Vasemmiston veropopulismi on laiskaa ja typerää

25.1.2024 pidetyssä Ylen Presidenttitentissä käytettiin noin puolet kaksituntisesti tentistä talouspolitiikkaan ja hallituksen toimien arvosteluun. Siis asioihin, joilla on hyvin vähän mitään tekemistä presidentinvaalien kanssa. Kun kaikki kärkiehdokkaat ovat lähtökohtaisesti puolueiden ehdokkaita, oli melko päivänselvää että oikeiston ehdokkaat tulevat kannattamaan hallituksen toimia ja vasemmiston ehdokkaat vastustamaan. Vasemmisto tuntui näkevän keskustelun osana presidentin arvojohtajan roolia, kun taas oikeistossa tenttiä pidettiin lähinnä ajanhukkana ja ilmaisena näkyvyytenä opposition edustajille. Aluevaalien allahan nousi kova poru, kun yhdessä perussuomalaisten mainoksessa mainittiin bensan hinta ja Purra mainitsi muutamissa tenteissä, miten paljon kehitysapurahoilla voitaisiin parantaa sotepalveluita. Näistä ei kuitenkaan olisi saanut puhua, koska ne eivät kuuluneet aluevaltuuston tekemiin päätöksiin.

Talouskeskustelussa 5 prosentin kannatuksessa kiikkuva SDP:n ehdokas Jutta Urpilainen kertoi, että lähtisi korjaamaan taloutta perumalla hallituksen nyt tekemät veronkevennykset korkeampiin tuloluokkiin. Tähän Urpilainen sai yleisöltä aplodit ja taisikin olla koko tentin ainoa ehdokas, jolle taputettiin koskaan. On hieman kyseenalaista, miten yleisöön sattui valikoitumaan juuri gallupeissa hyvin heikosti pärjäävän vasemmistoehdokkaan kannattajia, mutta ei yhtäkään oikeistopuolueiden kärkiehdokkaiden kannattajaa. Kyseinen kommentti veronkevennysten perumisesta on ollut opposition kritiikin kärjessä siitä lähtien, kun hallitusohjelma julkistettiin. Kyseinen veronkevennys ns. solidaarisuusveroon on siis vaikutukseltaan yhteensä 60 miljoonaa, joka kohdistuu alunperin väliaikaiseksi tarkoitettuun veronkorotukseen. Veron alaraja nousee noin 75 000 eurosta 150 000 euroon, eli jatkossa se koskettaa pienempää osaa hyvätuloisista.

Kyseinen vero poistettiin Ruotsissa jo 2020, koska sitä pidettiin tehottomana ja kannustimia heikentävänä. Myös siellä vero oli tarkoitettu väliaikaiseksi ratkaisuksi, jonka poistamisesta puhuttiin vuosikymmeniä. On jotenkin absurdia, että Ruotsissa demarivetoinen hallitus kykenee tekemään oikeistolaisempaa politiikkaa kuin meillä väitetysti oikeistolaisin hallitus sotien jälkeen. Muissa Pohjoismaissa myös vasemmistopuolueet kykenevät ymmärtämään, että verojen keventäminen on tehokas vetovoimatekijä, eivätkä suurimpiin tuloluokkiin tehdyt veronkorotukset yleensä tuota juurikaan nettohyötyä, kun verotus siellä päässä on jo aivan tapissaan. He ymmärtävät myös, että hyvinvointivaltio ei voi kestää liian suuren kansanosan toimettomuutta tai sitä, että työtä tekemällä ei pysty hankkimaan itselleen parempaa elintasoa kuin työttömyydellä. Veronkiristyksillä on toki helppo sivuuttaa keskustelu kaikista vaikeista aiheista, kuten sosiaaliturvan tasosta tai julkisten palvelujen leikkaamisesta, mutta kun niitäkin vain on joskus tehtävä eikä veroastetta voi korottaa loputtomasti.

Jos nyt kuvitellaan vielä, ettei tämä 60 miljoonan veronkevennys rahoita itseään vaan vähentää valtion tuloja sen verran, niin 60 miljoonaa yli 10 miljardin alijäämästä on muutama promille. Tähän päälle vielä vasemmiston kovasti rummuttama ”kaljavero”, niin siltikään ei päästä kokonaiseen prosenttiin. Tässä kohtaa pitäisi jokaisen alkaa ymmärtää, miten surkealla tasolla Suomen oppositio on tällä hetkellä. Keskustelua pyöritetään minimaalisten muutosten ympärillä, koska ne ovat vasemmistolle tuttuja ja helppoja teemoja. Ja kun vasemmiston osaaminen ja ymmärrys talouden nykyisestä tilanteesta tuntuu toistaiseksi olevan tällä tasolla, he ovat valinneet strategiakseen usuttaa AY-osastonsa syyttömien työntekijöiden ja yrittäjien kimppuun yrityksenä romahduttaa Perussuomalaisten kannatus. Onneksi maan suunta kuitenkin päätetään edelleen äänestyskopissa eikä SAK:n pääkonttorissa. Jos vasemmisto haluaa jatkossa valtaa vaikuttaa asioihin, joudutte myöntämään ikävät tosiasiat ja alkaa tekemään kompromisseja niiden pohjalta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu