Kuusi tuntia

Kannelmäen Kaaren asiakkaana kiinnitin huomion Prismassa olleeseen työpaikkailmoitukseen, missä etsittiin työntekijöitä 30 viikkotunnin työsuhteeseen. Kuusi tuntia! Edistyksellinen Osuuskauppa HOK-Elanto kantaa soihtua edustajistonsa jäsenten Outi Alangon, Timo Harakan, Kimmo Kiljusen ja Erkki Tuomiojan johdolla muutenkin jalossa seurassa.

(Tällä hetkellä soihtu valaisee tosin ensi sijassa skurun linjausta. Eka-market rakennettiin aikoinaan automarketiksi ja sinne on erinomaiset dösa- ja fillariyhteydet, mutta steissit ovat kaupan kannalta nolon kaukana.)

30 viikkotuntia on täsmälleen sopiva viikkotyöaika. Soviteltua työttömyyspäivärahaa myönnetään, jos työaika on korkeintaan 80 % alan työajasta, mikä tässä tapauksessa on 37,5 tuntia viikossa, mistä 80 % on 30 tuntia. Jos nyt vähänkin arvostaa vapaa-aikaa diili on houkutteleva. Nykyisin päiväraha-anomuksenkin voi tehdä verkossa ettei tarvitse näyttää naamaansa luukulla.

Kaaren Prisma on auki 24 tuntia ympäri vuoden. Työntekijätarve vaihteleen tunneittain. Lyhyen työjan tekijöitä on joustavampi sijoitella huipputarpeeseen kuin kokopäiväisiä. Jos sitten onkin tarjolla lisätunteja, ei ylityökorvausta tarvitse maksaa alle 37,5 viikkotunnin töistä.

On muuten syytä onnitella SAK:ta solidaarisuudesta. Lehdenjakajan tuntipalkka on 9 euroa ja yölisä 80 senttiä/t. Myyjän tuntipalkka on 12 euroa ja yölisä 6 euroa/t. Yötyötä tekevä myyjä tekee siis lähes kaksi kertaa lehdenjakajaa tuottavampaa työtä.

Kuka maksaa sovitellun päivärahan? Karkeasti ottaen kaikki palkansaajat ansio-osuuden verran ja kaikki veronmaksajat peruspäivärahan osalta.

Kuka hyötyy 30 tunnin viikosta? Työntekijä hyötyy lisääntyneen vapaa-ajan ja mahdollisesti hakemansa sovitellun päivärahan verran.  Työnantaja hyötyy työvoiman joustavuuden lisääntymisen verran. Ay-liike hyötyy, kun saa valittaa vajaista työsuhteista.

Osuuskaupan tapauksessa työnantaja on osuuskaupan omistaja eli S-kortin haltija, joka hyötyy työnantajan halpuutuskyvyn lisääntymisen verran ja kärsii maksuissa ja veroissa työttömyyskustannusten verran.

Sanna Marinin visio on siis jo todellisuutta. Kunhan kaikki hakeudumme 80 %:n työajalle ja anomme soviteltua päivärahaa työaika lyhenee ansion käytännössä alentumatta.

Vakavasti puhuen kapitalistilla ei ole sellaista kukkaroa, mistä voitaisiin rahoittaa lyhennetyt työajat ja kannattamattomat tehtaat. Jo olisi, kai se löytyisi myös Hok-Elannosta tai osuuspankeista tai olisi löytynyt mahtavasta Eka-Yhtymästä, joka teki konkurssin, kun rahat loppuivat. Säästöpankkeja ei omista kukaan, eikä niihin kuitenkaan kilpailutilanteessa kerry marksilaista lisäarvoa.

 

 

 

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu