Jos ei THL, niin sitten STM, HUS vai Vantaa?

THL ei katso olevansa toiminnallisesti vastuussa ulkomailta palanneiden ohjeistuksesta lentokentällä.  Ulkomailta palanneet eivät ole olleet riittävästi tietoisia henkilökohtaisen karanteenin tarpeesta, luonteesta ja kestosta.

THL on asiantuntijaorganisaatio, joka neuvoo terveysasioissa. Toiminnallisia viranomaisia ovat ministeriö, kunnat ja kuntainliitot sekä ilmeisesti tässä myös aluehallintovirastot.

Helsinki-Vantaan lentoasemaa operoi  valtion täysin omistama osakeyhtiö Finavia. Vaikka Finavia hoitaakin turvatarkastuksia ja vastaavia tehtäviä se ei ole lääkintäviranomainen.

Jonkun tahon olisi pitänyt ottaa THL:n neuvosta vaarin ja ohjeistaa saapuvia matkustajia karanteenitoimista. Lentokenttä sijaitsee Vantaalla, joten se on Vantaan kaupungin kunnallisten terveysviranomaisten piirissä. Uudenmaan kunnat toimivat erikoissairaanhoidossa yhteistyössä kuntainliittona HUS:n kautta. HUS:n piiriin ja pirtaan kuuluvat ehdottomasti alueelle saapuvien matkustajien terveysriskit.

Kyse ei ole kuitenkaan yksinomaan Vantaan lentokentästä. Maahan tullaan monia teitä. Olisiko vastuu myös Väylän harteilla?

Valtakunnallinen toimenpidevastuu lankeaa selvästi Sosiaali- ja terveysministeriölle. Ministeriön väki on nyt aikamoisessa paineessa, mitä helpottaisi, jos olisi valtakunnallinen toimivaltuuksin varustettu lääkintäviranomainen, kuten lakkautettu Lääkintöhallitus oli.

Harri Kreus selventää THL:n asemaa US-blogissaan ”THL ei ole tartuntatautivirasto…valitettavasti”.

Olen pitkään arvostellut hajautettua peruspalvelujärjestelmäämme, joka tuottaa kansalaisille eritasoisia ja veronmaksajille erihintaisia palveluja, jotka kuuluvat perusoikeuksien piiriin.  Hajautetussa järjestelmässä periaatteessa rutiiniluontoiset asiat ratkaistaa yhä uudelleen joka kunnassa ja kuntainliitossa, joissa rakennellaan Apotteja siellä ja Eskoja täällä. Moninkertaisen työn ja tehottomuuden kruunaa koordinaation puute, joka nyt epäonnisesti näkyy maahan palanneiden matkailijoiden koronaneuvonnan puutteena.

Meillä on onneksi vastuullisen solidaarisuuden perinne hallinnossa ja kansalaisten piirissä ja tahto toimia oikein. Jos ohjaus on sekavaa ja organisaatioiden suhteet epäselvät, eivät kaikki yksiköt ja yksilöt kuitenkaan älyä toimia toivotusti, siis kuten tapana, toimia oikein johdosta riippumatta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu