Miksi Yle yllättyi siirtohinnoista?

Yle on tehnyt ansiokkaan selvityksen sähkönsiirtohintojen kehityksestä viime vuosina. Selvitys uutisoitiin tuloksiltaan yllättävänä, hintojen nousu onkin energiaviraston valvontamallin eikä myrskytuhoinvestointien syytä.

Valvontamallin merkitys oli jo tiedossa viimeistään alkuvuodesta 2016, kun tunnettu ekonomisti Roger Wessman toi asian esille blogikirjoituksissaan asiantuntevin laskelmin.  Kirjoitin Wessmaniin viitaten tähän Uuteen Suomeen helmikuussa 2016 blogin ”Energiavirasto vastuussa siirtohinnan noususta”, missä välitin tiedon valvontamallin ongelmista.

Wessmaniin viitattiin myös muualla, joten myös Ylen toimittajien olisi pitänyt olla tietoisia valvontamallin luonteesta. Sen sijaan Yle tapansa mukaan roikotti mikrofonejaan mökin mummojen edessä kysymällä ”Eikö siirtohintojen nosto olekin hirmuista yhtiöiden ahneutta, eikö olekin ja eivätkös jotkut yhtiöt ole ihan ulkomaalaisia ja voiskohan kunta kustantaa bussin mielenosoitukseen Asema-aukiolle vastustamaan yhtiöiden riistoa?” kun olisi pitänyt kantaa mikki Energiavirastoon ja vastaaville ministereille ja kysyä mistä on kysymys ja välttelevän vastauksen jälkeen kysyä uudelleen.

Energiavirasto on myöntänyt laatimansa mallin turvaavan heikoimmankin yhtiön kannattavuuden. Maakunnalliset pienet yhtiöt osuvat sattumalta keskustan kannatusalueille.

Onkohan niin, että virkamiehet, ulkoministeriön Pasi Tuomista lukuun ottamatta, ymmärtävät liikaa ministerien toiveita? Turve- ja hake-energiaministeri on usein ollut keskustasta. Kun hinnankorotukset olivat tuoreeltaan ajankohtaisia, ministerit  kauhistelivat kovasti mutta eivät luvanneet pysäyttää hinnankorotuksia, ainoastaan hillitä korotusvauhtia.

Energiaviraston toimeksiannossa on jotain vikaa, jos alan hinnoittelu perustuu heikoimman yhtiön suorituskykyyn.

Erityisesti kiusaa Ylen myöhäinen herääminen ilmeiseen asiaan. Wessman toi aikoinaan tarjottimella skuupin eikä sitä hyödynnetty, vaikka mies samaan aikaan esiintyi talousasiantuntijana politiikan ohjelmissa. Kukin maksamme henkirahan yhteisen Ylen ylläpitämiseksi, ja jos tutkivalta journalismilta puuttuu rahaa, on se otettava urheilulta ja muulta hömpältä ynnä suunnittelupalaverien viineritarjoilusta henkilökunnan salaisesta petankkikellarista puhumattakaan.

 

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu