Medialiitto onkin viaton – vastuu on Postin ja tes-järjestelmän

Moitin viime blogissani Medialiittoa siitä, että se on vastaanottanut Postin pakettilajittelijat vaikkei Medialiitolla ole lajittelijoita koskevaa työehtosopimusta. Tänään Suomen Kuvalehdessä Medialiiton hallituksen puheenjohtaja Veli-Pekka Kangaskorpi toteaa, että ”Medialiitolla ei ole mitään tekemistä pakettijakelun ja PAU:n kanssa”.

Medialiiton neuvottelukumppanin Teollisuusliiton Riku Aalto vahvisti tänään Ykkösaamussa, että ”Posti yrityksenä on tehnyt päätöksen”.

On siis käynyt niin, että pakettilajittelijat on siirretty sopimukseen, jota ei ole olemassa, vastoin sopimuskumppanien erityistä tahtoa. Vastuu siirrosta on Postin, koska yleisesti on sovittu, että sovelletaan työnantajan, joka tässä siirron jälkeen on tytäryhtiö Posti Palvelut Oy, solmimia sopimuksia.

Lauri Ihalainen korosti A-studiossa, että on tärkeää ja isänmaallista, että tes-kentällä säilyy luottamus. Ihalainen on ollut keskeinen ay-toimitsija jo vuosikymmeniä ja sen lisäksi kansanedustaja ja ministeri. Hän on ollut kovin luotettu mies, mutta ehkä olisi kannattanut syventyä enemmän rakenteisiin kuin kädenpuristuksiin ja kauniisiin sanoihin.

Pakettilajittelijoille on tarjolla kaksi sopimusta: PAU:n ja AKT:n sopimukset ja näiden välillä olisi Postin valittava, jos se toimisi reilulla meiningillä. Kahden sopimuksen olemassaolo on perua siitä, että Posti on ollut valtion virasto eikä yksityinen yritys ja työmarkkinakäytänteet ovat olleet yksityisellä ja julkisella puolella erilaiset. Tästä tulisi päästä eroon. Emme tarvitse kahdenkertaista järjestökenttää, vaan yhdenvertaisuus ja tasa-arvo edellyttävät yhtenäisiä sopimuksia kaikilla työpaikoilla.

Posti on perustellut pakettilajittelijoiden siirtoa jakajien sopimukseen sillä, että kilpailijatkin käyttävät sitä. Tämä on ollut selvä valhe, ja johdon tulisi erota, ellei olisi jo eronnut. Seuraavaksi erovuorossa on Postin hallitus ja sitten hallitus.

Varhaisjakelussa Postin kilpailijat ovat käyttäneet Teollisuusliiton sopimusta, joka nyt koskee myös Postin varhaisjakajia. Tämä sopimus onkin ay-solidaarisuuden häpeäpilkku, koska se ei takaa säällistä ansiota. Toisaalta lehdenjakajien järjestäytymisaste on niin alhainen, ettei matalista ansioista juuri kerry jäsenmaksutuloa koko lailla arvokasta neuvotteluvoimaa vahvistamaan.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu