Muuttuuko Euroopan turvallisuuspolitiikka?

Europarlamenttivaaleissa Kansalliskonservatiivinen ECR-ryhmä ja äärioikeistolainen ID-ryhmä saivat lisää paikkoja. Se ei merkitse suuria muutoksia parlamentin politiikkaan, mutta jos Ranskassa Kansallinen liittouma pääsee valtaan, Euroopassa on uusi Orbán yhdessä suurimmista ja keskeisimmistä EU-maista.

EU:n parlamentin koostumuksella on tietenkin vaikutus esimerkiksi ilmastotoimiin ja talouteen. Parlamentin vaikutus kohdistuu kansalliseen lainsäädäntöön kuntatasoa myöten (esim. kaavoitukset ja ympäristö). Parlamenttia on moitittu: sitä pidetään lobbausherkkänä (esim. täysin turhaa pakollista moottoripyöräkatsastusta on vuosia ajettu kuin käärmettä pyssyyn suurten monikansallisten katsastusyhtiöiden toimesta) ja parlamenttia arvostellaan siitä, että aika ajoin se keskeyttää komission ja yksittäisten jäsenmaiden keskinäisen sovun.

On kuitenkin vaikea ennustaa, mikä vaikutus parlamenttivaaleilla tarkalleen on tulevaan politiikkaan. 720 meppiä on paljon, eivätkä muutokset ole dramaattisia. Suurin ryhmä on loppujen lopuksi keskustaoikeisto. Ranska on yksi keskeisimmistä EU-maista. Periaatteessa EU rakentuu Churchillin, Adenauerin, De Gasperin ja Schumanin alkuperäisten ajatusten lisäksi varsin konkreettisesti ranskalaisen byrokratian perinteille.

Ranskalaisten käyttäytyminen uurnilla tulevissa Ranskan vaaleissa on merkittävämpi asia ulko- ja turvallisuuspoliittisesti. Euroopan reunalla on sota, ja Kansallisen liittouman mepit ovat olleet Venäjää tukeva blokki yhdessä Euroopan vasemmiston (The Left) kanssa. Viitteitä taloudellisesta avusta Venäjältä Kansalliselle liittoumalle on esitetty jo kymmenen vuotta sitten.

Myös Saksan sisäpoliittinen suunta kiinnostaa.

Siinä missä liberaali globalisti Macron ja geopoliitikko Scholz ovat osoittaneet määrättyä arkuutta suhteessa Ukrainan sotaan, AfD ja Kansallinen liittouma ovat vastustaneet jo Venäjälle annettuja talouspakotteita.

Turvallisuuspoliittisesti verraten yhtenäisten suomalaisten (kaikesta muusta ollaan eri mieltä) on vaikea ymmärtää, että Euroopassa laitavasemmisto ja -oikeisto ovat vieraiden vankkureiden kaksi aisaa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu