Eläinpohjaisten ruokien kuormittavuus vahvistuu, keskusta siirtää vastuun kuluttajille

Suomalaisen tutkivan journalismin ensisijainen lähde, brittiläinen The Guardian -lehti, uutisoi eilen ja tänään tutkimukset, joista toinen varmistaa lihan- ja maidontuotannon ilmastokuormittavuuden ja toinen toteaa maailman maataloustukien kohdistuvan juuri ilmastoa kuormittaviin toimiin.

Edellisen tutkimuksen uutisoinnissa Guardian toteaa kilon viljeltyä vehnää tuottavan 2,5 kiloa kasvihuonekaasuja ja että nauta rasittaa ympäristöä 70 kilolla kasvihuonekaasuja tullakseeen kiloksi lihaa. Kokonaisuutena eläinperäinen ruoantuotanto tuottaa kaksinkertaisen määrän kasvihuonekaasuja koko kasviperäisen ruoantuotantoon nähden.

Jälkimmäisessä YK:n piirissä tehdyssä tutkimuksessa todetaan valtaosan maailman maataloustuista kohdistuvan nimenomaan lihan- ja maidontuotantoon.

Suomen keskustan katsotaan aiheellisesti olevan ensisijassa maa-ja metsätalouden harrastajien etujärjestö, joka ajaa mitä kauneimpia asioita mutta tosipaikan tullen puolustaa vain tilanomistajien etua. Edunajajien nokkamies, keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Juha Pylväs vieraili Ylen Politiikkaradiossa viime torstaina todeten, että maataloutta syyllistetään turhaan ilmastokuormasta, koska vilja siirtyy pellolta kuluttajien suuhun, joten vastuu on kuluttajilla eikä maataloudella. Pylväs myönsi, että turvepelloilta tulee päästöjä, mutta tarkkaa tietoa on vielä jokunen vuosi odoteltava, kun Ruukin tutkimusasemalla asiaa tutkitaan. Ettei maatalous ole alentanut päästöjään ei ole maatalouden, vaan poliitikkojen vika, kun ovat sellaiset maataloustuet luoneet. Hieman pletku mies Pylvääksi.

Toisin sanoen vastuu maataloussektorin ilmastopäästöistä ei ole ole viljelijöillä vaan kuluttajilla, jotka kehtaavat nauttia pellon antimista ja äänestää sellaisia hallituspohjia, joiden kepulaisministerit ja -virkamiehet muotoilevat tuet tehottomiksi! – Samaa raidetta ajoi keskustan Mikko Kärnä tänään Ykkösaamussa ehdottaessaan viljelijöille mahdollisuutta marihuanahampunviljelyyn muiden maiden kuluttajien kysyntää täyttämään. Vastuu nauttimisesta on kuluttajan, ei tuottajan.

No otetaan haaste vastaan. Vaatikaamme jokaiseen elintarvikkeeseen sen laskennallinen hiilisisältö tosimyrkynvihrein numeroin! Vaatikaamme turvemaito ruskeaan purkkiin sinisten ja punaisten maitojen rinnalle! Vaatikaamme maa- ja metsätalousministeriö ympäristöministeriön alaisuuteen, jolloin maatalouden tuet voidaan ohjata kivennäismaiden härkäpapuviljelmille ja turvepellot saadaan pakettiin!

Näin on tehtävä, koska Juha Pylvään mukaan maatalous ei ole vastuussa päästöistään vaan kuluttajien ja poliitikkojen on vastuu kannettava ja Mikko Kärnän todistuksen mukaan viljelijäin ahneudella ei ole rajaa eikä moraalia.

0

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu