Joulutarina (23.12.1939)

Luin poikana ilmasotakirjoja. Potkurit ujelsivat, kun hävittäjä-ässät taistelivat. Pommikoneet eivät kiinnostaneet paljoa, tiedustelukoneet eivät senkään vertaa.

Rohkeuden arvosteluperusteet olen vanhemmiten miettinyt uusiksi.

Sotamiehen huono päivä ei välttämättä merkitse paljoa, mutta kenraalin huono päivä maksaa paljon. Joulukuun 23. päivän vastahyökkäystä Karjalankannaksella aikalaiset moittivat hölmöntölmäykseksi. Tiedustelutiedon puute oli suuri syy epäonnistumiseen. On mahdollista, että menestystä kohtaan on ollut takakäteen ajatellen liian suuret vaatimukset, sillä Neuvostoliiton arkistojen avauduttua on selvinnyt, että tahmeakin hyökkäys järkytti Neuvostoliiton ylijohtoa ja sai heidät siirtämään Summan alueelle suunniteltua omaa offensiiviaan.

Hyökkääjä tarvitsee tietoa vastustajan liikkeistä. Lentolaivue 12 sai joulukuussa tiukan käskyn suorittaa tiedustelua. Aamulla hämärän rajamailla tehtiinkin onnistunutta tiedustelua, ja ”Frans-Kallet” saivat tärkeää materiaalia.

Yksi tiedustelukone piti lähettää Kaukjärven – Uudenkirkon alueelle. Lento määrättiin valoisan aikana suoritettavaksi.

Rintamanosa vilisi vihollishävittäjiä. Mahdollisuus selvitä tehtävästä hengissä oli marginaalinen ilman hävittäjäsuojaa. Mutta vähiä taistelukelpoisia koneita tarvittiin toisaalla. Tiedustelukone Fokker C.X. eli ”Frans-Kalle” ei riittänyt taistelutoiminnan vaatimuksiin. Nyt sillä piti työntyä rintamalinjojen päälle tutkimaan tilannetta keskellä päivää, jolloin viholliskoneet olisivat sankoin joukoin liikkeellä.

Lentueen päällikkö mietti. Kenelle ohjaajista tehtävän antaisi. Pitäisikö vetää pitkää tikkua? Lento piti suorittaa juuri jouluaattoa vasten. Kenen kotiin vietäisiin ilosanoman sijasta suruviesti?

Luutnantti Ilmari Salo päätti jättää käskyt sikseen ja lentää itse. Konekivääriampujaksi ilmoittautui orimattilalainen kersantti Erkki Saloranta. Hän oli 23-vuotias ja naimaton.

FK-96 tuhoutui vihollishävittäjien hyökkäyksessä tiedustelulennolla Uudenkirkon Taamalassa 23.12. 1939, päivää ennen jouluaattoa. Kumpikaan ei pelastunut. Oli kireä pakkaspäivä. Maan pinnalla oli käynnistynyt suomalaisten suuri vastahyökkäys.

Lentäjien ruumiit saatiin kotiin. Lentäjäluutnantti Ilmari Salo, 32-vuotias kahden pienen lapsen isä, haudattiin Kulosaareen ja Erkki Saloranta Orimattilan sankarihautaan.

Fokker C.X. eli ”Frans-Kalle” oli hidas tiedustelukone, jota käytettiin koko sodan ajan kaukopartioiden huoltolentojen lisäksi tiedusteluun ja vaativiin tulenjohtotehtäviin. Se oli siten viholliselle tärkeä maali.

Sodissa menetettiin 17 Frans-Kallea ja 25 lentäjää. Tämän jutun kuvituksena oleva kone on FK-84.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu