Kansanmurha on kansanmurha

Katsoin eilisen ”Viimeinen sana” -ohjelman ja siellä kerrottiin murskaavia lukuja. Gazassa on menehtynyt lokakuusta lukien enemmän lapsia kuin maailman kaikissa sodissa vuosina 2019-2022. Maailmanpankin arvion mukaa 85 % Gazan infrastrutuurista on tuhottu.

Kysyin  konfliktin alettua kirjoituksessani 28.10.2023 ”Onko oikein pommittaa Gaza Mariupoliksi?

Ilmeisesti Mariupolin mittapuu ei edes riitä Gazan kärsimyksiin. Itse olen varustettu tavallisella järjellä ja minun oli mahdotonta ymmärtää esimerkiksi presidenttiehdokas Sari Essayahin kykenemättömyyttä valistaa kasvonsa Gazan lasten suuntaan, kun häneltä useasti vaalien aikana kysyttiin kantaa Israelin hyökkäyksen intensiteetistä. Hampaiden välistä singahti vain ”Hamas” ja sitten kaikui helähtäen ”Israel”. Sari valitsi totuutensa, johon Gazan realiteetit eivät kuuluneet, nehän olisivat vaatineet kristillisen armon.

Gazan tilanne lähenee kansanmurhaa jo siksikin, että Israel on vaikeuttanut ruoka-avun perillemenoa. Israelin hallituksessa on ääritahoja, jotka ovat vaa’ankieliasemassa ja ovat vaatineet avoimesti palestiinalaisten ajamista alueiltaan. Myös pääministeri Netanjahu on kannattanut Länsirannan siirtokuntia, jotka käytännössä ovat ajaneet palestiinalaiset kodeistaan alueilla, jotka aiempien sopimusten mukaan ovat kuulunut heille.

Aiemmassa tekstissäni asetin toivoni Israelin demokratialle. Israelilaisilla on vaaleissa demokraattinen mahdollisuus valita rauha tuhon sijaan. Tätä mahdollisuutta ei ole lainkaan kaikilla kansanmurhiin syyllistyneiden valtioiden kansalaisilla.

”Viimeinen sana” -ohjelmassa rasitti suurten medioiden edustajien varovaisuus. Aika varovaisia oltiin aikoinaan myös 1930-luvun lopun Saksaa kommentoitaessa sekä myös Vietnamin väestön mattopommituksia kuvatessa sekä presidentinvaalikeskustelujen tarkennuskysymysten muotoilussa.

 

 

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu