Antti Palola tahtoo järjestövallan hallitusvallan sijaan

STTK:n puheenjohtaja Antti Palola oli tänään Ylen Ykkösaamussa haastateltavana työttömyysvakuutusmaksun muutoksesta, mitä Työllisyysrahasto esittää. Hän sanoi, että ”toteutetaan vakuutusperiaatetta eikä ryhdytä paikkaamaan julkista taloutta… …kun työttömyysmaksua alennetaan, siitä menee puolet työnantajalle ja puolet työntekijälle… …kohdentuisi suoraan työntekijöille eikä lähdettäisi käyttämään rahaa julkisen talouden paikkaamiseen.” Tätä Palola perusteli vakuutusperiaatteella ja ilmeisesti myös Suomen työmarkkinamallilla.

Sitä Palola ei perustele, miten vakuutusperiaatteesta seuraa, että valtion tulisi tarkastella palkansaajien aseman muutosta tumput suorassa, onhan hallituksella ollut suunnitelmia palkansaajan verotuksen suhteen. Ansiosidonnainen työttömyysvakuutusjärjestelmämme on varmaankin syntynyt työntekijäjärjestöjen aloitteesta, mutta se on säädetty eduskunnassa lakina, jonka muutokset vaativat myös hallituksen esitykset ja eduskunnan päätökset. Työttömyysvakuutusmaksun muutokset vaikuttavat palkansaajan käytettävissä oleviin tuloihin ja valtion sekä kunnan veroihin joten miksi hallituksen ylipäätään tulisi kuunnella järjestöjä asiassa, joka monipuolisesti vaikuttaa sen omien suunnitelmien toteutumaan? Onko järjestöillä paremmat pääekonomistit?

Jostain syystä Palolan vakuutusperiaatteesta ei seuraa, että kaikki maksun maksaneet tulisivat vakuutetuiksi. Täytyy vielä liittyä kassaan kynnysrahalla. Tämmöinen ei varmaan menisi enää perustuslakivaliokunnasta lävitse: epäyhdenvertaisuus maksuissa, järjestäytymispakko kassaan.

Tässäkään Ykkösaamussa ei riittävästi korostettu, että koko työttömyysvakuutusmaksun maksaa viime kädessä palkansaaja, sillä ilman työnantajamaksua palkkaa voisi maksaa enemmän, joten työnantajilta ei tarvitse kysyä yhtään mitään. Hallituksella tulee olla kätevä valta vaikuttaa työttömyysvakuutusmaksun jakautumiseen bruttopalkan molemmin puolin sen mukaan, tahdotaanko vaikuttaa työvoimakustannukseen vai ostovoimaan. Jos Työllisyysrahasto on tiellä, sen voi lakkauttaa aikuiskoulutustuen myötä ja siirtää ministeriön alivaltiosihteerin osa-aikaisen apulaisen hoidettavaksi.

Muutoin olen kannalla, että kun tällä erää työttömyysvakuutusmaksun muutos koskee palkansaajia, niin valtion muut tuloveron muutokset saisivat koskea kaikkia, etteivät eläkkeensaajien ja palkansaajien veroasteet etääntyisi entisestään esimerkiksi työtulovähennyksen kasvattamisen kautta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu