Koulujen kesälomien siirtäminen on lobbarin ikiliikkuja

Ajatus koulun kesälomien siirtämisestä nousee ajoittain kuin kuukuna sateen jälkeen. Tällä kerralla se ei noussut touko- kesäkuun vaihteessa, koska koulujen päättyessä oli hellejakso ja alkukesä oli hieno. Se nostettiin nyt heinäkuussa.

Viimeksi asiasta keskusteltiin vuonna 2018, kun Mika Lintilä toi niin sanottujen Kalajoen hiekkojen taustajoukkojen agendan esiin.

Enemmistö kansanedustajista vastustaa koko asiaa Ylen jutussa (2.7.), joka on kuitenkin otsikoitu, miten ”iso joukko kansanedustajia haluaa, että koululaisten kesälomia siirretään pysyvästi”.

Lintilä teetätti vuonna 2018 selvityksen, jossa tilaaja oli ymmärretty oikein. Selvityksen mukaan matkailuelinkeino olisi saanut parisataa miljoonaa lisää tuloja erityisesti elokuussa.

Toki pitää muistaa, että kotimaan matkailu jäisi oikeastaan kokonaan pois kesäkuun kahdelta ensimmäiseltä viikolta ja sen myötä siihen liittyvä nuorten työllisyys. Nuoria tarvitaan kesätöihin jo kesäkuussa (matkailun lisäksi myös puutarhoille ja ulkoilu- ja urheilutoimialoille).

Nyt aloitteellinen on Jaana Strandman (ps.), jonka argumentti jutun mukaan on se, että koska muualla Euroopassa elokuu on vielä loma-aikaa, Suomenkin tulee muuttaa kesälomakauttaan.

On kiehtovaa, miten Eurooppa-mielinen nykykansanedustaja voi olla, mutta epäilen, että suomalaiset haluavat samaan elokuun ruuhkaan kuin saksalaiset. Kun elokuussa istuu helteessä ja liikenne on stau, siinä hymy hyytyy. Nythän olemme päässeet kuin varkain jo muita aikaisemmin paalupaikoille.

Jaksaminen on kouluissa todella kovalla koetuksella jo toukokuussa. Ruotsalaiset siirsivät vähän lomiaan eteenpäin, ja opettajat sanoivat jo vuosia sitten suomalaisille, että älkää tehkö tätä virhettä.

Siirtäminen vaikuttaisi moneen asiaan, kuten lukuvuoden, kirjoitusten, pääsykokeiden ja opiskelijavalintojen aikatauluihin ja perheiden mahdollisuuksiin sovittaa lomia.

Haitat on kerta kerralta todettu suuremmiksi kuin hyödyt, mutta keskusteluaiheena kyse on matkailuelinkeinon lobbaamasta ikiliikkujasta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu