Mitä luuraa panssarin takana?
Churchill kielsi touko-kesäkuun vaihteessa vuonna 1940 lähettämästä Ranskaan lisää hävittäjiä. Koneita ei saanut menettää taisteluun Ranskasta. Hän näki, että seuraava taistelu olisi taistelu Englannista, ja se käytäisiin taivaalla ja brittiläisissä kodeissa.
Hän oli inhottava mies ja aivan oikeassa.
Saksa ei vielä halua antaa Leopardeille vientilupaa Ukrainaan. Tätä on ihmetelty.
Paljon on puhuttu siitä, että Scholz pelkää eskalaatiota. Olemme lukeneet tämän kapeasti. Hän tietää sataprosenttisella varmuudella, etteivät panssarit sotaa laajenna ”jetzt und sofort”. Ukrainalle annetaan monenlaisia aseita, ja Saksa antaa myös paljon apua. Lisäksi lienee vain yksi taho, joka varmasti haluaa laajentaa sotaa sitä mukaa kuin sille siihen syntyy kykyä. Se taho on Venäjä.
Sen uhan torjumiseen monilla mailla on muiden muassa maavoimat ja länsimaisia uudenaikaisia panssarivaunuja.
Panssarit eivät myöskään ole sodassa mikään yksittäinen sateentekijä, mutta mikäli panssareita olisi riittävästi, niiden avulla Ukraina voisi saada alueitaan helpommin takaisin. Tankit luovat paremman kyvyn toimia esimerkiksi ansoitetuilla alueilla.
Nopein auttamiskeino se ei ole. Ensin pitäisi luoda kyvykkyys, ja sen kesto asejärjestelmään kouluttamisen alkamishetkestä on noin 6-8 kuukautta. Englantilaisten luovuttaessa pienen määrän Challenger 2-vaunuja, se tuntuu siviilistä hienolta, mutta nekin vaunut tarvitsevat huollon, koulutuksen ja ampumatarviketuen. Lahjoitus samalla antaa että syö resurssia.
Nopeammin tehoja puolustustaisteluun saisi antamalla pitkän kantaman aseita.
Scholzia painostetaan sen vuoksi, että monet poliitikot ovat innoissaan antamassa omia Leopard-vaunujaan, mikäli vientilupa tulisi. Hän on kuitenkin jarrumies. Miksi?
Myös Scholz saa tiedustelutietoa omiltaan. Saksalaiset mitä todennäköisimmin pelkäävät, että Ukrainan sota on muodostumassa mobilisaatiotempuksi ja että sota laajenee joka tapauksessa viimeistään sitten, kun Kremlin tassu lakkaa pitämästä. Silloin olisi hyvä, jos vaunuja olisi ohennettu korkeintaan Espanjasta ja ehkä Kreikasta. Ja ehdottomasti järjettömintä niitä olisi ainakaan suurta määrää purkaa Suomesta Mustallemerelle.
Saksan politiikassa kyse voi olla siitä, että pitkittyvä sota kuluttaa tehokkaasti Venäjän resursseja, ja hintana on vielä toistaiseksi yksin ukrainalaisten veri. Saksan panssaripolitiikka on myös mielenkiintoisella tavalla kytköksissä Yhdysvaltain aseapupolitiikkaan. Scholz sanoi, että Saksa on valmis antamaan Leopardeja, jos Yhdysvallat antaa ensin Abramseja. Suomessa tämä viesti jää lukematta: ”Jos te tulette mukaan, tulemme mekin.”
On mielenkiintoinen kysymys, miksi Saksa ei näkyvästi kannata sitä, että Ukraina kykenisi valtaamaan Itä-Ukrainan alueet ja Krimin takaisin saksalaisin asein, mutta haluaa heikentää Venäjää. Siihen on myös muita vastauksia kuin ”trauma toisesta maailmansodasta ja pasifismi”. Mielestäni kylmä ja kyyninen reaalipolitiikka on parempi vastaus.
Ehkä Saksa ei halua ottaa vastuuta Euroopasta, kuten ajattelemme, mutta onko se koko totuus?
Ensimmäiseksi on todettava, että Bundeswehrin alennustilaa alettiin muuttaa vasta keväällä, ja sen saattaminen ajan tasalle on vuosikausien urakka. Suomalaisena on jopa vaikea käsittää, miten tehottomasti Saksa on (sinänsä kuitenkin suurehkon) puolustusbudjettinsa käyttänyt vuosikausien ajan.
Suomi on nähnyt viisaaksi, että Ukrainaan annetaan paljon apua, koska se on Euroopan turvallisuudelle kustannustehokas ratkaisu. Poliitikoilla on kansan tuki, koska Suomen kansalaiset ajattelevat Ukrainan taistelua puhtaana puolustustaisteluna, eräänlaisena Marathonin taisteluna, mitä se tietysti onkin. Oma tunnekokemuksemme talvisodasta herättää voimakkaan myötätunnon. Raakalainen on pysäytettävä. Kerran maksoimme me, ylipäällikkö Mannerheimia siteeraten, ”viimeistä penniä myöten velan, mitä meillä oli velkaa länteen ollut”. Tiedämme siten, mitä on olla yksin taistelussa muiden ollessa myötätuntopuolella antamassa ja myymässä sekalaista kalustoa.
Suomi on nähnyt geopolitiikan nopean muutoksen, mutta Suomi ei ole Naton jäsen. Lisäksi se on Venäjän rajanaapuri, joka on luonut maavoimien selkärangan monenlaisten kyvykkyyksien varaan, ja osa näistä kyvykkyyksistä muodostuu saksalaisista taistelupanssarivaunuista.
Hallituksemme on juuri päättänyt niin suuresta asepaketista, että se on bruttokansantuotteisiin suhteutettuna 20-kertainen Yhdysvaltain kahden miljardin apupakettiin verrattuna. Suomi haluaa sodan päättyvän Ukrainan vapauteen ja venäläisten vetäytymiseen valloittamiltaan naapurivaltion alueilta. Se tietää myös, että vain voimalla sen voi tehdä. On syytä olla ylpeä suomalaisista. Uskon, että vielä kerran on Venäjä, joka ymmärtää välttämättömyyden.
Nykyisellä regiimillä on silti vielä keinonsa. Yläportaan vaikuttaminen on tehokkainta, kohdistui se Saksaan… tai vaikka Unkariin.
Suomen ja Ruotsin Nato-tietä jarruttavat Unkari ja Turkki. Jotenkin lehtitietojen perusteella minulle syntyy kuva, etteivät poliitikkomme ole käsittäneet, ettei kyse ole vain kyseisten maiden sisäpolitiikasta, ei ainakaan Unkarin ollessa kyseessä. Suuremmat voimat ovat liikkeellä.
Unkaria kannattaa seurata tarkasti. Unkarin hallitus antoi tiistaina asetuksen, jonka perusteella puolustusministeri voi irtisanoa kahden kuukauden irtisanomisajalla 45 vuotta täyttäneiden ja vähintään 25 vuotta vakinaisessa palveluksessa olleet sotilaat.
Puolustusministeri Kristóf Szalay-Bobrovniczky on muutamassa päivässä pakottanut satakunta unkarilaista kenraalia ja korkea-arvoista upseeria varhaiseläkkeelle. Tällä hetkellä asia herättää huolestumista, koska puolustusministeri on venäläisen valtionyhtiön Transmansholdingin entinen liikekumppani.
Unkarin opposition mukaan Unkarin puolustusvoimissa on menossa ”Naton irtisanominen”, koska tuon ikäiset upseerit ja kenraalit ovat kansainvälistä kokemusta omaavia kielitaitoisia sotilaita, jotka ovat sosiaalistuneet Natoon.
Kyseisen maan puolustusministeriön mukaan ”toimenpiteiden tarkoituksena on varmistaa, että poliittinen uskollisuus on tästä lähtien Unkarin asevoimien johtava periaate”.
Turkkia hoidellaan myös. Euroopan äärioikeisto on rekrytoitu kampanjaan. Tanskalainen Paludan aikoo väitetysti polttaa Koraanin Ruotsissa. Ruotsalaisministerin vierailu peruttiin.
Euroopan kehitys sisältää ikäviä muuttujia. On seurattava turvallisuuspolitiikkaan liittyviä muutoksia ja pidettävä oma puolustuskyky kunnossa. Ukrainaa autetaan, mutta omia kykyjä ei saa heikentää, vaikka sota onkin kaukana, Mustallamerellä saakka.
Ehkäpä nyt kannattaisi jopa alkaa ostaa.
(muokattu brittiläisvaunun nimi oikeaksi Hannu Monosen havainnon perusteella)
Suomen puolustusvoimien ykkösprioriteetti on kasata tulivoimaa niin paljon kuin ikinä kykenee. Ei mitään osto-optioita, vaan varastot kattoon asti tavaraa. Nato-jäsenyyskin on vain kerroin omalle puolustuskyvylle. Ja ilman omaa iskuvoimaa ei ole asiaa Natoonkaan.
Tulipa eteen mitä tahansa, ilman omaa puolustuskykyä ei ole vipuvoimaa. Ei lännen eikä idän suuntaan ja siten ei päätäntävaltaakaan omiin asioihinsa yhtään missään. Pienen maan on hankittava tulivoimaa laskien millä tavoin rahoille saadaan parasta vastinetta.
Dronien kehitys taitaa olla edelleen jäissä ja kohta tässä asiassa nukutaan pommiin. Kirjaimellisesti.
Ilmoita asiaton viesti
Ainakin tulivoima on yksi aspekti.
Ilmoita asiaton viesti
Vuonna 2023 peli nähdään. Jos länsi ei luovu aseavun rajoituksista, sille tulee eteen joko vallattujen alueiden jääminen Venäjään tai omien joukkojen käyttö Venäjän lyömiseksi (mikä voi olla huonoimmassa tapauksessa ainoa tie pitkäaikaisempaan rauhaan).
Ilmoita asiaton viesti
Leopardeihin on kai ”hirttäydytty” siitä syystä, että vaunutyyppi on useiden niiden maiden käytössä, mitkä ovat aseapua Ukrainalle tarjonneet. Vienti vaatii Saksan luvan.
Oli vaunumalli mikä tahansa, niin järkevintä lienisi keskittyminen yhteen tyyppiin juuri huollon ja ylläpidon näkökulmasta. Jos ripotellaan eri vaunutyyppejä runsaasti, edessä on koulutuksellinen ja logistinen painajainen.
Ilmoita asiaton viesti
On se ainakin hiukan helpompi ratkaisu huollon ja koulutuksen kannalta kuin Abrams.
Ukraina tarvitsisi ainakin 300 vaunua. Pahaa pelkään, että vielä tarvitsemme omiamme.
Ilmoita asiaton viesti
Abramsia käyttävät teknologian ja koulutuksen supervallat Marokko, Irak ja Saudi-Arabia…
Sotilastiedustelun arvion mukaan Venäjän voimapolitiikka on ainakin kymmenen vuotta lamassa. lienee Suomen kannalta pessimistinen arvio. Siihen mennessä Leo 2:n vanhempi malli on vanhentunut eikä niitä kaikkia ole edes tarkoitus lahjoittaa.
Muistellaanpa Korean ja Vietnamin eskalaatiopuheita ja mitäs sitten tapahtui. Erona on, että Ukrainassa häärivä Venäjä ei ole supervalta. Eikä onneksi Ukrainan sodan uhriluku ole kylmän sodan isojen alueellisten sotien tasolla.
Ilmoita asiaton viesti
Entisenä panssariprikaatilaisena vastaan mielelläni. Leopard 2 on ollut koko ajan Ukrainan listaykkösenä, koska se on niihin olosuhteisiin paras.
Hyvin Abrams hiekalla kelluu ja öljylähteestä voi ammentaa. Se on 10 tonnia raskaampi kuin Leo. Edes ukrainalaiset eivät olisi ainakaan muta-aikaan innoissaan meluisasta ja tolkuttomasti kerosiinia hörppivästä Abramsista, jos Leopardeja vain saa. Jos eivät etukäteen tätä tietäisi, jälkikäteen tietäisivät!
Abramsista panssarimiehet ovat kerta toisensa jälkeen todenneet, että raskaampana vaununa se on Leopardia haastavampi vaunu Ukrainan olosuhteissa. On se silti kehittynyt, tietenkin.
Pentagon on laskenut, että kaasuturbiinin vauhdittama Abrams kuluttaa paljon polttoainetta ja sen ylläpitokustannukset olisivat hyvin suuret. Lisäksi juuri yhdysvaltalaistankit on konvertoitu yleensä JP-8-merkkiselle (Jet Propellant 8) kerosiinille eivätkä dieselille. Toisin sanoen ne söisivät NATO:n suihkukoneiden kerosiinia. Ja paljon.
Arabimaiden järjestelmä saattaa olla jopa bensiinillä. Pitää tutkia.
Yhdysvallat antaa uudessa paketissaan kyllä hyviä vaunuja, muiden muassa 59 Bradley-rynnäkköpanssarivaunua varustettuna 590 panssarintorjuntaohjuksella ja yhteensä 295 000 kappaleella 25 millimetrin ammuksia.
Ilmoita asiaton viesti
Abramsin pintapaine on toki suurempi kuin Leopardin, mutta pienempi kuin vaikkapa toisen maailmansodan Tiger I-vaunun… Leopard 2A4:n massa on 55 tonnia, M1A1:n 57 tonnia. (Usein sekoittuu ”Short ton” eli 2000 naulaa a 907kg metrijärjestelmän tuhanteen kilogrammaan). Ukrainan kiitollisuudella vastaanottamat Challenger 2:t painavat 63 tonnia ja sen pintapaine on sama kuin M1A1 Abramsin.
Totuushan on, että päätyipä Ukrainaan Challengereja, Leclercejä, Leopardeja tai Abramseja ei Ukraina kykene niitä hyödyntämään ehkä samalla tehokkuudella kuin läntiset asevoimat johtuen improvisoidusta logistisesta ketjusta ja koulutuksesta. Samahan on jo huomattu kenttätykistön käytössä. Mutta, Ukraina kykenee käyttämään niitä tehokkaammin kuin Venäjä omia vanhempia järjestelmiään.
Mitä logistiikkaan tulee, polttonestelogistiikka on vain yksi osa ja vaikea uskoa sitä mahdottomaksi Ukrainan ratkaista. Ukraina osannee kieltäytyä Abrams-vaunuista mikäli kokee kieltäytymisen tarpeelliseksi, tai sijoittaa ne vaikkapa koulutus- tai näytösyksiköihin.
Uskoisin asiantuntijana USAEUR:n entistä komentajaa Ben Hodgesia joka toteaa:
”Asked about the Abrams, Kahl said it is “a very complicated piece of equipment,”and said its fuel and maintenance needs would make it a burden for Ukrainian forces.”
Huh? The Ukrainians will figure all of that out. Pls no more condescension from DoD.
https://mobile.twitter.com/general_ben/status/1616148661360001047
Ilmoita asiaton viesti
Kaasuturbiinimoottoria mainostetaan polttoaineen suhteen sillä, että se on helposti säädettävissä käyttämään eri polttoaineita. ”Multi-fuel engine, which can run on any grade of petrol, diesel, aviation fuel or kerosene.”
Joissain yhteyksissä amerikkalaiset mainitsevat Abramseissa käytettävän keroseenia (”valopetrooli” siviilissä), suihkukoneiden yleistä polttoainetta. Luulisin että tässä on kysymys standardoinnista, koska suihkukoneet kuitenkin tarvitsevat keroseenia, niin käytetään sitten kentällä sitä.
Kova polttoaineen kulutus lienee tosiasia. Periaatteessa sillä on merkitystä polttoaineen kuljetushuollolle, mutta ei kuitenkaan liene ratkaiseva, sillä kaikki tankit kuluttavat paljon. Olen jostain saanut päähäni Leopardin kuluttavan 300 litraa sadalla maastossa. Vastaavasti raskaampi Abrams turbiinimoottorilla kuluttaisi 500 litraa.
Ilmoita asiaton viesti
Pian pääsevät kokeilemaan molempia. Saa nähdä, ovatko kesän lopulla joukko-osastona kentällä vai meneekö syksyyn.
Ilmoita asiaton viesti
Ennen kun puhutaan jostain alueiden palauttamisesta, pitäisi saada venäläisten jatkuva eteenpäin vyöryäminen loppumaan.
Hersonissa hyökkäsi eri vaiheissa 50 000 ukrainalaista. Venäjällä oli 20 000 puolustamassa. Venäläiset laskuvarjojoukot ym lätkivät ukrainalaisia joukkoja ja kalustoa kuin kärpäsiä parin kuukauden ajan. Yhdessä taistelussa ukrainalaisten vuoristoprikaatti lyötiin totaalisesti. Seurauksena suruliputus poikien kotiseudulla.
Ukraina kävi nerokkaasti välissä valtaamassa Iziumin alueet. Sinänsä merkittävä voitto, mutta Venäjän ilmavoimat ja tykistö tuhosivat siinäkin Ukrainan kalustoa ja useampia tuhansia sotilaita.
Hersonin operaatiota oli mainostettu siten, että Venäjän joukot ajetaan jokea vasten ja Hersonin kaupungin valtauksen jälkeen Venäjä häviää sodan. Krimi on vapaa. Venäjä otti Iziumin valtauksen jälkeen lisää hyökkäyksiä vastaan Hersonissa ja tuhosi Ukrainan kaluston pahasti.
Mikäli joku muistaa niin Ukraina uhosi vielä syksyllä, että he olivat ottaneet Venäjältä niin paljon tankkeja saaliiksi, että heillä oli omien laskujen mukaan enemmän tankkeja kuin ennen sotaa.
No, nyt pyydetään tankkeja. Pahasti epäilen, että Hersonin hyökkäys jonka päätteeksi Venäjä vetäytyi länsi Hersonissa kulutti Ukrainan voimat. Vaikea uskoa, että Ukrainalla löytyy paukkuja vallata maita takaisin.
Länsimaissa ei koeta sodan kärsimyksiä, kuten Ukrainassa. Vaikka lännessä puhutaan kauniisti omien maiden takaisin valtaamisesta, niin moni puolustaa maata mieluummin kuin kuolee käyden vihollista päin. Ukrainan vaimot ja äidit eivät ole saaneet tietoja miestensä ja poikiensa kohtaloista. Ymmärtääkö ukrainalaiset tilanteen siten, että Venäjän pitää hävitä sota, että Eurooppa pelastuu. Jossain vaiheessa ajatellaan, ettei mene uhraukset tasan. Nämä modernit tankitkin ovat lähinnä keino kisutella Ukrainaa jatkamaan sotaa. Väitetään, että länneltä löytyy lopulta aseet voittoon.
Koko ajan tulee takamatkaa, jolta lähteä takaisinvaltauksiin.
Ilmoita asiaton viesti
Katsele samalla niitä kuvakenttiä, missä makaa venäläissotilaiden ruumiita vieri vieressä nerokkaitten sotaliikkeitten tuloksena. Wagnerin teloittamia kieltäytyjiä emme tietysti näe ja loikkarithan tietty valehtelevat aina, vaikka ovat hengenhädässä pakoon lähteneet.
Kovasti suret Ukrainan äitejä ja lapsia, paitsi silloin kun Venäjä ampuu hehtaaripyssyn tapaan ohjuksia asutuskeskuksiin. Selitäpä mikä sillä on tarkoitus, ellei klassinen taistelutahdon murtaminen terrorin keinoin. Liitä mukaan myös ne Venäjän rajan takana olevat kaupungit, joissa siviiliväestö on säännöllisesti joutunut suojautumaan vastaavan uhan vuoksi. Ei taida löytyä kovinkaan monta.
Ilmoita asiaton viesti
Moskovassa siirrettiin jo ilmapuolustusta merkittävien kohteiden katoille. Voihan sekin ennakoida jotakin.
Venäjä iski Ukrainan komentokeskuksiin Kiovassa ja muualla ja sai tiettävästi aikaan merkittävää tuhoa. On esitetty, että sisäministeri lähipiirinsä kanssa olisi kuollut Venäjän ohjusiskussa. Tietenkään sotaoloissa asiaa ei voi kertoa vihollisen onnistumiseksi. Kauniimpi versio oli, että olivat menossa rintamalle tutustumaan joukkoihin. Lentäjälle sattui virhe. No, vaikea todentaa. Joka tapauksessa outoa oli, että kaikki päättäjät olivat muka samassa kopterissa. Uskottavampaa on, että lähtö tuli kesken palaverin.
Saattaa olla, että muitakin merkittäviä kuoli. Ainakin eräästä Kiovan hotellista oli seinä tippunut ohjuksen osumasta. Kuulemma NATOn ihmisiä olisi ollut paikalla.
Sikäli Moskova voi odottaa kostoa.
Olet oikeassa Ukraina on yrittänyt iskeä sotilaslentokenttiin ja vastaaviin kohteisiin Venäjän puolella.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvää päivää, kirvesvartta.
Ilmoita asiaton viesti
Kun nyt kovin tietänet Venäjän iskut, niin millä ohjuksella Ukraina iskisi Moskovaan? Drooneillako?
”On esitetty…” Ja ”kuulemma…
Lienee HTT:n uutisia.
Ilmoita asiaton viesti
Drooneista on puhuttu tai niiden käytöllä on ainakin spekuloitu.
Salaista tietoa ei ole.
Johonkin uhkakuvaan varaudutaan kun kerran ilmatorjuntaa on Moskovassa näkyvästi asennettu.
Ilmoita asiaton viesti
Nooh, johan sinä juuri eilen pääsit kertomasta, että ei ole koko Ukrainan armeijalla tykkejäkään jäljellä enää kuin vaivaiset 300 kappaletta. Ja miten on jotain videoita, missä ukrainalaissotilaat suunnittelevat jo marssivansa itse Kiovaan, kaatamaan oman hallituksensa, että tulisi se rauha maahan ja ihmisille hyvä tahto.
Jäi vain mietityttämään, että mistä tällaisia juttuja saa luettavakseen ja tällaisia perin merkillisiä videoita katsottavakseen. Ei niin että kiinnostaisi, mutta noin ihan yleisellä tasolla.
Ilmoita asiaton viesti
Tilanne rintamilla tukee käsitystä tykkien määrän kokoluokasta. Venäjä näyttää etenevän tasaisesti.
No, videoita löytyy, joissa hylätyksi itsensä kokeneet ukrainalaiset erityisesti Soledarissa ovat kuvaamiensa videoiden perusteella melkoisen pettyneitä hallintoonsa.
Voihan olla, että tilanne korjautuu Ukrainan kannalta. Tappioilla on viime aikoina ollut ikävä vaikutus taisteluhenkeen.
Täällä kauempana NATOn ulkokuistilla näyttää miehillä olevan peitsi tiukemmin tanassa – pienen touhutipan kanssa.
Ilmoita asiaton viesti
”Suomalaisena on jopa vaikea käsittää, miten tehottomasti Saksa on (sinänsä kuitenkin suurehkon) puolustusbudjettinsa käyttänyt vuosikausien ajan.”
Puolustusbudjetti ei ole pelkästään uusien asejärjestelmien hankkimista varten. Tavan kansalainen ei ymmärrä sitä, että puolustusbudjettivaroilla maksetaan esim. ammattisotilaiden palkat niin Yhdysvalloissa, Suomessa kuin Saksassakin. Palkkakulut ovat suurin yksittäinen menoerä, mutta missään ei olla suinkaan irtisanomassa sotilaita. Paine on päinvastoin rekrytoida heitä lisää. Saksassa sotilaiden palkat ovat hyvät.
Muita suuria menoeriä budjetissa ovat toimitila ja varastokulut sekä olemassa olevan kaluston huoltaminen. Näiden päälle vain Yhdysvalloilla on rauhan aikana varaa laajamittaiseen asekehityksen ja tuotantoon.
Ns. NATO-maiden armeijat ovat yksittäisissä NATO-jäsenmaissa suhteellisen pieniä. NATO:n voima nousee esille vasta, kun kaikki munat laitetaan samaan koriin. Kuitenkin tosiasia on se, että jokainen antaa vähästään myös Ukrainalle.
Se että Suomi lahjoittaa Ukrainaan aseita 500 miljoonalla, tarkoittaa veronmaksajille miljardin-kahden menoerää, koska uudet asejärjestelmät eivät suinkaan ole halvempia tai edes samanhintaisia kuin entiset. Niiden hinta voi olla pahimmillaan moninkertainen vanhaan kalustoon verrattuna.
Mitä tulee lahjahevosiin, niistä surullisen kuuluisimmat olivat talvisotaan Ranskasta saadut Caudron C.714 hävittäjäkoneet, joilla ei Suomessa käytännössä voitu lentää lainkaan.
Ilmoita asiaton viesti
Korjauksena blogin pieneen lipsahdukseen: Charioteer Mk VII Model B oli vaunu, jota Suomi käytti 1960 – 1979; nykyisin se on nähtävissä Parolan Panssarimuseossa.
Britannian tämän päivän taistelupanssari, jota se lupaa Ukrainalle, on Challenger 2.
–––––––
”Kyseisen maan puolustusministeriön mukaan ”toimenpiteiden tarkoituksena on varmistaa, että poliittinen uskollisuus on tästä lähtien Unkarin asevoimien johtava periaate”. ”
Aika huolestuttavaa, todella. Siis Nato-maassa johtava periaate ei olekaan sotilasammatillinen osaaminen, vaan halukkuus toimintaan valtapuolueen politrukkina.
Ilmoita asiaton viesti
Jotenkin kummalliselta tuntuu tuo Unkarin tie, eikö vuotta 1956 enää muisteta?
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos huomiosta. Minun pitäisi nämä tietää, mutta aika on päässä kuin spiraali ja kronologia hyppii. Korjasin tekstiin ja lisäsin loppuun kiitoksen Teille.
Unkari on oudossa jamassa.
Ilmoita asiaton viesti
Ostethan pyssyjä nyt kun ne ovat kalliita!
Ilmoita asiaton viesti
Hinta halpenee kun tulee ylitarjonnan vuoro. Euroopassa myyjän markkinat jatkuvat luultavasti ainakin muutamia vuosia.
Hinta on suhteellista – sitä täytyy arvioida sen pohjalta, mitä maksaisi pyssyjen puuttuminen tosi paikassa.
Ilmoita asiaton viesti