Miksi Vladimir Putin hakee syytesuojaa?

Hiljattaisten uutisten mukaan Venäjän presidentille puuhataan kahdenlaista syytesuojaa: suojaa menneiltä ja tulevilta rikoksilta.

Perustuslakiin aiotaan lisätä pykälät, joiden mukaan entistä presidenttiä ei voisi syyttää presidenttikautensa aikaisista rikoksista mutta ei myöskään menneistä siviilikauden rikoksista. Varsinainen juridinen huippu on ehdotuksessa, minkä mukaan entinen presidentti siirtyy automaattisesti Venäjän parlamentin ylähuoneen elinikäiseksi jäseneksi. Ylähuoneen jäsenillä on syytesuoja.

Järjestely merkitsee presidentin vapauttamista kaikesta rikosvastuusta myös tulevien rikostensa osalta.

Presidentille annetaan lisäki oikeus nimittää ylähuoneeseen syytesuojaa nauttivia jäseniä mikä sisältää mahdollisuuden auttaa rikoskumppaneita.

Kun säädökset merkitään perutuslakiin, niillä saattaa olla merkitystä. Yleisesti ottaen Venäjä ei ole oikeusvaltio, vaan syytteitä voi saada aiheetta tai valikoiden, kuten Mihail  Hodorkovskin tai Habarovskin alueen kuvernööri Furgalin kohdalla.

Jos perustuslaki takaa syytesuojan, voi sitä jopa Venäjällä olla vaikea kiertää perustuslakia taannehtivasti muuttamatta.

Kuka syytesuojaa tarvitsee? Vladimir Putinia väitetään upporikkaaksi mieheksi, jonka varat ovat pääosin ulkomailla bulvaanien hallussa. Jos tämä pitää paikkansa, eivät varat voi olla laillisesti hankittuja.

Putinin lähipiirissä on upporikkaita miehiä, kuten Suomen Rotenbergit, jotka voivat myös kaivata syytesuojaa.

Suurella osalla oligarkeista on Furgalin tapaan takanaan epäilyjä talousrikosten lisäksi henkirikoksista.

Syytesuojan takana saattaa olla ajatus, että oman nahan suojaaminen ei riitä, vaan koko ydinporukka on saatava samaan veneeseen. Siten ylläpidetään koheesio ja valta tulevienkin presidenttien aikana. Onhan huhuiltu, ettei Vladimir Putin ole enää teräksinen (stalin) vaan ikä on tuonut merkkejään. Ehkä Donald Trumpin talousasioiden penkominenkin voi tuoda esiin kiusallisia yhteyksiä. Britannian Venäjän ystävä ja Brexitiä ajanut Dominic Cummings ilmoitti juuri erostaan ennen kuin sai välittömät potkut. Kiemurat paljastuvat aikanaan.

Tai kyse on siitä, ettei Vladimir Putin luota maansa oikeusjärjestelmään, vaan pelkää saavansa aiheettomia syytteitä seuraajiensa masinoimana.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu