Väinämöisestä kertovia runoja on laulettu jopa Pohjanmaalla
Vaikka kalevalakieltä on osattu muuallakin kuin idässä, karjalaisille on annettava erityinen arvo. Ontrei Malisen, Vaassila Kieleväisen, Arhippa Perttusen ja monen muun vaikutus itsenäisen isänmaamme suomenkieliselle kulttuurille on suuri. Se on sielukas kuin laulajan sisällökäs henkäys kirjoituspöydällä syntyvään yhteisesti sovittavaan muotoon.
Elias Lönnrot oli taitava tuomaan sukukielten sanoja suomen kieleen ja antamaan niille uuden merkityksen. Joitakin tällaisia sanoja käytämme vieläkin. Esimerkiksi pääoma oli karjalassa se paras osa olutvierteestä, joka otettiin talteen. Sanan tasavalta alkuperäisen käytön ymmärrämme sanaparresta ”tasavalta tappelussa, lyö ken ennättää”.
Suomen kieli silloin tai nyt ei kuitenkaan ole sama asia kuin kalevalakieli. Se oli oma lauluissa siirtyvä muistikoodinsa. Sanoja tulevaan sivistyskieleen kieleen taas hankitiin 1800-luvulla valtava määrä monin eri tavoin.
Sanojen kulku länteen herätti myöhemmin jopa poliittista kaunaa. Vienan Karjalassa asunut ja suomalaisia vastaan sotinut kirjailija Ortjo Stepanov väläytti partisaaniasennettaan sanomalla, että ”suomalaiset varastivat meiltä kielen”. Käydessäni Vuokkiniemessä Stepanovin hyvin tuntenut karjalainen oppaani kertoi tästä ja mainitsi, että se oli enemmän neuvostoretoriikkaa kuin karjalaisretoriikkaa. Kieltä ei voi varastaa, mutta on muistettava, että Venäjän karjalaiset joutuivat seuraamaan katseella, miten suomalaiset onnistuivat rakentamaan kansalleen sekä identiteetin että itsenäisen isänmaan pian sen jälkeen, kun Lönnrot oli kirjoittanut osin yhteiseen suulliseen perinteeseen pohjautuneista säkeistä yhden maailmankirjallisuuden valioista. Ei Suomen syntyminen yksin siitä ollut kiinni, mutta karjalaisesta näkökulmasta Lönnrot on vieläkin se patriarkka, joka loi kansakunnan kynällä. Mitä olisi ollut kansa ilman identiteettiä ja historiaa? Kieltä, jota käyttää yliopistossa ja kirjallisuudessa?
Tällä työllä oli tästä näkökulmasta katsottuna kauaskantoiset seuraukset. Ilman Lönnrotin työtä Suomen itsenäisyys olisi ollut mahdottomuus. Ilman Kalevalaa ei olisi itsenäisyyttä. Kalevala ja tavaton ahkeruus sekä lahjakkaiden opiskelijoiden rekrytoiminen kulttuuriponnistuksiin toivat Lönnrotille arvovallan ja vapaat kädet tehdä työtä suomen kielen eteen, ja lopulta suomalais-ruotsalaisessa sanakirjassa oli noin 200 000 suomen sanaa. Niitä tehtiin keksimällä, tuomalla muista kielistä, johtamalla ja yhdistämällä. Agricola käytti tuotannossaan suunnilleen 8000 suomen sanaa.
Jos suomen kieli ja Suomi kansana olisivat olleet vuonna 1899 tai 1917 samassa tilassa kuin vielä vuonna 1828 Lönnrotin lähtiessä ensimmäiselle keruuretkelleen, tilanne olisi ollut hyvin mielenkiintoinen. Meillä ei olisi ollut suomenkielisiä kouluja, ei suomenkielistä teatteria, ei juurikaan kirkollisten tekstien ulkopuolista suomenkielistä kirjallisuutta eikä suomenkielisiä viranomaisia tai edes oikeutta käyttää suomea asioidessa virkailijoiden kanssa. Olisimme toki voineet mennä biblioteekkiin ja lainata vieraskielistä kirjallisuutta mutta kirjasto olisi ollut jo tieteisfiktiota.
Kalevala oli aluksi identiteetin rakennuspuu, vaikka varsinainen puhtaan suomalaisuuden peruskivi on mahdollisesti hurjaakin hurjempi Aleksis Kivi, joka nerokkaasti kuvasi snellmanilaisen sivistysaatteen vaikutuksen veljestensä elämässä. Minna Canth on seuraava kova nimi, realistinakin moderni ja radikaali, elämämme nainen.
Väite Kalevalasta kulttuurisena omimisena on kuitenkin lapsen tietoa, Joukahaisen muistia, koska samat laulut esiintyivät ennen kirkkoa ja lukutaitoa länsirannikkoamme myöten, osin tietysti muuallakin Itämeren piirissä. Turusta päin edennyt lukutaito oli työntänyt kalevalakielen muistikoodina unohduksiin, ja lisäksi Suomen ensimmäinen tunnettu sensori Jaakko Finno 1500-luvulla tuomitsi pakanallisen kalevalakielen runouden pohjana. Laulut vetäytyivät itään.
Syyskuussa 1827 paloi Turun akatemian kirjasto. Menetimme paljon aikaisemmin kerättyä suomalaisten kansanperinnettä, runosäkeitä ja historiaa yhden yön aikana. Kun Lönnrot aloitti seuraavana kesänä sivistystyönsä, hänellä oli jo kiire. Tärkeä Gananderin sanakirja säästyi, koska eräs opiskelija oli unohtanut palauttaa lainansa kirjastoon. Lönnrot viittasikin myöhemmin Gananderiin, Porthaniin ja Topelius vanhempaan väittäen, että hän itse vain täydensi heidän työtään.
Vienan Karjalassa lukutaidottomat runonlaulajat antoivat Lönnrotille paljon lisää säkeitä ja jopa ehdotuksen eepoksen rakenteesta, eikä tätä saa unohtaa, mutta kulttuuriperintönä Kalevala on suomalaisten eepos. Kirjailija Elias Lönnrotia itseään voi hyvin perustein pitää suurena runonlaulajana. Sen verran taitavasti hän muotoili tekstiä eri versioihin. SKS:n arkistossa on niin paljon säkeitä, että Lönnrot väitti niistä voitavan tehdä vaikka seitsemän erilaista Kalevalaa. Jokaisella on vapaus tehdä omansa.
Paljon tärkeää asiaa, joskin Lönnrot tuskin oli *viimeinen* suuri runolaulaja. Tulihan hänen jälkeensä esim. Larin Paraske.
Kiven ja Canthin jatkoksi on syytä mainita Juhani Aho, jonka ”Kevät ja takatalvi” on mitä mielenkiintoisin 1900-luvun alun perspektiivistä kirjoitettu kuvaus kansallisen heräämisen alkuvaiheesta 1840-luvulla Lönnroteineen ja Snellmaneineen.
Ilmoita asiaton viesti
Parasken aineisto on lisäksi laajempi kuin keneltäkään muulta saatu.
Juhani Ahosta perhokalastajana pidän erityisesti, mutta suomalainen kulttuuri ja kirjallisuus jatkuu vieläkin, ja johonkin jutussa täytyy rajakin laittaa.
Ilmoita asiaton viesti
Juu, ei ollut tarkoitus kritisoida, ettet maininnut Ahoa. Intouduin itse mainitsemaan hänet sen vuoksi, että luen parhaillaan tuota Kevättä ja takatalvea, joka on kuvaus blogisi keskeisistä aiheista.
Ilmoita asiaton viesti
1799 Giuseppe acerbi teki matkansa katsomaan keskiyön aurinkoa ja kirjoitti matkakirjan. On aikaa kun olen lukenut ko. teoksen mutta muistaakseni hän kiinnitti huomionsa A-molli sävyisen runonlaulantakappaleen jousilla liikuttaneen paikallista länsisuomalaista väestöä kyyneliin saakka. Toki hän kävi saunomassa ja Anders Celsiuksen lahjoittama mittari oli antanut tulokseksi yli 100 astetta.
https://www.antikvaari.fi/k/acerbi-giuseppe/matka-lapissa-v-1799/001474e1df7e793858ceed37
Ilmoita asiaton viesti
Onhan runoja laulettu Pohjanmaalla. Kalevalassa on pitkät litaniat aiheesta; Louhi Pohjolan emännästä sekä hänen kauniista tyttäristään-
Louhi oli mahtinainen ja noita, joka muuttui kokko-linnuksi tai varasti taivaan valot, hänellä oli pelottavia yliluonnollisia kykyjä ja asui kaukana pimeässä Pohjolassa.
Varmaan siitä on jäänyt myytti että Pohjanmaalla on vieläkin noitia, tietäjiä, ja ennustajia.
Oma mummonikin tiesi kyläläisten kuolemat etukäteen kuka kuolee seuraavaksi, vaikka muuten olisivat olleet terveitä, tuli sairauksia, äkkikuolemia, ja itsemurhia, ja kylässä pelättiin ja kunnioitettiin häntä. Olisiko Louhen geenejä jäänyt vaikuttamaan nykyaikaan.
Ilmoita asiaton viesti
Kalevalan Pohjola ei kylläkään mitenkään todennäköisesti vastaa nykyistä Pohjanmaata.
Ilmoita asiaton viesti
Ehkä maantiede poikkeaa, mutta noidat on samanlaisia.
Ilmoita asiaton viesti
Jossain tutkimuksista jonka olen lukenut on arveltu että Kalevalan Pohjola olisi sijainut nimenomaan Etelä-Pohjanmaalla, siitä pohjoiseen olisi sijainnut lappilaisten asuinalueita tuohon aikaan.
Onhan se ollut näännyttävä jalka- tai rekimatka Karjalasta pelottavaan ja mystiseen Pohjolaan.
Ilmoita asiaton viesti
Suomen kansallinen kukoistus alkoi kun paasimme vapaaksi perkeleellisesta Ruotsin ajasta. Vasta Venajan hyvantahtoisuus mahdollisti suomalaisille asteittain heraamisen itsetietoisuuteen.
– ja tsaarin henkilokohtaisista varoistaan rahoitti Helsingin kauniita empire – keskustan rakentamisen.
Ilmoita asiaton viesti
Toki hienon tyon Elias ja kumppanit tekivat. Itse tosin en ole koskaan jaksanut lukea sivuakaan Kalevalaa. Sivustyksessa aukko silta osin.
Ilmoita asiaton viesti
Lönnrot teki niin paljon muutakin suomen kohottamiseksi sivistyskieleksi. Lukuisat nykyään jokapäiväisessä käytössä olevat sanamme ovat Lönnrotin uudissanoja. Esimerkiksi kun perustettiin Suomalaisen kirjallisuuden seura, Lönnrot samassa yhteydessä loi sanan ”kirjallisuus”.
Ilmoita asiaton viesti