Medialiitolla ei ole lajittelijasopimusta – eikä tesmedialukutaitoa

Tutustuin Medialiiton ja Teollisuusliiton väliseen tessiin, jonka otsikko on ”jakelua koskeva työehtosopimus”. Se löytyy Medialiiton linkistä ”Jakajat_TES_2018-2021”. Sopimuksen soveltamisalaksi kerrotaan ”Tämä työehtosopimus koskee Medialiiton jäsenyritysten palveluksessa olevia jakajia ja heidän työehtojaan.”

Seuraavassa kappaleessa sitten todetaan: ”Työehtosopimuksen soveltamispiiriin kuuluu kaikkien osoitteellisten ja osoitteettomien lähetysten jakaminen sekä yrityksen jakeluliiketoimintaan liittyvä muu työ.”

Kaikki varsinaiset tyehtosopimuksen tekstit koskevat jakelutyötä ja nimenomaan varhaisjakelua. On määräyksiä työvälineistä (jakokirja, jakokärry, polkupyörä) ym. Mikään yksityiskohtaisesta sopimustekstistä ei viittaa ”yrityksen jakelutoimintaan liittyvään muuhun työhön”. Kun kyse on nimenomaan postilaatikoihin ja -luukkuihin jaettavasta ”osoitteellisista tai osoitteettomista lähetyksistä” ei pakettien lajittelu kuulu tähän ”yrityksen jakeluliiketoimintaan”.

Ovatkohan Medialiiton jäsenyritysten pomot lukeneet alansa työehtosopimusta? Miten tulkitsevat sopimusta Sanoma Median Pia Kalsta tai Alma Median Kai Telanne? Vai onko Postin työntekijät työnnetty väkisin Medialiiton sopimuksen piiriin pelkästään ilmoittaumismenettelyllä? Ihmetyttää kun jo syyskuussa Matkahuollon ja PostNordin edustajat astuivat esiin todeten, etteivät kilpailijat noudata Medialiiton sopimusta niin tämä asia näkyy Medialiiton kustantamissa lehdissä vasta nyt ja ovelan orwellimaisesti Hesarin viestijä Teemu Luukan tekstissä, jossa kerrotaan ”jakelijoiden” sopimuksesta. Ei siis jakajien sopimuksesta. Jakelija onkin jo melkein lajittelija.

Varokkaatten! Kohta viestijäkin on viestittelijä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu