Puurakentamista, selluloosaa ja energiaa metsästä

Olen puurakentamisen kannattaja, sillä puurakenteisissa taloissa on asuttu pari sataa vuottakin Suomessa. Tosin meillä on kivilinnoja, jotka ovat vanhempia. Puurakentaminen on ekologista ja hirsirakennuksia siiretään vielä tänä päivänkin. Lisäksi minusta tuntuu, että niissä ei ole niin paljon sisäilmaongelmia?  Olen aina esittänyt Oulun kaupungin talous- ja toimintasuunnitelmaan puurakentamisen lisäämistä. Viime kaudella olikin jo yksi kerrostalo tarjolla rakennettavaksi. Yhdyskuntalautakunnassa opin, että kaavoituksella voi vaikuttaa puurakentamiseen kunnassa, pitää olla vain sitkeä. En usko, että kaikkea voisi rakentaa puusta  Suomessa, sillä ei meillä riittäisi puuta siihen ja olisi liian hidastakin tuo rakentaminen. Ouluun tulee n. 2000 uutta asukasta vuodessa ja osa heistä tarvitsee uuden asunnon (Osa on varmaan vauvoja tai tulevat perheenä.)

Kun olin pieni, äitini piti ruokalaa sellutehtaan rakennustyömaalla. Olin itse siellä joskus apuna. Kyllä ne rakennusmiehet pitivät pikkupiikaa kovilla. Luonto kasvoi. Nykyään uskon myös selluloosaan. Selluloosasta voi tehdä vaikka mitä: paperia, vaatteita, asioita, ruokaa… Tämän vuoksi haluaisin selluloosatehtaita Suomeen, mutta tietysti, myös niitä tehtaita, joissa valmistetaan tuotteita sellusta. Nanoselluloosa on vielä omatuotteensa, jota voidaan käyttää koteloihin, joustavaan elektroniikaan, pyöriin, tekoihona.

Puu energian lähteenä ihmetyttää minua. Kun sen kai voisi käyttää myös tuohon selluloosaksi, mutta saatan olla tässä väärässä? Yleisesti kuitenkin sanotaan, että puun ylimääräosia, joita jää yli rakentamisesta tai selluloosan valmistamisesta, voidaan käyttää energianlähteenä teollisuudessa ja kaukolämmössä. Yksi kuudes osa energian kulutuksesta tulee näistä uusiutuvista ja niistä 74 prosenttia tulee puuenergiasta.

Vaikka olenkin kaupunkilaistyttö, ovat metsät aina olleet lähellä sydäntäni. Isopuiset, lähes läpipääsemättömät metsät, jotka ovat luonnontilassa, kiehtovat. Mutta pidän myös talousmetsistä. Tiesitkö, että männyn pitää kasvaa 70-90 vuotta, että se on täysimittainen hakkuupuu eli ihimisen iän sen pitää kasvaa. Siksi sitä on kunnioitettava ja käytettävä harkiten. Ei vessapaperina, vaikka Suomessa tehdään parasta vessapaperia. Eivät tuki meidän viemäreitä. Suomi hakkaa tällä hetkellä 80 prosenttia uusiutuvasta metsän kasvusta eli meillä ei ole enää paljon mahdollisuutta lisätä hakkuuta.

Rakastan myös lehemiä. Lehmät voivat tuottaa tosi paljon bioenergiaa sekä päivittäin, että sitten lopulta. Voisin kuvitella, että myös teurastamojen yhteyteen voisi rakentaa bioenergialaitoksia. Lehmät pitää syödä kokonaan ja vielä muut osat käyttää hyödyksi, lehmä on niin kaunis ja arvokas eläin.

Jos vielä saan mainita? Kun haluaisin sen minun uuden autoni käyvän biokaasulla, jota tuotetaan jokaisessa Suomen kunnassa. Jätettä meillä riittää.

Biokaasulla, maa- ja aurinkoenergialla toivon voitavan vähentää puun energiakäyttöä. Tuulivoimaloiden käyttö vaatii tasausenergiaa eli tarvitsemme lisäksi ydinenergiaa. En ole vielä nähnyt, miten tuulivoimaloiden käy, kun ne tulevat tiensä päähän? Kuntako ne hoitaa rumentamasta luontoaan?

0
vailikjamsa
Sininen tulevaisuus Oulu
Ehdolla kuntavaaleissa

62-vuotias ja ammatiltani olen opintoasiainsihteeri. Olen työskennellyt Oulun yliopistolla yli 30 vuotta, joten yliopisto on ollut tärkeä osa minua jo yli puolet elämästäni. Kaikesta huolimatta tärkein tehtäväni on kuitenkin olla äiti, mummi sekä tytär. Minulla on kaksi aikuista lasta ja kaksi ihanaa lastenlasta. Äitini on 97-vuotias rintamaveteraani, joka asuu vielä kotonaan.
www.vailikjamsa.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu