Oppimistulokset syntyvät rauhallisessa koulussa
Ensimmäiset kolme lukuvuottani opetustehtävissä olin 1980-luvulla ylioppilaspohjalta. Sen jälkeen tein muita töitä ja opiskelin aineenopettajaksi, jona olen ollut vuodesta 1998. Olen nähnyt monia opetussuunnitelmia ja monia ikäluokkia. Vanhimmat oppilaistani täyttävät tänä vuonna jo 46 vuotta. Aikanaan väistyn norsujen hautausmaalle vesiputouksen läpi. En tiedä, kannattaako nytkään avata suuta, mutta töräytetään vielä kerran.
Minulta on kysytty, miksi oppimistulokset Suomessa laskevat. Olen hymähtänyt, että eniten tiedän oikeastaan vain lukutaidosta ja että oppimistulosten lasku on maailmanlaajuinen trendi. Lukutaitoon taas vaikuttaa jo koululaisten keskimääräinen kielitaito ja harrastuneisuus. Suomen kielen kirjoitustaidon pohjana on aika pitkälle se, miten paljon lapset lukevat suomeksi. Digiaikana perinteinen lukeminen on vähentynyt. Keskittyminen pidempään retoriikkaan on selvästi vaikeampaa.
Koulu halaa koko maailmaa. Ei se voi kaikkea hoitaa muun yhteiskunnan puolesta.
Aines merkitsee, jos opettajatkin. Vanhemmat kuuluvat yhtälöön.
Opetusmenetelmiä on jatkuvasti kehitettävä. On totta, että jokainen muutos opetusalalla ei ole ollut matka hyvään suuntaan, mutta yhdelläkään muutoksella ei saada älypuhelinta takaisin pulloon, ei ainakaan maassa, jossa sen kuljettaminen joka paikkaan on kuin aseen kantaminen Texasissa, concealed carry.
Paljon puhutaan pienryhmäopetuksen palauttamisesta. Kannatan tätä levottomimpien kohdalla. Jokaisella on oikeus opiskella kaikille yhteisessä koulussa ja saada yhdenvertaiset mahdollisuudet, mutta jos joku yksilö käyttää toistuvasti mahdollisuutensa siten, että 25 muun oppilaan oppiminen estyy kokonaan, pitäisi olla mahdollisuus tarjota hänelle apua eri tilassa.
Opettajan autonomia? Se oli vielä 1990-luvun lopulla aika vahvaa. 2000-luvun alkupuolella alkoi lisääntyvä kokoustaminen ja erilaisten tiimien perustaminen. Monissa kouluissa pyörähteli konsultteja vetämässä nelikenttäanalyyseja. Itse olin sitä mieltä, että markkinaväellä ei olisi saanut olla mitään asiaa temppeliin, mutta pian tehtiin viisivuotissuunnitelmia. Pienistä työyhteisöistä rakentui matriiseja, jotka kokoustivat ja laativat rehtoreille raportteja, joita nämä tuskin ehtivät lukea. Ehkä se kaikki oli jonkinlainen Nokia-taudin heijastus… Joka tapauksessa se oli mielestäni vanhanaikaista työyhteisön kehittämistä jo tullessaan.
Väkisin kehittämisessä on se huono puoli, että puolikuntoisia työryhmäideoita lähdetään helposti myös toteuttamaan, jos muutakaan ei ole, koska jotakin pitää kehittää ja opetustoimen johdolle jotakin osoittaa, ja silloin saatetaan muuttaa toimivia juttuja.
Kasvatustieteilijöiden asiantuntijuuteen olen ollut kriittinen. Osa alalla liikkuvista alkoi voimakkaasti myötäillä (ja ohjailla) koulutuspolitiikkaa ja kouluihin suuntautuvia hanke- ja arkkitehtuurimarkkinoita sen sijaan, että tiede olisi kulkenut kylmän objektiivisesti edellä. Kun OPS 2014 (käyttöön 2016) oli valmisteilla, vaikutti siltä, että jonkin näkyvän yksikön rahoitus saattoi olla riippuvainen tutkimusnäytöstä, jonka mukaan voimakas digitalisoituminen ja itseohjautuvuus lisäisi oppimistuloksia. Kouluissa selasimme kansainvälisiä tutkimuksia, joita ei kannettu samalla tavalla kepin nenässä messujen kateedereilla, ja huomasimme, että asia oli kyseenalainen. Asia saattoi olla jopa päinvastoin. Asian ravistelu Suomessa oli kuitenkin vielä viitisen vuotta sitten suorastaan jumalanpilkkaa. Maahan ei mahtunut kuin yksi totuus kerrallaan, minkä muiden muassa väitöskirjatutkija Aino Saarinen sai kokea.
Noihin aikoihin kuulimme professorilta, miten nykyoppilas ei enää ole hiljaa pulpetissa kuuntelemassa puhuvaa päätä, ja mietimme, missä sillä tavalla enää opetetaan. Hän puhui ilmeisesti 1920-luvun koulusta. Ei PISA-voittajien koulu, jota olimme vielä laman ja leikkaustenkin keskellä luoneet, sentään sellainen ollut.
Opetushallituksen virkamieheltä kuulimme, että matematiikan tulokset ovat laskeneet, ja asia muutetaan direktiolla: lisäämällä tietotekniikkaa opetukseen. Opettajilta ei asiaa edes kysytä.
Aika ajoin opettajat ottavat kantaa hajanaisesti, kuten minäkin tässä kirjoituksessani. Luin juuri historian ja yhteiskuntaopin opettajan kannanoton Twitterissä. Timo Holmström kirjoittaa:
”Opettajajohtoinen opetus ei tarkoita enää vanhanaikaista ulkoa opettelua, vaan sen moderni versio harjoittaa kriittistä ja luovaa ajattelua, keskustelutaitoja sekä syvällistä tiedon tulkintaa, joka rakentuu ensin omaksuttujen perustietojen päälle.”
Hän kiinnittää huomiota myös ammatin vetovoimaan ja autonomiaan. Kaikki nämä ovat tärkeitä asioita.
Opettajien ehdotukset lähtevät kenttäkokemuksesta. Se voi olla sammakkoperspektiivi, mutta se kannattaa kuulla. Ei norsunluutornin perspektiivi ole aina edes yhtä hyvä.
Jos taas edunvalvontajärjestöltä kysytään, rahoitusta ja opetuksen määrää pitää lisätä. OAJ:n koulutuspäällikkö puhuu näiden asioiden lisäksi myös varhaiskasvatuksesta, jonka merkitys myöhempiin oppimistuloksiin tosin on joidenkin tutkijoiden mukaan kiistanalainen.
Itse sanoin ennen oppivelvollisuusuudistusta, että kaikki resurssit olisi pitänyt laittaa perusasteelle, jos kerran on panostaa. Ei päihdeongelmainen ja vakavasti syrjäytynyt 17-vuotias kouluun väkisin tule, vaikka olisi mikä velvoite. Raha sinne, missä se vaikuttaa, oli kantani.
Ovatko kaikki opettajat samaa mieltä kaikesta? Eivät tietenkään. Pieni osa loi hankehumpasta tai itseohjautuvuudesta henkilökohtaisen bisneksen. Aina on niitä, joiden takki kääntyy kulloisenkin aallon harjan mukaan. Osa taas kykenee käyttämään kaikki nykyajan herkut rauhalliseen ja hyvinvointia mukanaan tuovaan opettamiseen. On yksinkertaisesti hyviä opettajia, liidun tai tabletin kanssa.
Työ voi olla varsin erilaista alakoulussa, yläkoulussa ja lukiossa. Menetelmät ovat erilaisia, ja on erilaisia oppijoita. Hyviä tuloksia syntyy mitä erilaisimmilla tekniikoilla, mutta yhdestä asiasta on jonkinlainen konsensus. Huonoja syntyy kaaoksessa.
Eipä tähän juuri lisättävää ole reilun 20 opetusvuoden jälkeen.
Ilmoita asiaton viesti
Näin on, Väinö Kuukalta erinomainen kirjoitus. Tämä karuselliin, kiitos.
Sen verran voisi tietysti lisätä, että eipä nyt kovin paljon ole valtakunnallisesti kyselty oppilaaltakaan, mitä he tykkäävät nykyisen opsin näkemyksistä siitä, millaista opiskelun ja oppimisen tulee olla. Näppituntuma on, että varsin harva on innostunut. Tai sitten olen onnistunut manipuloimaan viattomia nuoria paremmin kuin itse kuvittelen.
Ilmoita asiaton viesti
Blogistilta paljon hyviä ajatuksia ja kokemuksen tuomaa kokonaisnäkemystä.
Jäin nyt miettimään toimivien ratkaisujen muuttamista. Muutosta perustellaan yleensä sekä sillä, että tarjolla olisi vielä parempia pedagogisia ratkaisuja, että sillä, että maailma muuttuu.
Silloin kun lähtökohtana on toimiva pedaratkaisu, toisenlainen ratkaisu tulisi pystyä perustelemaan erittäin hyvin. Perusteluun tulisi sisältyä sen perinpohjainen ymmärtäminen, miksi jokin ratkaisu on toiminut jossakin konteksissa (koulutustasolla tai -alalla, jollakin vuosikymmenellä, jne.). Uuden ratkaisun perusteluissa voi siten olla mahdollista tehdä täsmäparannuksia. Toimivan ratkaisun myllertäminen kokonaan uusiksi on kai lähinnä älytöntä.
Täsmäparannuksia voi kyllä perustella maailman muuttumisella. Tämä on herkkä aihe, koska maailma tosiaan on muuttunut melko nopeasti. Siten ihan marginaaliset muutokset pedaratkaisuissa eivät ehkä riitä. Maailman muuttumisen liika painottaminen juuri pedagogiikan osalta voi kuitenkin johtaa toimivien ratkaisujen tarpeettoman riskialttiiseen hylkäämiseen.
Tulosten valossa näyttää siis siltä, että läheskään aina muuoksia ei ole onnistuttu tekemään kovin onnistuneesti.
Tosin muistuttaisin blogistin tavoin, että kyse on myös paljon laajemmista asioista kuin kouluopetuksesta, kuten perhe- ja harrastuselämästä. Kiinnittäisin lisähuomiota myös esimerkiksi mediakulttuuriin: miten se on onnistunut tukemaan suomalaisten nuorten (ja lasten ja aikuisten) laaja-alaisten sivistysihanteiden mukaista kasvua? Niin, ja olemmehan me blogistitkin pieneltä osin aikamme mediakulttuuria luomassa.
Ilmoita asiaton viesti
Tässä lienee hyvänä esimerkkinä aikanaan aloitettu ”uusi matematiikka”.
Oppi joka taidettiin hiljaa haudata ilman seremonioita.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos hyvästä kommentista. Mediakulttuuria olen miettinyt minäkin. Millaisia arvoja oikeasti saamme ja jaamme?
Ilmoita asiaton viesti
Perusopetuksen murtumisen taustalla on monia tasoja.
(1) Murtumisen tausta alkoi Reaganin ja Thatcherin tuottamasta uudesta
siviilihallinnon palvelukonseptista ja rahoitusratkaisuista. Ne saatiin
kunnolla ajettua sisään 1990 -luvun loppupuolella yliopistoihin ja
aikuiskoulutuksen järjestelmiin.
– opimme että ”asiakas on aina oikeassa”. Ja tutkintojen määrät
tuovat leivän tullessan. = Moraali murtui.
(2) Kasvatustieteessä kognitiivinen didaktiikka ja sen käenpoikasena itse-
ohjautuvuuden idea sekä löivät lävitse. Vanhat tavat ja käytännöt
alkoivat murtua.
– spekulointi sekundaarisin argumentein (siis laaja-alainen tiedollinen
kokonaisrakenne oli tavoite vailla sisältöä) vei voiton.
(3) Valtionhallinnon ja kouluhallinnon virkamiehet pelästyivät maailman
muutosta kun virkamiehiä pystyttiin erottamaan… jne..
(4) Pelästyneet virkamiehet etsivät ajattelullista tukea kasvatustieteen
ja muun psykohumpan laitoksista… ja he vastaanottivat meiltä
”löpö-löpä” -puhetta.
– vastaavasti me myimme ”löpö-löpö” puhetta ja saimme
tutkimusrahoitusta yhä enemmän ja enemmän.
**** ***** ******
Kaiken tuon tuloksena saatiin kasvatuskulttuuri ja muu pedagoginen humppa sekaisin tässä maassa.
Ps. Kyllä, minä olin osa tuossa prosessissa. Synnintuskaa en tunne, mutta ei kyllä ollut mukavaa kun tänään aamulla totesin puolisolleni: ”kuule, sä et arvaakaan kun mietin mennyttä, että miltä se tuntuu kun innokkaana oli asioitaan viemässä Suomen koulutukseen ja nyt musta tuntuu, että koko ajan me palvelimme vain taantumusta”!
Ilmoita asiaton viesti
Väinö Kuukan kuvaaman nykytilan ”virittäjät” löytyvät siis vuosien 1985 – 1998 välisen aatteellis-hallinnollis-rahoituksellisen kehityksen luomasta valmiustilasta aatemaailmassa.
Kun sitten tultiin 2000 -luvun alkuun, oli tavallaan laaja kehityskaari käynyt hallinnollis-kulturaalisen taistelunsa ja selvinnyt voittajaksi.
Kunnan hallintovirkamiehet opetustoimen alueella olivat muuttuneet politrukeiksi. Ja kunnallishallinnon päätöksentekijät nyt ovat tavallisia ihmisiä, jotka luottavat ammattilaisten puheisiin.
Opettajakunta on vasta nyt alkamassa edes ymmärtää mitä on vuosikymmenten kuluessa tapahtunut. OAJ on hyvä yhteishengen tuottaja, mutta näkökykyä ja ryhdikkyyttä uupui.
Vieläkin opettajakunta pitää pääasiassa oikeana ”että vaativat vanhemmat saavat aukoa päätään opettajalle”…. kuvitellaan että vanhempien ikävät ja kriittiset arvioinnit kertovat opetuksen / opettajan huonosta laadusta.
Kissanpaskat! Koko yhteiskunta kulkee tällä hetkellä väärin päin.
Ugh! Hän on puhunut. 🙂
Ilmoita asiaton viesti
No ei nyt opettajakunta ajattele niin, että vaativat vanhemmat voivat aukoa päätään. Mutta saatat kyllä muuten olla oikeassa, kaseikkoon on opetus mennyt ja suunta ei käänny hetkessä, mutta kääntyy se kuitenkin, näin uskon. Ei kai tässä muuta vaihtoehtoa ole.
Ilmoita asiaton viesti
Ugh! 😎
Ilmoita asiaton viesti
Laaja-alainen tiedollinen kokonaisrakenne tavoite vailla sisältöä? Ehkä näin, mutta mitäköhän Varila tarkoitat tarkemmin?
Olen etiikan taustalta yleensä nähnyt laaja-alaisen sivistyksen kannatettava tavoitteena. Sen pohjalta esimerkiksi 18-vuotialla on perusedellytykset muodostaa perusteltuja kantoja siitä, ketä äänestää vaaleissa.
Mutta mitäköhän laaja-alaisen oppimimisen pedagogiikassa on tarkemmin ottaen mennyt pieleen?
Ilmoita asiaton viesti
Ai kun on kiva kun tulee kunnon kysymys. Tässähän ihan vanha (sota)ratsu nuortuu.
Laaja-alainen sivistys klassisessa seitsemässä lajissa olisi erinomaisesti paikallaan. Samoin se kasvatus, jonka brittien aristo-pojat saivat 1900 -luvun internaateissaan.
– Klassisen humanistisen sivistyksen kannattaja siis täällä. Kyllä elämä tuo ja pakottaa sitten myös ammattitaidon oppimiseen. Ja osa etenee aina mestariksi asti – olipa lajina sitten käden taidot tai fysiikka.
******
Mutta varsinaiseen vastaukseen:
Sekotin vähän tieteenalani sisäistä slangia. Meidän didaktiikan ote vaihtui nopeasti 1980 -luvun alussa. Vaikutteet tulivat kognitiivisesta psykologiasta.
Ei ole tärkeätä oppia ymmärtään pilkkuja, riittää kun oppijalla on laaja-alainen näkemys oppimisen kohteen ”dynamiikasta”.
Vaativa tavoite, jos siitä pitää tiukasti kiinni. Siinä ei ole mitään löysyyttä vielä.
– Samaan aikaan puski päälle ”pehmeä, kaiken salliva ja lässyttelevä humanismi”. Niinpa seurauksena oli että ”joo… pelkkä sinne päin näkemys riittää, hyvä on kun tietää jotain myös aidan seipäiden olemuksesta”.
– Vähän myöhemmin tuo sama tavoiteasetanta vielä heikkeni kun ajateltiin että ”riittää että tiedostaa vähän sinne päin järjestelmän dynamiikkaa”.
***** ******
Eli tieteellisen näkökulman (kognitiivinen psykologia, erityisesti kognitiot) selkeys ja tiukkuus unohdettiin askel kerrallaan.
– Samalla vähennettiin ”aitaa” opiskellessa sitä, että tarvitsisi edes tietää mistä aidan voi rakentaa…. riiittää kun tietää että aidalla on tarkoitus!
VASTAUS tiivistetttynä: Te taisitte kysymyksellänne viitata klassisen humanismin edustajana (?) laaja-alaiseen yleissivistykseen.
Mutta sitä ei voi rakentaa kunnolla ellei suostu kurinalaiseen opiskeluun. Askel kerrallaan opitaan ammattitaito, askel kerrallaan matematiikka jne…
Ja jokainen askel on opittava hyvin jotta syntyvä talo (tässä tapauksessa oppijan muodostama laaja-alainen kognitiivinen rakenne) olisi a) kaunis, b) tukeva c) kehittyvä ja d) mukautettavissa ja säiden vaihtelun kestävä.
Tuotin teihin kirjoituksellani tuon kysymyksen sen vuoksi, että kirjoitin alueen fakki-idioottina sisäistä slangia parin vuosikymmenen takaa sekä väsyneenä ja muuta selittelyä.
– Kysymyksenne oli hyvin perusteltu, ilmaisi paneutuvuuden tekstiini sekä näkökulmaeron. Siis kiitoksia!
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos perusteellisesta vastauksesta! Kyllä vaan, sellaiseen laaja-alaisen oppimisen käsitykseen kuten kuvasit on selvästikin aiheellista suhtautua kriittisesti.
Ilmoita asiaton viesti
Vaikka menneisyys monine muoteineen tuntuu kryptiseltä, nämä taustoitukset kertovat erilaisista itiöistä, joita on istutettu näin taustapeiliin katsoessa liki näkymättömiä lankoja pitkin.
Ilmoita asiaton viesti
Helsingin Sanomissa oli hyvä mielipidekirjoitus aiheesta:
”Pisa-vertailussa Suomi on pudonnut kauas kärkisijoilta, eikä uutisten mukaan kukaan oikein tiedä miksi. Tämä siitä huolimatta, että opettajat ja rehtorit ovat jo vuosia yrittäneet pitää ääntä koulun ongelmista. Veikkaanpa, että heitä ei kuunnella nytkään, vaan asetetaan virkamiehistä ja tutkijoista koostuva työryhmä, jolla ei välttämättä ole mitään tietoa koulun arjesta.
Meillä on erittäin koulutetut ja pätevät opettajat. Siitä huolimatta heidän ei anneta tehdä työtään kunnolla. Kun opetussuunnitelmaa viimeksi uudistettiin, nuoret konsultit kävivät kertomassa meille opettajille, että olemme tehneet kaiken väärin ja yrittäneet kaataa oppia lasten päihin. Oppilaiden pitäisi itse ohjautua oppimaan. Tämä kuulostaa hienolta ja modernilta, mutta menetelmä toimii vain harvojen oppilaiden kohdalla.
Miten tällaista edes voisi edellyttää lapsilta, joilla ei vielä ole riittävästi kypsyyttä? Koulutettu opettaja kyllä osaa rytmittää opetuksensa ja miettiä sopivat menetelmät omalle ryhmälleen, kun hänen vain annetaan tehdä niin.”
https://www.hs.fi/mielipide/art-2000009326076.html?utm_source=facebook&utm_medium=toimitus-dlvr&fbclid=IwAR3L6_6gzSYShc_7q_YH-qi4BCqmSP3FZ7G7wjXFDctc9sCx0cjQ1MgUFK4
Ilmoita asiaton viesti
PISA test dropped in 20 years as political indoctrination of students started and instead drug use and deaths among young people highest of any EU nation – horrible
Children see no hope for the future and opportunities outside the order of society ruling every step they take
Finland graduates also in polls in the top of migrating to other countries
Socialism both green and red has failed
Lower taxes support innovation make it popular to work with your hands again
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos erinomaisesta kirjoituksesta. Tässä oma kirjoitukseni samaa aihetta koskien: ”Peruskoulun oppimistulosten heikentymisen taustalla olevien syiden selvittäminen edellyttää monitieteistä lähestymistapaa” https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/arto-selkala/peruskoulun-oppimistulosten-heikentymisen-taustalla-olevien-syiden-selvittaminen-edellyttaa-monitieteista-lahestymistapaa/?fbclid=IwAR0pzecXu0MADLEa5UtH2XxYSOcdcglBbd-rsN4haFEMmyN2utYp1rHVfAU
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos linkistä. Tärkeä kirjoitus.
Tutkijan oma viitekehys merkitsee paljon tänään. Jos joku opettaa inkluusiota ja integraatiota, hän sitä luultavasti myös kehuu.
Se taas on oikeasti jo paha, jos tutkimustuloksia arvioidaan sen mukaan, sopivatko ne vallitsevaan ajatteluun.
Ilmoita asiaton viesti
Näinhän se juuri on. Itse näen tämän kehityksen taustalla yleisen tieteenfilosofisen muutoksen ihmistieteissä, eli siirtymisen realistisesta ajattelusta enemmän relativistiseen ja fenomenologiseen ajatteluun, missä ideoiden ja näkökulmien arvo määräytyy yhä enemmän niistä itsestään käsin eikä siitä käsin kuinka uskottavasti ne kykenevät heijastamaan tutkimuksen kohteena olevaa todellisuutta.
Ilmoita asiaton viesti