten että Janna köyrii kännissä ilman ehkäisyä Jamin kanssa. Janna ei humalaltaan muista käydä neuvolassa ennen kuin raskauden keskeyttäminen on liian myöhäistä. Lapsi syntyy, mutta niin kännissä, että hänen vieroitusoireitaa joudutaan hoitamaan pitkän aikaa. Lapsen fas ei johdu yhteiskunnasta, porvareista eikä persuista vaan yksinomaan Jannan viinan/ huumeiden himosta.
Ilmoita asiaton viesti
Mitä tarkoitat? Pakottamalla heitä synnyttämään enemmän lapsia???
Kukaan ei pakota synnyttämään, ehkäisyä tarjotaan monin paikoin nuorille aikuisille ja abortin saa ihan riittävän helposti. Tolkun ihminen on sellainen, joka suunnittelee lisääntymistä, mutta ikävä kyllä köyhissä (sinun käyttämäsi sama) on paljon niitä, jotka eivät asiaa mitenkään mieti. Lapsia tehdään useiden vaihtuvien kumppanien kanssa ja eväitä vanhemmuuteen ei välttämättä ole. Toki myös hyvätuloisissa toimitaan näin, mutta vähemmän.
Jos itse ajaa elämänsä umpisolmuun kännäämällä, vieroksumalla työtä ja koulutusta ja vähät välittää ehkäisystä tai päihteidenkäytöstä raskausaikana, niin sekö nyt on lähtökohtaisesti yhteiskunnan tai konservatiivisten setämiesten vika? Miten olisi vastuunotto?
Ilmoita asiaton viesti
Minulla on eri kuva köyhistä. Minusta sinun kuvasi on stereotyyppinen ja halveksiva. Köyhät eivät luultavasti saa enempää lapsia kuin keskiluokkaiset. Esim lestadiolaiset eivät ole köyhiä. Jotkut maahanmuuttajat saattavat olla sekä lapsirikkaita että köyhiä mutta heihin taas ei tässä ketjussa esitetyt köuhyysstereotypiat päde.
Jos lailliset abortit evätään niin käytännössä pakotetaan synnyttämään tai hakeutumaan huonoille puoskareille. Ja se pakko kohdistuu vain köyhiin.
Ilmoita asiaton viesti
Suomessa ei ole pelkoa aborttilainsäädännön kiristämisestä. Muutamilla hihhuleilla ei ole laajaa kannatusta eikä sitä tässä asiassa tule, joten meillä ei köyhillä ole tässä mielessä mitään uhkaa.
Mutta oma pointtini oli toinen eli hälläväliä-elämäntavan ja köyhyyden yhdistelmä. Ikävä kyllä siihen on törmännyt yllättävän monesti omassa työssäkin. Toki on myönnettävä, että selkeästi pienituloisten joukossa on myös paljon vastuullisia ihmisiä ja perheitä. Heitä nähdäkseni yhdistää sekä oma kouluttuneisuus että jälkikasvun koulutuksen arvostus.
Ilmoita asiaton viesti
Hihulius ei estä poliittisen vallan kähmintää, ei sinne päinkään.
Ilmoita asiaton viesti
?
Ilmoita asiaton viesti
Sanoit että Suomeen ei tule aborttitiukennuksia koska vain muutama hihhuli niitä ajaa.
Ilmoita asiaton viesti
No niin kirjoitin. Eivät meillä nämä hihhulit saa mitään merkittävää kannatusta ja jos vihjaat, että jollakin poliittisella lehmänkaupalla yritetään saada aikaan rajoituksia aborttioikeuteen, niin silloin on kyllä maailman kirjat sekaisin.
Ilmoita asiaton viesti
Ne ovat sekaisin.
Ilmoita asiaton viesti
Eikös te ole vähän toisella asialla?
Että lapsia ei tulisi ollenkaan vaan ne abortoitaisiin pois.
Kun ei ole rahaa ehkäisyyn vaan se käytetään keppanaan ja huumeisiin.
Ilmoita asiaton viesti
Lue nyt mitä Turpeinen kirjoittaa ja mieti miltä kuulostaa.Turpeinen jos joku puhuu aborttien puolesta.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä meillä tuloerot ovat todella epäkristillistä luokkaa. Meillä on niin kahden kerroksen väkeä, enkä kiellä etteivätkö toiset puurra pyöreitä päiviä, ja pistävät kaikkensa opiskeluun etc. Mutta alipalkatut eivät koskaan pääse siitä kuumasta kerrostalokopperostaan viileimpiin olosuhteisiin. Ero työllä ja työllä on niin suuri, sekä sen arvostuksella että palkkauksella.
Ilmoita asiaton viesti
Solukasa ei ole lapsi. Kuinka pitkälle ihmisyksilön alkuun tulee kaivautua, että päästään ihmisoikeuskysymykseen? Miehen siittiösoluihin? Entä sitä ennen?
Ihmisoikeus oman hengen ja ruumiin koskemattomuuteen ja itsemäärämisoikeuteen kuuluu kaikille. Valitaan vaihtoehto, joka aiheuttaa vähiten kärsimystä elämässä.
Ilmoita asiaton viesti
Eilisten kuvien perusteella, joita oli Liisa vaikea katsoa, voin sanoa, että eräänkin abortissa käyttyn poistomenetelmän jälki, jota käytetään raskauden tietyssä vaiheessa, en muista menetelmästä käytettyä lyhennettä, olikohan vaihe keskikolmannes, – toimenpiteen jälkeen sikiö on todella, – en voi sanoa, mihin verrattavaa – möyhennettyä kudosta, ja siellä seassa sitten lateraalisesti ehjäksi jääneitä, kirkkaita ruumiinosia; jalkoja ja käsiä, varpaineen ja ylös kohotettuine peukaloineen.
Kauheata!
Ilmoita asiaton viesti
Missourissa käsitellään nyt lakiehdotusta, jolla kiellettäisiin kohdun ulkopuolisen raskauden keskeyttäminen (eli käytännössä usein tapettaisiin äitikin sataprosenttisen varmasti kuolevan alkion lisäksi).
Turpeiset eivät elä tällä planeetalla.
Ilmoita asiaton viesti
Ikävää että Turpeiset elävät tällä planeetalla. Joku heistä on tehnyt töitä sosiaali- ja terveystoimessa jokseenkin 35 vuotta ja ihmetellyt, ettei kenelläkään ole niin vähän raha, ettei sitä riittäisi kaljaan ja tupakkiin.
Ilmoita asiaton viesti
Silloin kai näit lastensuojelun tarpeen? Se on ihan hyvä että kiinnostaa. Abortin vastustajia ei kiinnosta.
Ilmoita asiaton viesti
Juu, tapasin ison joukon sinilappalaisia, jotka jarruttivat kaikkia toimia koska heidän mielestä ensin on muutettava yhteiskunnan epätasa-arvoisuutta.
Ilmoita asiaton viesti
Jaaha. Joku minun sanani tai lauseeni siis herättää sinussa vihaa ja huonoja muistoja. Niin paljon että annat mennä ohi aiheen.
Kuitenkin tulet antaneeksi kasvot konservatiiveiksi itsensä määrittäville. Annat niille vihaisia piirteitä ja muuta mistä ei voi ( minun mielestäni) ylpeillä.
Mistä konservatiivit rakentavat sen itseluottamuksensa?
Ilmoita asiaton viesti
Hupaisaa kuulla terveisiä muinaisajoilta. Itse olen 67-vuotias. Satojen tuttujeni joukosta tulee mieleen pari tupakoijaa. Mutta kyllä sellainen tapa kai oli vanhempieni nuoruudessa yleinen. Ihmettelen, että konservatiivi Turpeinen ei halua sellaista takaisin.
Ilmoita asiaton viesti
Vuorela, et usko itsekään sitä, että konservatiivinen maailmankatsomus nostalgisoisi vain ”vanhoja hyviä aikoja”.
Tupakanpolton yleinen paheksunta on mitä toivottavin ilmiö eikä sitä voida katsoa konservatismi/liberalismi-akselilta.
Ilmoita asiaton viesti
Yhdysvaltain Korkeinta oikeutta hallitsevaa viittä äärioikeistoradikaalia ei pitäisi sotkea keskusteluun ”konservatismista” ollenkaan. Euroopassa ei olla ihan kartalla siitä, kuinka lähellä amerikkalaisen demokratian kuolema on.
Asian korjaaminen on amerikkalaisten äänestäjien asia niin kauan kuin jonkinlainen hankaloitettukin äänioikeus vielä on jäljellä. Jos Trumpista tai DeSantisista tulee valtakunnankansleri, on jo myöhäistä.
Mehän emme näihin asioihin voi vaikuttaa muuten kuin seuraamalla brittikonservatiivi Jeremy Clarksonia:
”Here’s a word of advice concerning going to America: Don’t.”
Ilmoita asiaton viesti
Kun Yhdysvaltain koulujen turvallisuustilannetta ajattelee, täytyy kysyä, vaatiiko republikaanien kuvernööriehdokas (entinen Trumpin lehdistösihteeri) seuraavaksi sikiöille aseenkanto-oikeutta kohtuun:
https://twitter.com/briantylercohen/status/1541102529483640832
Ilmoita asiaton viesti
Minä olen konservatiivi, kun sitä täällä kysytään. Olen suorittanut konservatoriossa tutkinnonkin.
Ilmoita asiaton viesti
Vaimoni puutarhuri-isällä on myös kasvihuoneita.
Ilmoita asiaton viesti
Höpsö aihe, ja vielä pahempi, suorastaan rakenteellisen narsistinen.
Ole vastaan konservatiivisuutta, tai muutosta siihen, olet kannattamassa itseä, ja kun voi tietää samalla, että siinä ei toteudu positiivista, missään tilanteessa,… on kannatus ja painotus suoraa vuorovaikutuksensahaustyötä.
On aiheita, joissa tietyt kannat, ja niiden korostaminen, tuottaa keskustelua, ja eteenpäinmenemistä. Osan ei ole tarkoituskaan, vaikka tätä ei älyäisi.
Ilmoita asiaton viesti