Kryptovälineet uhkapelisäännösten piiriin
Luin tänään riemastuttavan uutisen The Guardian -lehdestä. Isossa Britanniassa asiaa pohtinut parlamenttiedustajien ryhmä on päätynyt suositukseen, että kryptovälineet tulisi saattaa uhkapeliä säätelevien viranomaisten ja säädösten piiriin sen sijaan, että niitä käsiteltäisiin rahoitusinstrumentteina. Perusteluna on mm. että koska kryptovälineillä ei ole mitään luontaista arvoa, niin niihin sijoittaminen on verrattavissa vedonlyöntiin, missä voi menettää kaiken.
Jos kryptovälineitä kohdeltaisiin viranomaistaholta kuten varsinaisia sijoituskohteita tai valuuttoja, syntyisi suurelle yleisölle helposti harhainen kuva niiden arvosta. Tämän näkemyksen esitin jo 2019 kirjoituksessani Puheenvuoroon.
Kyllähän saarnamiehet kolehdin keräävät niin kauan kun seurakunta uskoo puheisiin. Tähän näkemykseeni voi tutustua toisessa puheenvuorossani vuodelta 2022.
Onko meidän poliisitoimemme ollut ajan tasalla? Antero Vartian hyvää tarkoittaneeseen Compensate-hankkeeseen tartuttiin kovalla kädellä rahankeräyssäädösten rikkomisepäilyn muodossa. Kryptovälinekauppiaat sen sijaan tarjoavat välitys- ja talletuspalveluitaan vapaasti vailla viranomaisten ymmärrystä välineiden uhkapeliluonteesta vaikka kryptovälineiden ainoa perusteltu käyttö löytyy rikosten peittämisen piiristä.
Sitten pitäisi myös eurot laittaa uhkapelisäädösten piiriin, koska ei niilläkään mitään ”luontaista arvoa” ole. Tai no, paperieuroilla toki on poltettaessa vapautuva lämpöarvo ja kolikoilla niihin käytetyn metallin arvo, mutta vain pieni osa kierrossa olevista euroista on fyysisiä seteleitä tai kolikoita.
Hieman ristiriitaista käyttää uhkapelisäädösten piiriin laittamisen perusteluna sitä, että kryptovälineiden ainoa käyttö löytyisi rikosten peittämisen piiristä. Jos näin olisi (todellisuudessa ei ole), niin ei niihin mitään uhkapelisäädöksiä pitäisi soveltaa vaan rikoslakia.
Pelottavaa tietämättömyyttä tai vielä pelottavampaa tarkoituksellista harhaanjohtamista on puhua tässä yhteydessä yleisesti vain ”kryptovälineistä”. Kryptovaluuttoja on paljon erilaisia ja joukossa on sekä aidosti hyödyllisiä projekteja että puhtaita huijauksia. Kaikkien ”kryptovälineiden” laittaminen samanlaisen lainsäädännön piiriin on kuin asettaisi samat liikennesäännöt kaikille ajoneuvoille sähköskuuteista jumbojetteihin.
Ilmoita asiaton viesti
Kirjoitan kryptovälineistä jotta niitä ei sekoiteta oikeisiin valuuttoihin, jotka ovat keskuspankkien takaamia, jotka kelpaavat maksuvälineiksi ja joiden arvon keskuspankit pyrkivät pitämään vakaana. Maksuvälineiksi tarkoitetut kryptovälineet on tehty kuten Charlie Munger lausui ”ohuesta ilmasta”, ja niiden vakuutena on pelkästään käyttäjien usko.
Hämäävänä tekijänä on lohkoketjutekniikka, joka ei sinänsä luo valuuttaa, ainoastaan kirjanpidon. Eihän rahapajakaan luo valuttaa lyödessään mitaleja. Mutta voivathan keräilijät arvottaa mitalit keskinäisiksi maksuvälineikseen mutta tuskin saavat tälle viranomaisten siunausta.
Jos sattuu olemaan seteleitä poltettaviksi, otan ne mielelläni vastuulleni.
Ilmoita asiaton viesti
Ei keskuspankki mitään takaa. Sen huomaa esimerkiksi, jos sattuu löytämään tai on muuten säilyttänyt markkaseteleitä. Kaupasta niillä ei saa mitään ja keskuspankin ovellekin on turha mennä kolkuttelemaan.
Ilmoita asiaton viesti
Tästä yksityiskohdasta olen samaa mieltä. On suuri oikeudenloukkaus, jos isovaarin patjasta löytyy markkasetelitukku, joka on menettänyt arvonsa. Kyse on eduskuntamme ajattelemattomuudesta ja perfektionististen virkamiesten tahdosta päättää tilit. Saksassa markkasetelien käypyys säilytettiin.
Tämä yksityiskohta ei kuitenkaan riitä kumoamaan keskuspankkirahan luonnetta aitona valuuttana semminkin kun vertaamme asiaa isovaarin salaaman salasanan mukana kadonneisiin bitcoineihin, joista perikunta ei ole edes ollut tietoinen läppärin jouduttua poistoon.
Ilmoita asiaton viesti
Heh, hassua, miten samoista lähtökohdista päädymme vastakkaisiin johtopäätöksiin. Minusta on nimenomaan parempi tilanne, että kryptovaluutat ovat isovaarin salasanan takana. Se on tilanne, mihin ennen kaikkea isovaari itse ja ehkä myös perikunta voi (vaarin vielä eläessä) vaikuttaa. Vaarin kanssa voi vaikka ottaa asian puheeksi, ja ehdottaa salasanojen säilyttämistä esimerkiksi pankin tallelokerossa, josta perikunta ne löytää kun vaarista aika jättää. Halutessaan vaari voi tietenkin myös jättää perikunnan puille paljaille, mutta sekin on minusta hänen oikeutensa.
Oleellista on, että isovaari hallitsee kryptovaluuttojaan itse. Markkojen tai muiden keskuspankkirahojen suhteen sekä vaari että perikunta ovat viranomaisten armoilla, ja kuten markkojen suhteen näimme, viranomaiset eivät epäröi nollata valuutan arvoa. Markkojen suhteen armonaikaa annettiin 10 vuotta, mutta mikään ei takaa, ettei vastaavassa tilanteessa tulevaisuudessa armonaika voisi olla lyhyempi tai, että sitä ei olisi lainkaan.
Tuo olikin yksi tärkeimpiä motivaatioita ensimmäisen kryptovaluutan, bitcoinin, kehittämiseen. Eli se, että ihmiset voisivat hallita rahojaan itse, eikä mikään ulkopuolinen taho voisi määritellä niiden arvoa, vaan se määräytyisi vapailla markkinoilla.
Ilmoita asiaton viesti
Käsittääkseni kohtuullisen paljon bitcoineja on kateissa. Ei vaikuta toimivalta ”valuutalta”. Setelien nollaus on nolo mutta marginaalinen ongelma.
Ilmoita asiaton viesti
Vastakkaiset johtopäätökset jatkuvat. Minusta taas kateissa olevat bitcoinit ovat marginaalinen ongelma, koska ne ovat yksittäistapauksia; käyttäjien virheitä tai ikäviä onnettomuuksia. Setelien nollaus taas on kaikkia setelien omistajia koskeva tapahtuma, johon he itse eivät voi mitenkään vaikuttaa.
Ilmoita asiaton viesti
Tämä on punnintaa. Setelien käypyyden lakkaaminen on ollut yleisessä tiedossa sitten, että lähes koko setelistö on vaihdettu. kauneusvirheenä on paljastunut tapauksia, joissa perintö on menetetty patjaan.
Kadonnut bitcoin on järjestelmän ongelma ja periaatteessahan kaikki bitcoinit aikanaan häviävät koska joku aina kadottaa salasanansa. Bitcoin edellyttää erityistä huolellisuutta mikä ilmeisesti johtaa erilaisten talletuspalvelujen käyttöön maksua vastaan. En tosin ole asiantuntija kun eurot riittävät maksutarpeisiini.
Ilmoita asiaton viesti
Yhdysvalloissa kaikki koskaan painetut dollarisetelit käyvät edelleen.
Mutta täällä muuallakin maailmassa: setelien nollauksesta ilmoitetaan kaikin mahdollisin tavoin hyvissä ajoin etukäteen. Keskuspankit ovat luotettavia tahoja.
Kryptovaluuttojen perustajat ja kannattajat perustelevat niiden merkitystä nimenomaan sillä, että mitään takausta tai sääntelyä ei ole. Kyse ei ole sen kummemmin maksuvälineistä kuin tileistäkään. Kyse on uhkapelistä.
Ilmoita asiaton viesti
Kryptovaluutat ovat outoja valuuttoja, sillä niiden takana ei ole minkäänlaista varallisuuutta. Vain pelkkä mielikuvitus.
Ilmoita asiaton viesti
Näinhän se on mutta ei keskuspankkirahankaan takana ole suoraan varallisuutta vaan luottamus valtioiden toimintaan keskuspankin omistajina.
Täyttä varmuutta ei rahamaailmassa ole koskaan, sillä jos valuutan takana on varallisuutta on tämä varallisuuskin arvoltaan vaihteleva.
Ilmoita asiaton viesti