Kelpo maakuntaverokomiteatyö kunniaan

Maakuntaveroa käsitellyt parlamentaarinen komitea jätti mietintönsä maaliskuulla. Komitea koostui kaikkien eduskuntaryhmien edustajista sekä asiantuntijoista.

Komitean mietintö on selkeä, siinä käsitellään maakuntaveron tarvetta eri puolilta ja sovelletaan tarkastelu perustettavien hyvinvointialueiden tarpeisiin.

Lopputuloksena todetaan yksinkertaistetusti, että koska perustettavat hyvinvointialueet tuottavat  kaikille yhdenvertaisesti kuuluvia peruspalveluja, on alueiden toiminta ainakin alkuun toteutettava yhteisvastuullisesti valtion kautta eikä maakuntaveroa tarvita, ellei alueiden tehtäväkenttää laajenneta.

Komitean käsitys sisältyy pian toivottavasti hyväksyttävään sotelainsäädäntöön.

Tämä lopputulos oli itselleni mieluinen, koska olen pitkään nostanut kepin päähän ristiriidan, mikä vallitsee perustuslain peruspalvelulupauksen ja kuntien kantokyvyn välillä johtaen selvään eriarvoisuuteen ainakin palvelujen kustantamisessa ja ehkä saannissakin.

Komitean työhön jätettiin kolme eriävää mielipidettä. Perussuomalaiset kiinnittivät huomion moneen soten alkuvaiheen  käytännön ongelmaan hyväksyen kuitenkin mietinnön pääkohdat. Kokoomus tahtoi, että mahdollisuudesta maakuntaveroon luovutaan kokonaan, koska epäilee veron nostavan pidemmän päälle veroastetta.

Komitea tarkasteli eri verovaihtoehtoja, joista yksi oli valtionrahoituksen päälle perittävä aluksi kahden prosentin vero jonka määrästä alue myöhemmin päättäisi. Sekä vasemmisto että vihreät tykästyivät tähän malliin niin, että esittivät eriävän mielipiteen, kun komitea ei  malliin päätynyt. Tätä on vaikea ymmärtää, kun kyse on yhdenvertaisuuspuolueista jotka ovat huolissaan eriarvoisuudesta huomattavasti pienimuotoisemminkin.

Ehkä nykyvassarit ja vihreät ovatkin anarkistisosialisteja, joiden periaatteisiin kuuluu kunkin yksikön äärimmäinen autonomia eikä kyse olekaan aidon  yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon puolustajista.

Yhtä kaikki, perinteinen komiteatyö näytti voimansa sen sijaan, että joku hätäinen ministeriohjattu työryhmä olisi antanut esityksen,  joka periaatteessa kiistetään lukematta.

+1

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu